середу, 2 березня 2016 р.

Види пам'яті. Розвиток пам'яті. Матеріал для учнів 9 класу.

             Види пам'яті людини

Психічний процес, який дозволяє людині зберігати і відновлювати за певних умов велика кількість всілякої інформації, одержуваної мозком як від власного тіла, так і ззовні, іменується пам'яттю. Людина запам'ятовує не тільки те, що він сприймає або відчуває, але і те, про що він думає.
види пам'ятіЗв'язок пам'яті з іншими психічними процесами
Пам'ять має тісний зв'язок з почуттями, мисленням, волею. Так, уяву і мислення неможливі без участі пам'яті, адже саме вона зберігає знання та враження, які є матеріалом для образної та логічної переробки допомогою цих процесів. Зв'язок пам'яті з почуттями проявляється в тому, що людина запам'ятовує і відтворює пережиті ним почуття, що може відбуватися як мимоволі, так і довільно. Другий випадок демонструє зв'язок пам'яті і волі. Отже, пам'ять людині необхідна. Вона дає можливість зберігати, накопичувати, а потім використовувати власний життєвий досвід і частково досвід інших людей, який засвоюється у вигляді навичок, знань, умінь. Але людина запам'ятовує далеко не все, що проходить через його свідомість і впливає на його мозок, а тільки те, що пов'язано з його діяльністю, інтересами, потребами. Вибіркова наша пам'ять!
види пам'яті людиниВиди пам'яті
Залежно від своєрідності утримуваної інформації можна виділити наступні види.
  • Сенсорна пам'ять. Вона характеризується запам'ятовуванням образів явищ і предметів або ж їх властивостей, раніше воздействовавших на органи чуття. Виходячи з каналу надходження інформації її можна поділити на такі види пам'яті, як дотикальну, зорову, смакову, слухову, нюхову. Так, зорова пам'ять проявляється в запам'ятовуванні форми, величини, кольору предметів, а, наприклад, слухова - у запам'ятовуванні, впізнаванні і відтворенні мелодій, мови, звуків і т. Д.
  • Моторна пам'ять. Вона проявляється в запам'ятовуванні рухів свого ж тіла. Саме завдяки їй утворюються рухові навички: виробничо-трудові, спортивні та ін.
  • Емоційна пам'ять. Вона полягає в запам'ятовуванні пережитих емоцій і почуттів.
  • Словесно-смислова (вербально-логічна) пам'ять. Вона характеризується запам'ятовуванням думок, виражених словесно. Важливі всі види пам'яті людини, але ця має особливе значення. Вона служить основою логічного мислення, тобто за допомогою її відбувається засвоєння знань.
пам'ять види пам'ятіМеханічна і логічна види пам'яті
Людина не всю інформацію, збережену пам'яттю, осмислює однаково. Виходячи зі ступеня осмислення, виділяють 2 види пам'яті.
  • Механічна. Її суть - у запам'ятовуванні інформаційного матеріалу без розуміння його сенсу, наприклад, заучування іноземних слів, запам'ятовування телефонних номерів, зазубрювання тексту підручника.
  • Логічна. Вона заснована на розумінні сенсу інформації.
Короткочасна і довготривала види пам'яті
Часто короткочасну пам'ять називають оперативною, так як вона особливо важлива для операторів - осіб, які обслуговують автоматизоване виробництво. Щоб прийняти будь-яке рішення, оператор на короткий час запам'ятовує з'являється на сигналізаційної дошці звуковий або світловий сигнал, що має конкретне значення. Виконавши необхідну операцію, позначену сигналом інформацію слід забути і переключити увагу на інші сигнали. Якщо ж використовувану в діяльності інформацію необхідно запам'ятати на тривалий час, вона переходить допомогою закріплення в білкових молекулах клітин нервів в довгострокову пам'ять.
 

Як розвинути пам'ять у дорослого: вправи для тренування. Огляд кращих методик з розвитку пам'яті

Більшість людей періодично нарікають на свою «дівочу» пам'ять. Як правило, вони практично не розлучаються з ежедневниками, в яких ретельно вписують всі свої плани на майбутній день. Однак труднощі підстерігають всюди. Іноді неможливість згадати чиєсь ім'я може поставити в досить незручну ситуацію. Або бажання допомогти дитині з уроками обернеться повним фіаско.
як розвинути пам'ять у дорослого
Як розвинути пам'ять у дорослого? Подібне питання періодично задають собі забудькуваті люди. І ті, хто не тільки шукають відповідь, але й починають впроваджувати всі рекомендації в життя, з часом помічають прекрасний результат.

