суботу, 1 квітня 2017 р.

Захворювання культурних рослин. Матеріал для учнів 10 класу.

Захворювання рослин

Грибкові хвороби рослин

Борошниста роса
Сіра гнильЦе захворювання Ви одразу впізнаєте по характерним білястим плямам на листі (так наче їх присипали борошном). Наліт з часом темніє. Особливо від борошнистої роси страждають сенполії, троянди, бегонії.
Для початку спробуйте видалити уражені частини рослини. Потім потрібно буде провести обприскування розчинами таких препаратів: Фундазол, Бенлат або Топсин-М. Обробку необхідно проводити два рази з інтервалом в 10-12 днів. Іноді допомагає і обприскування розчином соди і господарського мила. Але це тільки в нескладних випадках.
Читайте більш детально про
Борошнисту росу (фото)
Несправжня борошниста роса
Схоже на попереднє захворювання, також викликається грибком. Несправжня борошниста роса вражає багато рослин, але особливо їй піддаються гортензії, троянди та інші. При цьому захворюванні можна побачити на листі плями жовтого або світло-коричневого кольору. А із зворотного боку листка є сірий наліт, який пізніше чорніє.
Грибок, який заражає рослину, живе в грунті. Тому й грунт перед посадкою, і насіння рослин потрібно дезінфікувати. Щоб вилікувати квіточку, спробуйте обприскати її препаратами Квадріс СК, Браво, Ордан.
Чернь або сажистий грибокСіра гниль
Рослини, які неправильно поливають (надмірно зволожують), може здолати Сіра гниль. Просто це прекрасні умови для цього грибка. А ще якщо й сам квітка має м'ясисті пагони і листя, то Сіра гниль швидко поширюється. Тому страждають від неї в основному глоксинія, сенполія, бегонія, цикламен.
Хворобу можна помітити по сірому пухнастому нальоту на листочках і стеблинках. Пізніше ці частини рослини повністю відмирають. Спори сірої гнилі швидко поширюються на інші квіти. Так що краще уражену рослину викинути. Якщо плям з пушком ще небагато, обріжте уражену ділянку і обприскайте рослину розчином Фундазола, Бенлату або Топсина-М.
Для профілактики можна застосовувати розчин мідного купоросу. А головне, не перезволожуйте рослини і провітрюйте приміщення.
Читайте більш детально про
Сіру гниль (фото)
Чернь (сажистий грибок)
Чернь викликають грибки, які заводяться в виділеннях сисних комах. Хворе листя виглядає наче вкриті тонкою чорною плівкою, схожою на сажу. Наліт сам по собі не є небезпечним, але ця плівка перекриває дихальні продихи на листі і не дає рослині дихати.
Фітофтороз томатівСажистий грибок легко вилікувати. Потрібно мильною водою обмити листя і обробити його інсектицидом широкого спектру дії (щоб знищити і комах).
Фітофтороз
Фітофтороз, яким часто хворіють картопля або томати, іноді вражає і кімнатні квіти, наприклад фіалки. При цьому захворюванні рослина ніби в'яне, а на зрізі черешка можна побачити бурий обід. Грибок, який викликає фітофтороз, з нестерильної землі проникає в кореневу систему квітки і заражає її. Висновок: не беріть землю для квітів на грядках. А хворі квіти простіше знищити, оскільки з цим грибком можна боротися тільки профілактичними методами, а лікувати неможливо.
Фузаріоз
Ще одна небезпечна грибкова хвороба – фузаріоз. Якщо квітка росте в умовах надмірної вологості, захворювання швидко прогресує. Грибок із грунту через найменші подряпини проникає в саму рослину. Коріння загниває, коренева шийка буріє, стебло і листя стають слабкими і тонкими. Через 5-7 днів, як правило, рослина гине. Але іноді хвороба триває довго, хоча рослина при цьому дуже погано себе почуває і є джерелом зараження.
Читайте більш детально про
Фузаріоз (фото)
Іржа листяУ ранньому періоді хвороби квітку можна обробити розчинами препаратів Вектра або Беноміл.
Вілт (вертицилез)
Це грибкове захворювання теж схоже на фузаріоз. Заражена рослина також швидко в'яне, а потім і гине. На зрізі черешка можна побачити буре кільце уражених судин. Квітку доведеться або знищити, або спробувати лікувати так само, як і фузаріоз.
Іржа
Появу іржі на листі спричиняє іржаві гриби. Характерні симптоми хвороби – горбки коричневого або помаранчевого кольору на листі. Вони схожі на іржу. А на зворотному боці листа є пустули. Листя, що вкрито іржею, швидко опадає.
Коренева гниль або Чорна ніжкаНа початковій стадії хвороби допомагають фунгіциди. Також можна обробляти рослину бордоською сумішшю або мідьовмісними препаратами. Тільки обприскування потрібно проводити 2-3 рази через кожні 10 днів.
Чорна ніжка (коренева гниль)
Є грибки, які вражають не надземну, а підземну частину рослини та спричиняють кореневу гниль. Початок хвороби легко пропустити. Ви можете побачити її, коли починають загнивати і чорніти ділянки основи черешка або коренів, що уражені грибками. Найбільш схильні до цієї хвороби пеларгонії.
Причиною розповсюдження грибка є перезволоження грунту і брак світла. Щоб зупинити поширення хвороби можна спробувати обприскати рослину. Проведіть обприскування рослини колоїдною сіркою, бордоською рідиною або купроксатом. Також на початковій стадії допомагає полив розчином марганцівки.
Читайте більш детально про
Корневу гниль (фото)
Грибкова плямистість листяПлямистість листя
Є низка грибкових захворювань, які проявляються як плямистість листя. Причому, на відміну від бактеріальних плям, грибкові постійно мокнуть і найчастіше мають чіткі межі. Вони з часом збільшуються і займають весь листок.
Причиною ураження може бути зайве обприскування або прямі сонячні промені. Від грибкової плямистості найчастіше страждають дифенбахії, драцени і цитрусові рослини.
Грибків, які викликають плями, безліч. Та й сама хвороба має різні назви в залежності від місця ураження. Наприклад антракноз – це грибкове пошкодження листя фікусів і пальм. Філлостіктоз – утворення дірочок на листі аскохітоз – поява бурих, червонуватих плям з жовтим обідком, септоріоз – це плями темно-сірі або темно-бурі з жовтою облямівкою, а також червоний опік, який виглядає як вузькі червоні плями на листі і квітконосах.

