суботу, 12 січня 2019 р.

ЗНО - 2019.Важлива інформація .Матеріал для учнів 11 класу.

ЗНО-2019: ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ



Навчальний рік увійшов в активну фазу, і все більше випускників цікавляться змістом і процедурами зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року. Тож повідомляємо, що зміст сертифікаційних робіт відповідатиме програмам зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 03 лютого 2016 року № 77 «Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінюванню для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти» (ці ж програми були чинними під час розроблення тестових завдань 2018 року).
Випускникам закладів загальної середньої освіти результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів буде зараховано як результати державної підсумкової атестації. Ці учасники мають обов’язково скласти:
українську мову і літературу;
– математику або історію України (на вибір учасника);
– ще один предмет із переліку (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, іспанська, німецька або французька мова).

Важливо наголосити, що 2019 року учні (слухачі, студенти) закладів професійної (професійно-технічної), вищої освіти, які цього року завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти, обов’язково проходитимуть державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з двох предметів: з української мови і  математики або історії України (період ХХ – початок ХХІ століття) на вибір. Нагадаємо, що 2018 року для вказаної категорії осіб обов’язковою була державна підсумкова атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання лише з української мови.

Заплановані МОН нововведення у ЗНО в 2019 році



ДЖЕРЕЛО: http://education.od.ua/programi-zno.html

Тестові завдання зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року МОН планує зробити диференціальними. Для учня це означає підвищений рівень складності тестів ЗНО з профільних напрямків. Наприклад, якщо абітурієнт вступає на філологічний факультет, тестове завдання з української мови і літератури буде складнішим. 
Таким чином, тренд ЗНО-2019 — диференціація!

У 2019 році зовнішнє незалежне оцінювання з біології відбудеться 06 червня.
Випускники закладів загальної середньої освіти поточного року можуть обрати біологію як третій предмет для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.
Зміст сертифікаційної роботи з біології визначено Програмою зовнішнього незалежного оцінювання з біології, затвердженою Міністерством освіти і науки України. Програму розроблено на основі чинних навчальних програм з біології для загальноосвітніх навчальних закладів.
Сертифікаційна робота з біології налічує 48 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (36 завдань), на встановлення відповідності (8 завдань) та з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей (4 завдання).
При визначенні результату зовнішнього незалежного оцінювання з біології за шкалою 100–200 балів ураховують тестовий бал, отриманий учасником за виконання всіх завдань сертифікаційної роботи. Визначення тестового бала здійснюється на основі схем нарахування балів за виконання завдань сертифікаційної роботи (подано в Характеристиці сертифікаційної роботи).
У процесі визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання за шкалою 100–200 балів буде встановлено поріг «склав/не склав» – мінімальний тестовий бал, який за виконання сертифікаційної роботи може отримати учасник із мінімальним рівнем знань. На основі тестового бала кожного учасника, який подолав поріг «склав/не склав», буде визначено його рейтингову оцінку за шкалою 100–200 балів.
Учасники, які подолають поріг «склав/не склав», зможуть узяти участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів.
Випускники закладів загальної середньої освіти, які обрали біологію для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання, також отримають оцінку за шкалою 1–12 балів. У такому разі в процесі визначення результату буде використано тестовий бал, отриманий учасником за виконання всіх завдань сертифікаційної роботи.
Результати зовнішнього незалежного оцінювання з біології будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників до 19 червня 2019 року.

Оприлюднено програми ЗНО-2019

МОН затвердило програми ЗНО на цей навчальний рік. Майбутні абітурієнти вже мають змогу розпочати підготовку до тестування.
Для учнів закладів загальної середньої освіти, які у настуному році стануть випускниками, результати ЗНО зараховуватимуться як бали за проходження державної підсумкової атестації. Вони обов’язково складатимуть тестування з 3 дисциплін:
  • української мови та літератури;
  • математики або історії України (на вибір учасника);
  • ще одного предмета із переліку (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, іспанська, німецька або французька мова).
Згідно з наказом №77 Міністерства освіти у науки України «Про затвердження програм зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти», ухвалено перелік програм за якими буде проведено незалежне оцінювання у 2019 році.
Програми для STEM-дисциплін
\

Міністерство освіти і науки затвердило програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології.

Про це йдеться в наказі №1426 від 20 грудня, опублікованого на сайті МОН.

