четвер, 10 березня 2016 р.

Різноманітність рослин і тварин. Матеріал для учнів 5 класу.

  


Різноманітність організмів: рослини, тварини. Різноманітність рослин та тварин

Окрім поділу організмів на одноклітинні й багатоклітинні, учені виокремлюють й інші групи тіл живої природи. Найпоширенішим є поділ організмів на рослини, тварини, гриби, бактерії.
Що таке рослини
Це організми, які мають клітинну будову, живляться, ростуть, розмножуються. Під час дихання вони поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ. Разом з тим рослини мають ознаки, за якими відрізняються від інших організмів. Розглянемо їх.
Рослини виділяють кисень, яким дихають організми нашої планети.
Рослини зазвичай ведуть прикріплений спосіб життя, хоча окремі частини їхнього тіла здатні рухатися. Наприклад, рухаються виткі пагони винограду, обкручуючись навколо різних опор, і квітки тюльпанів, які відкриваються вранці і закриваються увечері.
Рослини характеризуються багатоманітністю розмірів, форм листків і стебел, забарвленням квітів і плодів, способами розмноження, тривалістю життя.
Та вирізнити рослини з-поміж інших організмів можна доволі швидко за зеленим кольором, який їм надає речовина хлорофіл. Завдяки йому рослинні організми на світлі утворюють органічні речовини, що необхідні їм для існування. Так рослини забезпечують себе та інші організми поживними речовинами.
За розглянутими ознаками безпомилково можна віднести до рослин могутній дуб і тендітну волошку, розлогий кущ ліщини чи маленьку ряску в ставку.
Різноманітність рослин
Розглянь малюнок 126, і ти побачиш, якими різноманітними бувають рослини. Тому вчені здійснили поділ рослин на інші групи, обравши для цього певні ознаки. Такими ознаками, наприклад, є особливості будови і роз-; мірів стебла, наявність чи відсутність квітки, тривалість життя, пристосування рослини до світла. Познайомимося з деякими групами рослин.
Серед рослин існують одноклітинні (мал. 126, 1) і багатоклітинні (мал. 126, 2-9) організми. Ти вже знаєш, що за зовнішнім виглядом стебла та його розмірами серед рослин розрізняють дерева, кущі і трав’янисті рослини.

Наявність квітки - ознака, за якою виокремлено групу квіткових рослин (мал. 126, 2, 3, 7, 9). Рослини цієї групи вражають формами і розмірами квіток, забарвленням пелюсток, тривалістю цвітіння. З багатоманітністю квіток тебе знайомить малюнок 127.
До основних органів квіткової рослини належать корінь, нагін, що утворений стеблом і листками, квітка, плід і насіння. Корінь закріплює рослину в ґрунті і поглинає з нього воду з розчиненими речовинами, необхідними для живлення рослини. Стебло слугує опорою рослини, по ньому рухаються поживні речовини. Листок забезпечує утворення органічних речовин і кисню, який виділяється у навколишнє середовище. З квіток розвиваються плоди і насіння, завдяки яким квіткові рослини розмножуються.
У природі є чимало рослин без квіток. До них належать мохи і папороті, які зростають на зволожених територіях, а також водорості, поширені у водоймах і зволожених місцях суходолу (мал. 126, 4, 5, 6).
Існують рослини однорічні, дворічні та багаторічні (мал. 126, 7, 8, 9). Однорічні встигають протягом одного

року вирости й утворити насіння, з якого на наступний рік з’являться нові рослини. В Україні таких рослин багато росте на луках, у стену. Їх вирощують на нолях (огірки, гарбузи, кукурудза, помідори), висівають на квітниках (айстри, чорнобривці, матіола).
Рослини, у яких від проростання насінини до утворення нового насіння проходить два роки, називають дворічними. Це морква (мал. 128), селера, петрушка, лопух.
До багаторічних рослин належать усі дерева й кущі, а також деякі трав’янисті рослини, як-от: суниці, піони, хризантеми та інші. Вони квітнуть і утворюють плоди більше двох років.
Якщо холодної пори року листя багаторічної рослини опадає, її називають листопадною. А якщо листя тримається упродовж року, то таку багаторічну рослину називають вічнозеленою.
Поміркуй і наведи приклади листопадних і вічнозелених рослин.


