четвер, 3 березня 2016 р.

Клітинна будова організмів, Матеріал для учнів 5 класу.




                                           Клітинна будова організмів
Організми мають різні розміри, форму, забарвлення, мешкають у різних середовищах. Проте всі організми об’єднує ще одна спільна риса - вони мають клітинну будову. За цією ознакою організми відрізняються від тіл неживої природи.
З вивченого про будову речовин ти знаєш, що їхнім своєрідним будівельним матеріалом є атоми. Найменшими частинками, з яких побудовані організми, є клітини. З клітин побудовані т іла і великих за розмірами організмів (наприклад, слон, дуб), і маленьких, як-от бджола і ряска.
Якщо ти уважно подивишся на м’якоть кавуна чи лимона, то побачиш, що вона має численні комірочки. Це і є клітини.
Та зазвичай клітини мають маленькі розміри, тож роздивитися їх можна лише за допомогою збільшувального приладу мікроскопа (мал. 121, 122).
Клітини рослин, тварин і грибів вирізняються багатоманітними формами і розмірами, проте кожна з них має подібну будову. Основними частинами клітини є оболонка, цитоплазмаі ядро (мал. 123). Докладніше про будову клітин ти дізнаєшся на уроках біології.
                                       Скільки клітин у складі організму
Існують організми, які складаються лише з однієї клітини, наприклад мешканці прісних водойм хламідомонада і амеба (мал. 124). Їх так і називають - одноклітинні.Єдина клітина тіла цих представників живої природи виявляє всі властивості організмів (пригадай, які саме) і здатна до самостійного існування.
Тіло більшості живих організмів нашої планети складається з величезної кількості клітин. Це багатоклітинні організми (мал. 125). Загалом кількість клітин у багатоклітинному організмі може сягати кількох мільярдів.
У багатоклітинних організмів життя однієї клітини залежить від життєдіяльності інших. Клітина багатоклітинного організму не здатна існувати окремо.
Основними властивостями організмів є ріст, розвиток, живлення, дихання, розмноження, а також обмін речовин і перетворення енергії, t Усі організми складаються з клітин, t Існують одноклітинні та багатоклітинні організми.
                                              Сторінка ерудита
Серед сучасних тварин найбільшою є синій кит, довжина тіла якого близько 33 м, а маса понад 150 т Новонароджене маля кита має довжину понад 8 м і важить 2-3 т. Найменший птах на Землі - це колібрі, що живе в Америці. Ця пташка важить близько 2 г Яйце її масою 0,2 г менше за горошину.
Як бачиш, відмінності в розмірі та масі кита й колібрі вражаючі. Однак обом істотам притаманні всі властивості організмів.
У природі є організми, які не мають клітинної будови. Це віруси. Вони можуть існувати тільки всередині клітин інших організмів, а за їхніми межами гинуть. Тому вчені виділяють віруси в окрему групу тіл природи. Віруси дуже небезпечні насамперед тому, що спричинюють багато хвороб рослин, тварин і людини.
                                            Сторінка природодослідника
Виконай завдання. Проведи спостереження за основними властивостями організмів.
Дія 1. Визнач представника живої природи, за яким будеш спостерігати. Це може бути пташка, яку ти підгодовуєш, домашня тварина або кімнатна рослина.
Дія 2. Спостерігай за властивостями організму і поведінкою обраного представника живої природи.
Дія 3. Результати спостережень запиши в зошиті.

Немає коментарів:

Дописати коментар