середу, 23 березня 2016 р.

Загальна характеристика Покритонасінних рослин. Матеріал для учнів 6 класу.


Загальна характеристика покритонасінних.






  
 
Покритонасінні  —  група насінних рослин, що характеризуються наявністю насіння і насінного зачатка, які розміщені не відкрито, а захищені стінками зав'язі.
Насінина  генеративний орган насінних рослин.
Вегетативне розмноження — тип нестатевого розмноження, при якому з вегетативних органів материнського організму (або їх видозмін) утворюються нові особини.
Дводольні група квіткових рослин, які характеризуються наявністю у зародка двох бічних супротивних насінних долей.

 
 ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ПОКРИТОНАСІННИХ
 
Насінина у покритонасінних розвивається значно швидше, ніж у голонасінних. Найсуттєвішою відмінністю і перевагою покритонасінних над рештою відділів рослин є наявність спеціального органа розмноження - квітки. Тому інша назва цього відділу - Квіткові. Для квіткових рослин характерне подвійне запліднення.
Покритонасінні рослини мають водночас найскладнішу будову вегетативних органів: кореня, стебла, листків, які можуть видозмінюватися, пристосовуючись до різноманітних умов навколишнього середовища. Квіткові рослини відрізняються за формою, будовою та пристосовані до різних видів запилення. Будова тканин квіткових рослин ускладнилася. Провідна тканина складається із судин, які краще проводять воду і мінеральні речовини по рослині, ніж трахеїди голонасінних.
Розмножуються покритонасінні як вегетативно, так і насінням, яке знаходиться всередині плоду. Плоди різноманітні за будовою і пристосовані до різних форм поширення.
Завдяки цим особливостям покритонасінні рослини стали найпристосованішою, панівною групою рослин, яка представлена різноманітними життєвими формами: деревами, кущами, травами.
 
 ОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЇ ПОКРИТОНАСІННИХ
 
Відділ Покритонасінні поділено на два класи: Дводольні та Однодольні, які необхідно навчитися розрізняти за такими ознаками:
 
Однак необхідно мати на увазі, що за зовнішньою будовою різницю між цими класами не завжди можна чітко виявити. Наприклад, мичкувата коренева система властива подорожнику з класу Дводольні. Сітчасте жилкування листків спостерігається у воронячого ока з класу Однодольні.
 
 ПОШИРЕННЯ ПОКРИТОНАСІННИХ
 
У сучасній флорі відділ Покритонасінні найбільший не лише за чисельністю видів, а й за поширенням. Серед півмільйона рослин вони нараховують 300 тисяч видів. Покритонасінні поширені скрізь: на всіх континентах, у всіх кліматичних зонах та в найрізноманітніших екологічних умовах. їм належить найважливіша роль в утворенні рослинних угруповань, за винятком боліт, де переважають мохоподібні, а також тайги, де панують голонасінні.

Немає коментарів:

Дописати коментар