неділю, 13 травня 2018 р.

Зв’язок людини з природою.Матеріал для учнів 5 класу.

  


Зв’язок людини з природою


Людина — частина природи. Життя людини» як і життя інших організмів» залежить від умов природи — достатньої кількості їжі» повітря» води. Людина мешкае в оточенні тіл природи. Рослини і тварини забезпечують її продуктами харчування.
Неоднакова кількість сонячного світла і тепла в різних куточках земної кулі позначилась на розселенні людей. Так» у районах полюсів» де панують низькі температури і крига» немае умов для росту і розвитку рослин та тварин» проживання людей. Поблизу екватора» де земна поверхня отримує найбільшу кількість те-плаі вологи» ніколи не буває зими і пишно розвивається рослинність. Проте й такі умови несприятливі для життя людей. Скупчення населення спостерігається на рівнинних територіях з помірною кількістю тепла і вологи. Там найбільш комфортні умови для життя людини.
у давні часи людина повністю залежала від природи. У природі вона знаходила рослини для харчування» м'ясо добувала» полюючи на звірів і птахів» ловила рибу. Згодом людина окультурила різні рослини» тобто навчилася вирощувати їх на спеціально відведених і оброблених ділянках землі (мал. 173). Нині людина розводить різноманітних свійських тварин (мал. 174)» тому постійно має м'ясо» молоко» яйця для свого харчування.
Природа забезпечує людину водою, І хоча води на Землі багато, проте прісної, придатної для пиття і господарських потреб, зовсім мало. Натомість використання води стрімко зростає. Підраховано, що за останні 40 років воно зросло втричі. Найбільше прісної води йде на зрошення поліві потреби промислових підприємств. На особисті потреби люди на використовує її значно менше (мал. 175). Якщо використання води збільшуватиметься й надалі, то багато країн світу скоро відчуватимуть її нестачу.
Ви вже знаєте, що для існування людини необхідне повітря, а точніше — наявний у ньому кисень, його постачають природі зелені рослини. Без повітря людина не проживе і декількох хвилин. Отже, людина є частиною природи, і її існування залежить від впливу природних чинників.
Людина — частина живої природи, вона мешкає у природному середовищі, бере з нього необхідні для життя їжу, воду, повітря. Людина і природа — одне ціле.
Зміни в природі, спричинені дїяльністю людини. у часи» коли людина повністю залежала від при роди» вона брала від неї стільки» скільки їй потрібно було для прожиття. 8 розвитком господарства відбулося багато змін» які позначилися на природному середовищі. На великих територіях було вирубано ліси» осушено болота» спричинено опустелюван-ня земель (мал. 176). Великі площі зайняли місгаз промисловими підприємствами» у різних напрямках пролягли шляхи з асфальту та бетону» потужні машини порушують земну поверхню» видобуваючи корисні копалини. Для своїх потреб люди виплавляють метали» виготовляють різноманітні побутові прилади» будівельні матеріали» пластмаси» тканини» продукти харчування.
Усе це потребуе величезних витрат природної сировини» води та повітря. Натомість у довкілля потрапляє велика кількість шкідливих для живої і неживої природи речовин.
Створюючи кращі умови існування для себе, людина мимоволі погіршує склад води, повітря, знищує рослини і тварин.
Активна діяльність людини погіршує склад повітря. Водночас рослин стає менше» і вони не встигають утворювати кисень. Ще б тис. років тому ліси вкривали великі площі на Землі. Нині ж площі скоротились у кілька разів. Розгляньте на мал. 177 приклади негативного впливу людини на природу. Наведіть власні приклади.
Внаслідок такої діяльності людини в повітрі зростає вміст вуглекислого газу, водяної пари та інших речовин. Вони більше затримують відбите від земної поверхні сонячне тепло. Від цього на нашій планеті стає тепліше. Так, за останні 100 років середньорічна температура на Землі підвищилася на півградуса. Для окремого міста чи села таке потепління непомітне. Але для всієї планети загалом наслідки відчутні: почала танути багаторічна крига в полярних районах та горах. Внаслідок цього підвищується рівень води в морях та океанах. Вода наступає на суходіл, затоплюючи знижені території.
Людина має відповідально ставитися до перетворення природи на середовище свого існування. Безвідповідальне втручання в природу нікому не приносить користі.
Скарбничка знань

Немає коментарів:

Дописати коментар