                    Плямистості

Септоріоз (біла плямистість)

Септоріоз - це грибкове захворювання, що вражає листя і плоди томатів у відкритому і закритому грунті, а також петрушку, пастернак, боби і селера. Зверніть увагу після цієї статті на фото: септоріоз проявляється на листках і стеблах рослин у вигляді дрібних брудно-білих плям діаметром 1-2 мм з темною облямівкою. Саме тому септоріоз рослинознавці часто називають білою плямистістю.
Уражена тканина листя засихає і відмирає. При сильному ураженні рослини листя з білою плямистістю обсипаються, в результаті чого знижується врожайність.

Антракноз

 

anthracnose-1-1.jpg (31.75 Kb)
Антракноз - захворювання рослин, викликане грибами Colletotrichum, Kabatiella, Gloeosporium. Найчастіше хворіють на цю хворобу кава, виноград, смородина, полуниці, огірки, цитрусові та інші. Антракноз заражає ослаблені рослини, що мають зовнішні пошкодження, адже спори грибів передаються із зараженим насінням, рослинними рештками і розповсюждуються з краплями дощу, вітром та комахами.

Ознаки антракнозу

Захворювання починається з зараження листя, на яких утворюються темні плями з більш темною облямівкою, спочатку з'являються по краях, потім плями поступово зливаються, листки у кімнатної рослини стають темно-коричневі, засихають і опадають передчасно.
collage_antraknoz.jpg (119.74 Kb)
На стеблах, на плодах з’являються світло-коричневі подовгасті плями, які не дають повноцінно пересуватися поживним речовинам по рослині; вони поступово розширюються, поглиблюються, темніють і по краях у плям з'являється темно-фіолетовий або темно-коричневий обідк. Антракноз вражає всю надземну частину кімнатної рослини, розвивається на листі, стеблах, пагонах і на плодах, після чого листя та плоди опадають. Антракноз найбільш поширений в областях з помірним кліматом, особливо добре розвивається у вологі пори: коли висока вологість і температура більше 22 градусів. У суху погоду на уражених ділянках виникають тріщини, при підвищеній вологості стебла загнивають і ламаються.
anthracnose-na_yabluni-1.jpg (31.42 Kb)
На листі кімнатної рослини з'являються темні плями, на кінчиках листя можуть бути темно-коричневі патьоки. В міру поширення хвороби, плями на листі зливаються, листя у кімнатної рослини стають коричневими, засихають і опадають передчасно. При сильному розвитку хвороби листя повністю буріють і засихають, гине вся надземна частина рослини. Розвитку хвороби сприяють висока вологість, високий рН грунту, нестача фосфору і калію.

Причини захворювання

Хвороба може з'явитися і прогресувати через перебування рослини в теплих вологих умовах. У профілактичних заходах допускається обприскування рослини Купроксатом, хлорокисом міді, оксіхомом.

Лікування від антракнозу

Потрібно видалити і спалити пошкоджені листя і стебла, потім обробити кімнатну рослину системним фунгіцидом (купроксатом, хлорокисом міді, оксихом, та ін.) обприскувати 2 - 3 рази з інтервалом 10-20 днів, після обробки зменшити полив.

Іржа рослин Іржа рослин. Ознаки хвороби та способи лікування Відео: Боротьба з хворобами рослин за допомогою фунгіцидів в декоративному саду. Частина 2 Які ознаки іржі у рослин? В першу чергу гриби іржі вражають стебла і листя рослин. Зовні це проявляється в тому, що на їх поверхні з`являються червоно-бурі скупчення спор грибка іржі. Саме через них змінюється забарвлення стебел і листя рослин на темні відтінки коричневого і бурого кольорів. Потім відбувається такі процеси, як опадання листків, засихання самої рослини, через що воно стає слабким і вмирає, якщо його не намагаються врятувати. Види яких рослин найбільш схильні до це хвороби? Зазвичай це аспарагуси, камелії, цитрусові рослини і пеларгонія, хоча в цілому, ця хвороба зустрічається не так вже й часто у рослин. Причинами її появи у кімнатних рослин може стати сухість повітря або ж грунт, яка має недостатньо вологи, а у садових рослин ці причини протилежні - підвищений вміст в грунті і повітрі вологи сприяє появі і утворення грибка, який переноситься на рослини за допомогою вітру і комах. Як можна вилікувати і попередити іржу на рослинах? Як можна вилікувати і попередити іржу на рослинах? Для профілактики зазвичай навесні використовують розчин одновідсотковою бордоською суміші для рослин. Якщо ж рослина все-таки було пошкоджено цією хворобою, то для лікування його пошкоджені пагони зазвичай видаляють і спалюють, а сама рослина обробляють, або тим же розчином, що використовується для профілактики, або сірчаної пилом.
                     Іржа рослин