Причини поганої пам'яті





З віком у людей погіршується здатність до запам'ятовування, а також з'являється неуважність. Людині необхідно тримати до голови занадто багато інформації, через що він іноді забуває самі очевидні факти.
Але справа не тільки в цьому. Чим старшою стає людина, тим гірше його здатність міркувати розсудливо. Причини поганої пам'яті у дорослих приховані як у вікових змінах, так і в неправильному способі життя, стресах, поганому сні та багато іншого. Нервових клітин стає менше, і поряд з цим людині все важче вникати у щось нове.
Погана пам'ять у дорослого може бути наслідком деяких захворювань. Наголошується, що на здатність запам'ятовування, а також мислення, несприятливо впливають:
  • високий тиск;
  • атеросклероз;
  • діабет;
  • повнота.
Іноді погіршення запам'ятовування може бути наслідком розвивається хвороби Альцгеймера.

Методи поліпшення пам'яті

Дивовижну здатність можна натренувати, як, наприклад, м'яз тіла. Для цього потрібно робити спеціальні вправи для пам'яті. У дорослих, звичайно, тренування потребуватиме певних зусиль. Адже найлегше це відбувається в дитячому віці. Малюки намагаються запам'ятати все, що потрапляє їм на очі.
вправи для пам'яті у дорослих
Навантаження на пам'ять школяра вже досить істотна. Але коли людина закінчує вчитися і починає працювати, його пам'ять більше не піддається систематичної тренуванні. Життя стає більш нудною і буденною. Для того щоб пам'ять продовжувала розвиватися, людина повинна отримувати враження. Добре, якщо відбуваються різні приємні події, і люди намагаються їх не забути.

Вплив тютюну

Як розвинути пам'ять у дорослого? Насамперед йому необхідно позбутися згубного впливу нікотину. Численні дослідження підтвердили, що тютюн досить сильно погіршує здатність запам'ятовувати.
Якщо порівняти людини, яка тренує пам'ять і при цьому курить, і іншого, який не працює над здатністю запам'ятовувати, але й шкідливої звички у нього немає, то виявиться, що у першому результат краще. Однак якщо їх умови зрівняти, то виявиться, що тютюн все ж погіршує пам'ять.
Дослідження показали, що палять студенти гірше справляються із завданнями, ніж некурящі. Хоча тютюн має властивість миттєво підвищувати концентрацію уваги, проте це швидко минає.

Вплив алкоголю

Гнучкий розум неможливо зберегти, приймаючи спиртовмісні напої. Адже вони також послаблюють пам'ять.
Навіть мала доза спиртного знижує здатність запам'ятовувати. Систематичний його прийом позбавляє людину можливості фіксувати щось у пам'яті. Тому тим людям, які замислюються про те, як розвинути пам'ять у дорослого, слід відмовитися від спиртного.
методики розвитку пам'яті у дорослих
Рекомендується виключити всі види алкоголю перед відповідальним заходом, на якому необхідно щось запам'ятовувати.

Основні рекомендації

Існують правила, що дозволяють пам'яті завжди залишатися в робочому стані:
  • збагачувати кров кіслородом;
  • обов'язково добре висипаться;
  • не зловживати алкоголем і табаком;
  • відмовитися (по можливості) від ліків, що знижують пам'ять.