Український центр оцінювання якості освіти використовуватиме цю програму для підготовки тестів на 2020 рік.
Ознайомитись із програмою можна у документі нижче.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Дати проведення основної сесії тестування:
  • 21 травня – математика;
  • 23 травня – українська мова та література;
  • 27 травня – іспанська мова;
  • 27 травня – німецька мова;
  • 27 травня – французька мова;
  • 28 травня – англійська мова;
  • 30 травня – фізика;
  • 4 червня – історія України;
  • 6 червня – біологія;
  • 11 червня – географія;
  • 13 червня – хімія.

  • Вступ до вишів у 2019 році: що чекає абітурієнтів

    Міністерством освіти затверджені Умови прийому до вишівНорми документа є обов'язковими для закладів вищої освіти незалежно від форм власностіокрім військових вишів та їх навчальних підрозділівМіністерство освіти надає роз'яснення щодо основних положень Умов прийому та новаційякі чекають на вступників у цьому році.
    Мінімальні прохідні бали 150 та 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, компактніші терміни вступної кампанії – ці та інші новації чекають на вступників наступного року.
    Так, для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних мов зараховуватимуть лише сертифікати 2018 та 2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.
    Можливість складання творчих конкурсів у кількох вишах, а також створення рівних умов для їх учасників незалежно від оцінок ЗНО потребували змін термінів проведення творчих конкурсів. Вони відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів – з 11 до 22 липня, однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті.
    Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями. Це, зокрема, «Середня освіта (фізика)», «Професійна освіта (Охорона праці)», «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», «Дизайн», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Психологія», «Хімія», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Географія», «Технології легкої промисловості», «Агроінженерія», «Цивільна безпека» та всі спеціальності галузі знань «Охорона здоров’я». У більшості випадків посилено роль знань з математики та фізики в оцінюванні знань вступників.
    Жодних змін немає у кількості заяв, які можна подати для вступу на бакалавра. На бюджет це максимум 7 заяв на 4 спеціальності. На контракт кількість заяв не обмежується.
    З 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників у медичні та педагогічні виші, що готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу.
    При цьому з минулих років залишаться коригувальні коефіцієнти – першочерговий, сільський, галузевий.
    На наступний рік розширено практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної  відповідальності. Йдеться про спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація, промислова фармація». Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130.
    Як і 2018-го, мінімальний поріг встановлено також на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Для участі у конкурсі на ці спеціальності вступник повинен мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів.
    Важлива новація 2019-го – розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.
    Стосовно змін у термінах, то основна вступна кампанія буде проведена в компактніші строки, а можливість створення електронних кабінетів буде відкрита до кінця літа, щоб їх могли використовувати вступники на заочну форму.
    Так, реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв та документів – 10 липня. Закінчується подання заяв о 18-й год. 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, 18-й год. 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.
    Стосовно вступу в магістратуру, то основною зміною буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, додадуться спеціальності «Музеєзнавство, пам'яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», усі спеціальності галузей знань  «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології, «Публічне управління та адміністрування».
    Як і торік, ЄВІ також потрібно буде здавати на спеціальності галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування», «Право» та «Міжнародні відносини». На спеціальності «Право» та «Міжнародне право» окрім цього вступники складатимуть єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з Права та Загальних навчальних правничих компетентностей.
    Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 13 травня до 18-ї год. 3 червня. Іспит буде 2 липня, а вступне випробування – 4 липня. Прийом заяв та документів для таких вступників почнеться 10 липня і продовжиться до 23 липня.
    Для всіх інших вступників в магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.
    «Усі новації в Умовах прийому на 2019 рік є логічним продовженням тих зусиль, які ми докладаємо для вдосконалення доступу до вищої освіти та забезпечення рівних і справедливих правил для вступників та закладів. Водночас хочу підкреслити, що як і минулого року, зараз ми внесли мінімальні зміни до Умов, залишивши без змін основоположні речі. Наприклад, уже вчетверте всі вступники на бакалаврат подаватимуть заяви тільки в електронній формі. Виключення буде лише для незначної кількості вступників, наприклад, пільговиків або іноземних студентів», – відзначив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.
    Окремо він наголосив, що через незалежні від МОН затримки з реєстрацією Умов прийому змінено граничний термін, до якого заклади вищої освіти мають затвердити власні Правила прийому. Тепер вони мають це зробити до 5 лютого 2019 року. На середину січня МОН планує провести серію регіональних нарад щодо роз’яснення Умов прийому, графік яких буде оприлюднено незабаром.

Немає коментарів:

Дописати коментар