суботу, 1 квітня 2017 р.

Розвиток тварин з перетворенням і без перетворення.Типи розвитку.Матеріал для учнів 7 класу.

  


Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення

Постембріональний розвиток, інакше зване послезародишевим, у всіх організмів-мешканців нашої планети, можна розділити на дві форми: пряме та непряме. Перший вид властивий живим, птахів, ссавців. Народилися або вийшли з яйця дитинчата є маленькою копією дорослої особини. Інша форма розвитку зустрічається у риб, земноводних і членистоногих. У даній статті на конкретних прикладах ми розглянемо стадії розвитку комах.

Біологічна роль метаморфоза

Розвиток різних видів тварин з неповним та повним перетворенням (метаморфозом) забезпечує найбільш оптимальні умови для життєдіяльності ювенільних і дорослих форм і знижує конкуренцію за кормову базу між ними. Це дозволяє використовувати альтернативні харчові ресурси, а також сприяє розселенню виду, що займає різну середовище проживання (повітряне, наземне, водне або підземну). Метаморфоз комах є однією з причин колосальної кількості видів цих організмів, що мешкають в даний час на Землі (більше одного мільйона). Вони займають практично всі існуючі екологічні ніші. Комахи представляють клас типу членистоногих. Стадії розвитку комах являють собою наступні фази: яйце (ембріональний розвиток), личинка, лялечка, імаго (постембріональний розвиток).


Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення
Стадія яйця являє собою першу і обов'язкову фазу життєвого циклу комах. Воно має декілька оболонок. Перша називається хоріон (виконує захисну і механічну функцію). У деяких видів він ускладнений шарами воску або хітину і пронизане порами. Друга оболонка, або жовткова серозна, безпосередньо стикається з розвиваються зародком. Його живлення здійснюється за рахунок жовтка. Форма, забарвлення хоріона і розміри яєць різних комах різноманітні. Так, у коників довжина яйця досягає 11 мм, а у павутинних кліщів – всього 014 мм Більшість комах відкладають яйця, хоча існують і живородні форми, наприклад, мадагаскарський тарган. З яйця виходить личинка, яка є наступною стадією розвитку комах.


Повне перетворення

Воно характерно для видів підкласу крилаті комахи. Перш ніж стати дорослою особиною – імаго, організм, вийшовши з яйця, переживає дві абсолютно несхожі життєві стадії: личинки і лялечки. Комахи, для яких характерний повний метаморфоз, називаються голометаболическими. До них відносяться загони лускокрилих, двокрилих, твердокрилих і т. д.
Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення

Особливості личинной стадії

Вони полягають, насамперед, в анатомічній будові організму. У більшості личинок відсутня репродуктивна система. Також відрізняється ротової апарат, а отже, і тип харчування. Розглянемо личинкові стадії розвитку комах з неповним перетворенням. Один з найбільш древніх організмів – бабка, відкладає яйця у воду стоячих водойм. Через 20 днів, а у деяких видів через 2-9 місяців з'являється пронимфа (предличинка), яка живе всього кілька секунд, потім вона линяє, і утворюється наяда – справжня личинка бабки. Вона має дрібні розміри (15 мм), а життєвий цикл, в залежності від виду комахи, може тривати від кількох днів до одного-трьох років. Личинка активно полює у воді і має трахеї для дихання, тому часто піднімається на поверхню.
Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення
Продовжуючи линяти і рости, вона виповзає з води на стебла водних рослин і трансформується у доросле комаха – бабку, що має м'які крила і покриви тіла. Деякий час вона не рухається. Хітиновий шар, що покриває комаха, твердне. Бабка стає здатною до польоту. Підводячи підсумок, скажемо наступне: стадія личинки у бабок різних видів забезпечує розширення ареалу проживання цих комах. Зазначимо, що половозрелое комаха бабка і її личинка мають риси подібності в способі харчування (обидві є хижаками), а також диханні (органи – трахеї). Відмінність же полягає в середовищі їх проживання: імаго живуть у повітрі, а наяди – у воді.

Личинки комах з повним перетворенням

У представників загону лускокрилих, наприклад, у метеликів, вони називаються гусеницями і сильно відрізняються від дорослої особини. З яйця виходить личинка, прогризаючи його оболонки і відразу ж починає поїдати листя та інші частини рослини своїми потужними щелепами – жвалами. Її червоподібне тіло, має голову, три грудних і десять черевних сегментів. Покриви забезпечені волосками – щетинками. Метелики – комахи, для яких характерне повне перетворення. На нижній губі личинки знаходиться парна залоза, що виділяє секрет. Застигаючи на повітрі, він утворює нитка, яку личинка використовує для утворення кокона. Залишаючись у ньому, личинка перетворюється на лялечку. Вона може жити від декількох тижнів до одного-трьох років, а лялечка волнянки живе до 10 років. В її тілі утворюється гліцерин і бетаїн – природні антифризи.
Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення
Личинки метеликів – комах, мають повне перетворення, часто линяють. Остання линька у них закінчується окукливанием. У деяких видів комах личинки мають окремі назви. Наприклад, у жуків-пильщика – це ложногусеница, у пильцеедов і чорнотілок – ложнопроволочник, наядами називають личинки бабок, а їх предличинки іменують німфами.

Що таке лялечка

Це фаза життєвого циклу комах, що призводить до розвитку статевозрілої особини – імаго. Стадія лялечки характеризується тим, що організм не харчується і не може рухатися. Крім шовку, для спорудження кокона і його зміцнення тварини часто використовують частинки піску або черепашок. У вільних лялечок вусики, ноги і крила майбутньої особини імаго вільні і притиснуті до тулуба. Покриті лялечки характерні для багатьох видів метеликів, сонечок, деяких двокрилих.
Стадії розвитку комах: неповне і повне перетворення

Імаго

Для останньої стадії розвитку комах характерно формування репродуктивної статевої системи), а також усіх зовнішніх ознак, властивих даному виду. Як і личинка, імаго виконує функцію розселення комах в різних ареалах. Крім цього, дорослі особини відповідальні за розмноження і мають статеві органи. У самців вони називаються семенникамі, а у самок – яєчниках. Є також придаткові залози, що виділяють секрет і копулятивние органи для спарювання. У цій статті ми розглянули стадії розвитку комах, мають непрямий розвиток з неповним та повним перетворенням.

Немає коментарів:

Дописати коментар