середу, 9 травня 2018 р.

Залози внутрішньої секреції. Матеріал для учнів 8 класу.

  


Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи


Механізм дії гуморальної регуляції

Всі фізіологічні процеси в організмі людини здійснюються двома шляхами. Нервова система забезпечує відповідні реакції і безпосередній взаємозв'язок з факторами навколишнього середовища. Гуморальна регуляція здійснюється за участю особливих хімічних речовин - гормонів. Вони виробляються органами, які називаються залозами. Гормони переносяться кров'ю, тканинною рідиною або лімфою. Під їх впливом відбуваються морфологічні і фізіологічні зміни, які спрямовані на забезпечення нормальної життєдіяльності організму. Дія гормонів можна охарактеризувати як повільний і тривалий, на відміну від нервової регуляції, яка здійснюється швидко і недовго.


Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Екзокринні та ендокринні залози: відмінності

В організмі людини розрізняють кілька типів залоз. Вони можуть бути зовнішньої або внутрішньої секреції. По-іншому їх називають екзокринні та ендокринні залози. Перші виділяють свої продукти-секрети) у зовнішнє середовище або порожнини тіла. Функції екзокринних залоз різноманітні. Найбільша з них - печінка. Вона очищає організм від токсинів і бере участь в процесах кровотворення. Потові забезпечують терморегуляцію, сальні зволожують і змащують шкірні покриви. До цієї групи належать і бульбоуретральние залози. Їх ще називають куперовыми. Це типові залози зовнішньої секреції, які відносяться до чоловічої статевої системи. Свій секрет, що містить велику кількість слизу і ферментів, вони виділяють в сечовипускальний канал. Ця речовина сприяє пересування сперматозоїдів, нейтралізує кисле середовище і запобігає слизову оболонку від подразнення.


Як і екзокринні, ендокринні залози виділяють секрети. Але вони містять гормони - біологічно активні речовини, що виділяються безпосередньо в кров. Ці речовини мають ряд специфічних особливостей. Вони діють в дуже малих концентраціях, змінюють швидкість протікання хімічних реакцій, а їх дія контролюється нервовою системою.
Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Залози змішаної секреції

Крім екзокринних та ендокринних залоз, існує ще одна група. Вони виділяють два види гормонів. Один з них надходить у кров, інший - в порожнину внутрішніх органів. Прикладами їх є статеві та підшлункова залоза. Така секреція називається змішаною.
Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Статеві залози

Людина - раздельнополый організм. Чоловічі статеві залози (яєчка) і жіночі (яєчники), що виробляють статеві клітини. Вони виділяють гамети - яйцеклітини і сперматозоїди. Процес їх злиття (або запліднення) відбувається в матковій трубі. Так проявляється зовнішня секреція. У статевих залозах формуються і гормони. Жіночі називаються естрогени, а чоловічі - андрогени. Вони виділяються в кров. У період зародкового розвитку ці речовини контролюють формування відповідних статевих органів, а в підлітковий період - вторинних статевих ознак. Це внутрішня секреція статевих залоз.
Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Підшлункова залоза

Це також орган змішаної секреції. Екзокринна частина підшлункової залози виробляє травний сік. Він виділяється в дванадцятипалу кишку. Шлунковий сік являє собою прозору рідину, до складу якої входять соляна кислота, слиз муцин і ферменти - пепсин і ліпаза. В результаті дії цих речовин відбувається розщеплення органічних речовин, нейтралізація хвороботворних бактерій і стимулювання рухової активності шлунка. Як залози внутрішньої секреції підшлункова залоза виділяє гормони інсулін і глюкагон, які регулюють вуглеводний обмін. Перший сприяє перетворенню глюкози в глікоген, який відкладається в печінці. Глюкагон має зворотну дію. Якщо в організмі виділяється недостатня кількість інсуліну, це призводить до збільшення концентрації цукру в крові і порушення обмінних процесів. Таке захворювання називається цукровий діабет.

Гіпофіз

Ця залоза внутрішньої секреції знаходиться біля основи головного мозку. Вона виділяє гормон росту. При його надлишку (гіперфункції) в молодому віці розвивається гігантизм, а при нестачі (гіпофункції) - карликовість. Якщо гормон росту виділяється у великій кількості у дорослої людини, це викликає акромегалію - надмірне розростання окремих частин тіла.
Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Щитовидна залоза

Цей орган кріпиться до трахеї і гортані за допомогою волокнистої тканини. Щитовидна є найбільшою ендокринної залозою. Вона виділяє йодовмісні гормони - тироксин і трийодопсин. Вони регулюють виділення енергії, ріст і розвиток нервової тканини. Гіперфункція щитоподібної залози призводить до розвитку базедової хвороби, яка проявляється надмірною збудливістю, втратою ваги, тремтінням в кінцівках. Якщо в їжі міститься недостатня кількість йоду, це може призвести до появи ендемічного зобу. Так називають збільшення розмірів щитовидної залози.
Екзокринні та ендокринні залози. Будова і функції ендокринної системи

Наднирники

Ви напевно помічали, що в стресовій ситуації відбувається мобілізація сил організму і підвищення м'язової працездатності. Це можливо завдяки дії адреналіну - гормону, який виділяється залозами. Дія цієї речовини призводить до збільшення рівня глюкози. Це забезпечує м'язи необхідною енергією, підвищує їх працездатність, мобілізує діяльність серцево-судинної системи.

Вилочкова залоза (тимус)

Ця непарна ендокринна залоза, утворена залозистими клітинами і ретикулярною тканиною. У людини її формування завершується тільки до періоду статевого дозрівання. Після цього починається зворотний процес. Ретикулярна тканина тимуса атрофується і замінюється на жирову. Гормон вилочкової залози, який називається тимозин, впливає на вироблення Т-лімфоцитів. Це клітини крові, які формують гуморальний імунітет. Суть цього процесу полягає в утворенні специфічних антитіл, які знищують чужорідні мікроорганізми. Отже, гуморальна регуляція в організмі людини здійснюється за допомогою ендокринної системи. У неї входять залози внутрішньої секреції. Їх прикладами є вилочкова залоза (тимус), гіпофіз, епіфіз, щитовидна. Свої секрети, що містять гормони, вони виділяють у кров. До экзокринным відносяться слинні, потові, сальні, молочні, бульбоуретральние залози . Свої продукти вони виділяють назовні або в порожнини організму. Крім екзокринних і ендокринних залоз в організмі є і змішані - статеві і підшлункова. У кров вони виділяють гормони, в порожнини органів - гамети і травний сік.

Немає коментарів:

Дописати коментар