Іржа рослин. Ознаки хвороби та способи лікування

Які ознаки іржі у рослин? В першу чергу гриби іржі вражають стебла і листя рослин. Зовні це проявляється в тому, що на їх поверхні з`являються червоно-бурі скупчення спор грибка іржі. Саме через них змінюється забарвлення стебел і листя рослин на темні відтінки коричневого і бурого кольорів. Потім відбувається такі процеси, як опадання листків, засихання самої рослини, через що воно стає слабким і вмирає, якщо його не намагаються врятувати. Види яких рослин найбільш схильні до це хвороби? Зазвичай це аспарагуси, камелії, цитрусові рослини і пеларгонія, хоча в цілому, ця хвороба зустрічається не так вже й часто у рослин. Причинами її появи у кімнатних рослин може стати сухість повітря або ж грунт, яка має недостатньо вологи, а у садових рослин ці причини протилежні - підвищений вміст в грунті і повітрі вологи сприяє появі і утворення грибка, який переноситься на рослини за допомогою вітру і комах.
грибка, який переноситься на рослини за допомогою вітру і комах. Як можна вилікувати і попередити іржу на рослинах?
 Як можна вилікувати і попередити іржу на рослинах? Як можна вилікувати і попередити іржу на рослинах? Для профілактики зазвичай навесні використовують розчин одновідсотковою бордоською суміші для рослин. Якщо ж рослина все-таки було пошкоджено цією хворобою, то для лікування його пошкоджені пагони зазвичай видаляють і спалюють, а сама рослина обробляють, або тим же розчином, що використовується для профілактики, або сірчаної пилом.
  