Методики запам'ятовування від геніїв

Психолог Карл Сішора вважає, що звичайна людина використовує свою пам'ять тільки на 10%, в той час як 90% залишаються без застосування.
Мало хто знає, що практично всі методики розвитку пам'яті у дорослих базуються на трьох природних законах запам'ятовування. Мова йде про емоції, асоціації та повторення. Знання цих правил здатне допомогти як у повсякденному житті, так і у відповідальних ситуаціях.
тренування пам'яті у дорослих
Закон емоцій свідчить, що для кращого запам'ятовування достатньо отримати яскраві враження про заданому предметі. Найвідомішою людиною, що використав дане правило, був Рузвельт. Він завжди зберігав відмінну концентрацію уваги. Все, що він прочитував, запам'ятовував майже дослівно. Секрет даної методики розвитку пам'яті у дорослих прихований в необхідності повністю зосередитися, хоча б ненадовго, на потрібної інформації. Саме в цьому випадку вона запам'ятається краще, ніж якщо довго роздумувати про неї і відволікатися.
Дивовижну методику залишив після себе Наполеон. Він чудово пам'ятав на огляді військ розташування кожного свого бійця і його прізвище. Секрет його запам'ятовування імені людини полягав у тому, щоб отримати про нього більш яскраве враження. Наприклад, запитавши, як пишеться його прізвище.
Президент Лінкольн мав свою методику запам'ятовування: він читав вголос те, що було важливо пам'ятати. Виходить, що потрібно задіяти якомога більше органів чуття. Це дозволяє досить ефективно вплинути на розвиток пам'яті у дорослих. Вправи, які будуються на залученні кількох почуттів, рекомендуються більшістю психологів. Наприклад, щоб запам'ятати, досить записати, а потім подумки уявити написане.
Марк Твен часто читав лекції. Щоб запам'ятати довгий текст, він записував пару слів з початку кожного абзацу. Перед виступом Твен повторював всю лекцію, використовуючи цю шпаргалку. Але потім йому прийшла в голову інша ідея - і він став малювати те, що йому потрібно було запам'ятати.
Таким чином, генії минулого змогли втілити всі три закони запам'ятовування.

Підготовка до занять

розвиток пам'яті у дорослих вправи
Тренування пам'яті у дорослих повинна починатися зі наступних вправ:
  1. 5-10 секунд зберігайте повністю вільний від думок розум. Це необхідно для тренування концентрації уваги.
  2. Під час даного процесу не повинно виникати будь-якого напруження: нервового чи психічного.
  3. З п'яти секунд дуже важливо поступово дійти до тридцяти секунд безперервного перебування в цьому стані.

Розвиток здатності запам'ятовувати

Дуже важливо розвивати не лише зорову або слухову здатність запам'ятовування, але й інші види. Також потрібно пам'ятати, що короткострокова і довгострокова пам'ять в однаковій мірі необхідні людині.
Нижче наведені рекомендовані вправи для пам'яті у дорослих. Розглянемо їх.
  • Зорову пам'ять можна натренувати, якщо намагатися запам'ятати зовнішність проходять повз людей. Досить швидкоплинного погляду на людину, що йде назустріч, і потім потрібно спробувати уявити собі його вигляд у всіх деталях.
  • Дуже корисно час від часу запитувати себе, як виглядає обгортка улюбленої цукерки, що там зображено. Можна намагатися уявити, що ви бачили, коли проходили в черговий раз повз магазин, яка там була вивіска. При цьому потрібно намагатися згадати все до найдрібніших подробиць.
  • Для того щоб поліпшити звукову пам'ять, достатньо регулярно читати вголос або вчити вірші з дитиною. Пропойте тільки що прослушанную мелодію. У вуличному шумі намагайтеся розчути уривки фраз і зафіксувати їх в пам'яті.
  • Приймаючи їжу, уявіть себе дегустатором, який досконально запам'ятовує смак страви. Асоціюйте кожна страва з чим-небудь. Грайте на вгадування страви з закритими очима.
погана пам'ять у дорослого
  • У парфумерному магазині бризкайте вподобані духи на тест-смужку. Потім намагайтеся згадати їх назву. Тренуйтеся з усіма оточуючими вас запахами. Можна почати з більш простих ароматів, далі переходите до більш складним.
  • Спробуйте розвинути числову пам'ять. Для того щоб запам'ятати цілу комбінацію, потрібно всього лише викинути калькулятор. Для початку можна просто визначати в магазині здачу при кожній покупці. Розрахунки в розумі дуже тренують пам'ять, пов'язану з числами. Спробуйте визначити ціну на кожен продукт. Вважайте свої кроки, наприклад, від входу в квартиру до дверей ліфта. Можна спробувати запам'ятати, скільки разів вам доводиться прокрутити лампу в патроні, перш ніж вона буде закручена досить туго.причини поганої пам'яті у дорослих
  • Всі види пам'яті прекрасно розвиваються за допомогою будь-яких видів настільних ігор. Прискорити розумові процеси можна за допомогою шахів і шашок, гральних карт, доміно. Відмінно натренувати пам'ять допоможе розгадування кросвордів, а також усілякі головоломки. Орігамі покращує механічну пам'ять. Різні види рукоділля, типу в'язання, вишивки та малювання, покращують дрібну моторику і концентрацію на деталях.


Немає коментарів:

Дописати коментар