Рослини, які мають лікувальні властивості, належать до групи лікарських рослин (мал. 129). Людина використовує різні частини цих рослин для приготування настоянок, сиропів, порошків. Наприклад, сік подорожника входить до складу засобів для лікування кашлю і захворювань шлунка. Для полоскання горла використовують настоянки нагідок і шавлії. Мабуть, і тобі під час лікування застуди доводилося пити трав’яні чаї з додаванням плодів калини, малини, лимона.
З давніх часів людина вирош;ує різні рослини для отримання продуктів харчування, одягу, ліків, прикрашання своєї оселі. Такі рослини називають культурними. На відміну від них, дикорослі рослини у природі ростуть без участі людини.
Які рослини належав до отруйних

Існують рослини, які не можна брати до рук, нюхати чи куштувати. Адже вони містять речовини, які у разі потрапляння в організм людини і тварин зумовлюють отруєння і можуть призвести до загибелі. Такі речовини називають отруйними, а рослини, які їх містять, утворюють групу отруйних рослин (мал. 130).
Отруйні речовини накопичуються в різних частинах рослини. Високий вміст отруйних речовин у плодах вовчої ягоди і конвалії, у листках блекоти. Є рослини, всі частини яких отруйні. Наприклад, вся рослина аконіту -від кореня до квітки - надзвичайно отруйна, навіть нюхати її небезпечно для здоров’я.
Щоб уникнути отруєння, слід знати отруйні рослини своєї місцевості і не контактувати з рослинами, назви яких тобі невідомі.
Усі організми вчені поділяють на різні групи. За одним з поділів виокремлено такі групи організмів: рослини, тварини, гриби, бактерії. Основні ознаки рослин - це наявність хлорофілу, який зумовлює зелений колір рослин, здатність утворювати органічні речовини, необхідні для побудови власного тіла.
Рослини поділено на групи за різними ознаками.
Перевір свої знання
1.    Чим відрізняються рослини від інших організмів?
2.    Назви відомі групи рослин і наведи прикпади.
3.    Чому людина не може існувати без рослин?
4*.   Розподіли рослини з наведеного переліку на групи, про які йшлося в параграфі: пшениця, ліщина, клен, конвалія, верба, блекота, капуста, троянда, бузок, кріп, смородина, фіалка, груша, шавлія.
Попрацюйте в групах
Підготуйте повідомлення на тему «Без верби і калини нема України». Для цього доберіть інформацію про ці рослини (до якої групи рослин належать, яке значення мають у природі, чим корисні для людини). З’ясуйте, які традиції українського народу пов’язані з вербою та калиною.

                     Тварини. Різноманітність тварин

Тварини, як і рослини, дихають, живляться, розмножуються, рухаються, ростуть. їхнє тіло складається з однієї чи багатьох клітин. Проте всі тварини мають спільні ознаки, за якими їх об’єднали в одну групу.
Як відрізнити тварину від інших організмів
Головна відмінність тварин від рослин полягає в тому, що вони живляться готовими органічними речовинами^ що є у складі інших організмів. Одні тварини живляться рослинами. Їх називають рослиноїдними (наприклад, заєць, кінь, корова). Ті, хто споживає інших тварин, належать до м'ясоїдних, або хижаків, як-от: вовк, лев, сова. Існують всеїдні тварини, які можуть живитися рослинною і тваринною їжею, наприклад ведмідь, свиня.
Організм багатоклітинних тварин складається з органів, які мають певне призначення. Наприклад, надходження кисню в організм і виведення з нього вуглекислого газу забезпечують органи дихання. У людини і звірів -це легені, у риб - зябра. За отримання поживних речовин відповідають органи травлення (наприклад, шлунок). Завдяки органам чуттів (очі, ніс, вуха) тварини орієнтуються на території свого існування, вчасно дізнаються про небезпеку чи наявність їжі.
Важливою ознакою тварин є здатність активно рухатися. Цьому сприяють розвинені м’язи і різноманітні кінцівки. Окремі способи пересування тварин представлено на малюнку 131.