       Бактеріальні хвороби рослин
Захворювання, що викликаються бактеріями, не завжди мають чітку картину, можливо змішування ознак захворювань, наприклад, при кореневої гнилі на листках можуть з’являтися маслянисті чи склоподібні плями як при бактеріальної плямистості, які потім буріють.
Гнилі — проявляються в розм’якшенні і замершою тканин рослини, потім на місці ураження утворюється напіврідка гнильна маса, найчастіше з неприємним запахом. Найбільш схильні рослини з м’ясистими соковитими листям і стеблами, а так само бульбові і цибулинні. Бактеріальна гнилизна може починатися і з коренів і з листя і квітконосів. Причина зазвичай у грубих порушеннях умов утримання — надмірного поливу, особливо при прохолодному утриманні, надлишкового внесення азотистих добрив.
Бактеріальне в’янення — проявляється у втрати тургору, спочатку в’януть верхівки пагонів, потім вся рослина. На відміну від занепаду, викликаного грибами, бактерії потрапляють в судинну систему рослини та викликають затримку струму води. Вони так само виділяють токсичні речовини, але на зламі або зрізі втечі не видно характерного для фітофторозу бурого кільця.
Хвороби рослин, Шкідники та хвороби, Загальні питання по догляду
Хвороби рослин, Шкідники та хвороби, Загальні питання по догляду
Бактеріальна плямистість — плями з’являються внаслідок змертвіння ділянок листя, але на відміну від плямистостей, спричинених грибами у цих плям немає таких виражених меж — вони мають розпливчасті краю. Плями можуть бути склоподібними або маслянистими. Плями зазвичай швидко збільшуються в розмірах, лист може сохнути, жовтіти і потім відмирає. Більш швидкому поширенню хвороби сприяють теплі вологі умови.
Бактеріальний рак — ненормальне розростання цілком здорових на вигляд тканин рослини. На коренях і іноді на стеблах утворюються пухлинні нарости. При сильному розвитку цих наростів рослини погано ростуть і, в кінцевому рахунку, гинуть.
Профілактика бактеріальних захворювань полягає в дезинфекції грунту, інвентарю та інструменту. При роботі з хворим або підозрілим рослиною необхідно обробляти спиртом і руки, щоб при зіткненні зі здоровою рослиною не заразити його. Хоча переносниками можуть бути і комахи-шкідники.
При пересадці рослин старі горщики потрібно не тільки мити, але і ретельно споліскують окропом всередині і зовні. При пересадці намагайтеся не пошкодити коріння, а якщо це сталося, то присипайте пошкоджене місце товченим деревним вугіллям.
Заходи боротьби. Ефективні тільки в тому випадку, якщо поразка місцеве і бактерії не потрапили в судинну систему рослини. Містять хворі рослини в сухому місці, проводять обприскування простою водою і не миють під душем. На початкових стадіях захворювання можна видалити всі уражені частини рослини, захопивши і частина здорової тканини. Після зрізу кожен раз обробляйте лезо ножа або ножиць спиртом. Потім потрібно полити і обприскати рослину бордоською сумішшю або мідьвмісними препаратами. Якщо така обробка не допомагає, то рослину потрібно знищити, при цьому найкращим буде не викинути його в клумбу під вікнами, а спалити. Горщик можна залишити, особливо якщо це дороге кашпо, але грунтовно обшпарити окропом.
Хвороби рослин, Шкідники та хвороби, Загальні питання по догляду
Водянка — захворювання, викликане не грибком або бактеріями, а виник в результаті перезволоження грунту при недоліку освітлення. У хворої рослини на нижній стороні листка утворюються коркові нарости. Уражені листя вже не видужають, але якщо рослині створити гарні умови, то через деякий час з’являться нові листя.
                       Вірусні захворювання
При поразці рослин вірусними захворюваннями їх зростання помітно погіршується, так що поставлений діагноз зазвичай зводиться до констатації нестачі харчування і несприятливих умовах змісту. Насамперед вірусні захворювання легко сплутати з хлорозом. Крім того, віруси важко відразу визначити тому, що рослина рідко гине. Але іноді вірусне захворювання може супроводжуватися ознаками, які ставлять квітникаря в глухий кут, наприклад, спочатку починається хлороз листя, потім вони обсипаються, і спостерігається загнивання стовбура. Така картина характерна при захворюванні ксилопорозисе цитрусових.
Хвороби рослин, Шкідники та хвороби, Загальні питання по догляду
Мозаїчна хвороба характеризується різноманітними за формою плямами і смугами, білими або жовтуватими на листках, світлими або темними на квітках, що викликане розпадом хлоропластів. Мозаїка зазвичай має якийсь малюнок — концентричні кола, кільця або смужки розташовані в певному порядку або візерунку. Крім того, мозаїчність часто супроводжується деформацією листа — зморшкуватістю або кучерявістю. Найчастіше уражаються бегонії, кали, гидрангеи, пеларгонії, примули.
Хвороби рослин, Шкідники та хвороби, Загальні питання по догляду
Курчавість листя — вірусне захворювання, при якому на листках з’являються численні дрібні плями розміром 1-2 мм, які потім висихають. Листя стають зморшкуватими, кучерявим, квітки деформуються. Хвороба може супроводжуватися появою сіро-білих або світло-жовтих плям і ліній. Частіше уражаються гидрангеи, примули, пеларгонії, пуансеттії.
Пожовтіння листя або жовтяниця — вірусне захворювання, при якому листя стає жовтим або жовто-зеленим. Окремі втечі або всі рослина відстає у рості, стебла стають ламкими за рахунок того, що в них накопичується багато крохмалю, клітини буквально забиваються їм. При цьому на листі так само може позначатися мозаїчний візерунок з концентричних кіл і плям. Іноді жовтяниця проявляється не на всьому рослині, а на окремій гілці — починається хлороз листя, при цьому можуть з’являтися нові листя, але дрібні і вже хлорозні.
Заходи боротьби. Точне визначення конкретного вірусного захворювання представляє великі труднощі. Безпосередня боротьба з вірусами хімічними препаратами неможлива. Набагато простіше і надійніше попередити захворювання, проводячи боротьбу з комахами, які, як правило, є переносниками збудників. Переносниками вірусів кімнатних квітів є попелиці та трипси. Але дуже часто інфекція заноситься ще в теплиці, до того, як рослина надійде в продаж через пошкоджені долі коренів або ранки на стеблах і листках.
Всі уражені частини рослини необхідно видалити і знищити. Після роботи руки відразу ж ретельно вимити з милом, а використовуваний інвентар ще і протерти спиртом. Живці брати тільки із здорових рослин. У суху і спекотну пору рослина притіняти і частіше обприскувати.
Плямистість листя, схожа як на грибкову, так і на бактеріальну або вірусну плямистість, може бути викликана не цими захворюваннями, а нематодами.

Немає коментарів:

Дописати коментар