Поруч із рухливими тваринами існують і такі, які майже не рухаються і зовні нагадують рослини або тіла неживої природи (мал. 132).
Групи тварин
До тварин нгілежать як одноклітинні, так і багатоклітинні організми. Перші мешкають переважно у водоймах, вологому ґрунті або оселяються в тілі інших організмів. Вони здебільшого мікроскопічних розмірів, тож вивчати їх можна тільки за допомогою мікроскопа.
Багатоклітинних тварин можна поділити на дві великі групи: хребетні і безхребетні (мал. 133). Наприклад, риби, земноводні, плазуни, птахи, звірі мають внутрішню основу тіла - хребет. Вони нгілежать до хребетних тварин. А такі тварини, як черв’яки, комахи, павуки хребта не мають, тому вони утворюють групу безхребетних тварин.
У риб, жаб, яш;ірок температура тіла змінюється зі зміною температури навколишнього середовиш;а. їх називають холоднокровними тваринами. Постійну температуру тіла, яка не залежить від температури зовнішнього се-редовиш;а, мають птахи, звірі й людина. Вони утворюють групу теплокровних тварин.
Чим небезпечні отруйні тварини

Серед тварин так само, як і серед рослин, є багато отруйних (мал. 134). Вони містять речовини, небезпечні для життя і здоров’я людини і тварин. Постраждати від отруйних тварин можна, якщо вони вкусять чи вжалять людину, скуштувавши їх або просто доторкнувшись до покривів їхнього тіла. Дуже болісними є відчуття, коли жалить оса чи бджола. Це тому, що через прокол у шкірі вони вводять свою отруту. Особливо небезпечно для людини, коли її вжалять відразу багато ос і бджіл.
У Криму часто трапляються отруйні павуки каракурти і тарантули, у степах України - гадюка звичайна (мал. 134, 3). Її можна впізнати за особливим візерунком на спині. У Чорному й Азовському морях мешкає риба морський дракон, який боляче жалить отруйними шипами, і медуза коренерот, контакт з якою схожий на опік кропивою.

Щоб убезпечити себе від отруйних тварин, дізнайся, які тварини твоєї місцевості є отруйними. Намагайся уникати зустрічей з ними, а у випадку контакту з отруйною твариною слід негайно звернутися за медичною допомогою.
Тварини свійські та дикі
Існує також поділ тварин на свійських і диких. Тварини, яких людина приручила і розводить для своїх найрізноманітніших потреб (для отримання продуктів харчування, одягу тощо, належать до свійських тварин. Людина їх доглядає, годує, лікує. (Наведи приклади таких тварин). До свійських також належать коти, собаки, акваріумні рибки.
Життя диких тварин повністю залежить від навколишнього середовища. Вони самостійно добувають їжу, дбають про новонароджених малят, захищаються від ворогів.
Серед диких тварин чимало таких, які приносять людині користь. Наприклад, птахи. Споживаючи комах і полюючи на мишей і ховрахів, які шкодять культурним рослинам, птахи є надійними захисниками зелених насаджень. Ось чому слід охороняти птахів і піклуватися про них: створювати шпаківні й синичники, не розорювати гнізд, підгодовувати взимку. За цю невелику турботу птахи навесні і влітку віддячать сповна спасінням наших лісів, садів і врожаю полів від шкідників.
  • Тварини живляться готовими органічними речовинами, споживаючи рослинну чи тваринну їжу.
  • Більшість тварин рухаються, у навколишньому світі вони орієнтуються за допомогою органів чуттів.
  • Залежно від особливостей будови і способу життя виділяють різні групи тварин.
  • Слід знати отруйних тварин своєї місцевості, щоб уникнути небезпеки від контакту з ними.
Сторінка ерудита
Тварини з’явилися мільйони років тому. Перші тварини мешкали у воді. За час свого існування вони змінювалися і розселилися по всій планеті. Сучасні тварини - нащадки тих тварин, які колись населяли Землю (мал. 135). Учені з’ясували, що серед тварин минулого були рослиноїдні та хижаки.

Предками сучасних слонів учені вважають мамонтів. Ці тварини були дуже витривалі, мали кудлату довгу шерсть, яка добре захищала їх від холоду. Зріст дорослого мамонта сягав 4 метрів, а маса - 8 тонн. Нині в природничих музеях можна бачити рештки тіла цих колись поширених і на території України тварин.
Перевір свої знання
1.    Чим тварини відрізняються від рослин? Що між ними спільного?
2.    За допомогою чого тварини орієнтуються у навколишньому просторі?
3.    Розподіли тварин, зображених на малюнку 133 на групи, про які йшлося в параграфі.
4.    На які групи поділяють тварин? Склади розповідь про одну з груп тварин за планом: 1) назва групи тварин; 2) тварини цієї групи; 3) спільні ознаки тварин цієї групи.
Попрацюйте в групах

Немає коментарів:

Дописати коментар