четвер, 6 квітня 2017 р.

Екологічна стежина.Матеріал для учнів 6 класу.

Екологічна стежина

Наша екологічна стежка знайомить з природою степової зони Херсонщини. Екологічне виховання розпочинається з краєзнавчих аспектів. Адже для кожної людини образ батьківщини неодмінно пов’язаний із знайомими з дитинства, а тому такими неповторними і рідними краєвидами.
Поєднання краси первісного степу і штучних ландшафтів можна спостерігати на маршруті екологічної стежини.
 
Місце знаходження екологічної стежини:
Херсонська область
Цюрупинський р-н
с.Костогризове
 Об’єкти дослідження:
1.                Перлини степу – місцеві водойми і ліс.
2.                Рослинний світ.
3.                Тваринний світ.
Екологічна стежка – різновид організаційного маршруту на місцевості задля пропаганди охорони довкілля, виховання екологічної культури.
Довжина маршруту 2 км. 500м.. Продуктивним є практично-екскурсійний напрямок .
Наша екологічна стежка має декілька зупинок.
I зупинка. Шкільний барвограй.
До школи веде доріжка із каштанів і платанів. Ці незвичайної краси дерева прикрашають наше шкільне подвір’я не тільки хвилею зелені, а і дивовижним білим цвітом у травні місяці. Перед центральним входом – квітучий розарій і море квітів. Зліва – березовий гай, справа – вишневий сад. Білокіра берізка зачаровує нас своєю красою, а її листя виділяє липкі фітонциди, які запобігають недугам
II зупинка. Голуба колиска життя.
Через 500 м. знаходиться чудодійне озеро Лиман, що знаходиться неподалік від села Костогризове. Це низина заповнена водою, що живиться дощовими і підземними водами із артезіанських скважин. 40-50 років тому його площа становила 26,2 га, а глибина була до 3-х метрів. Лиман, як і будь-яка природна водойма, становить окремий біогеоценоз зі своїм рослинним і тваринним світом. Ще недавно біля берега росли не тільки очерет, а й рогіз, стрілолист. Поверхню води вкривали ряска, латаття біле, жовті кув шинки. В товщі води плавали водорості. Серед тварин можна було зустріти жука-плавунця, водолюба, довгоногих водомірок, безліч жаб, рибу (карасі, лящі).
Над водою літали бабки, метелики. Навесні в зарості лиману поверталися дикі гуси і качки. Поруч селилися лелеки. У 60-ті роки до лиману завезли з Північної Америки ондатру, яка добре акліматизувалася.
Різке зменшення площі водойми просліджується в 60-70-ті роки, коли відбувся різкий циклічний спад підземних вод. Живописний куточок природи став перетворюватися на очеретові зарості. Збіднів рослинний і тваринний світ.
Ще 50 років тому площа його становила 26,2 га, а сьогодні 0,5 га. Це одна із втрачених перлин степу.

III зупинка. Степові трави.
За лиманом проходить ґрунтова дорога, яка веде нас до лісу. По обидва боки цієї дороги є трав’янисті ділянки: деревій звичайний, буркун лікарський, типчак валіський, чебрець, ковила Лессінга, молочайник польовий, цикорій дикий, шавлія степова. Можна сісти на траву, вдихати аромат степу, попити прохолодної води і відпочити. Відчуваєш себе частинкою природи, душа наповнюється великою любов’ю і гордістю до природи рідного краю. А поруч, в траві, бігають ящірки зеленого та сірого кольору, стрибають коники, літають комахи. Влітку тут досить спекотно.

IV зупинка. Сосновий ліс.
Рухаємось далі і через 300 м. підходимо до зелених насаджень. Костогризове зеленим віночком оточує сосновий ліс і акаційові гайки. Його площа 3694 га. В лісі ростуть: сосна кримська, сосна звичайна, акація біла, а також гриби.
Тварини лісу: лисиці, косулі, зайці, вовки, єноти, змії та птахи (голуби й синиці). Стрункі сосни не тільки прикрашають довкілля, а і закріплюють піщані ґрунти. Більшість лісного масиву – це клопітлива і постійна праця місцевих жителів, які на протязі 50 років насаджували сосни.
Недалеко від лісного господарства видніються декілька дубів-гігантів. Під ними можна відпочити і послухати історію заліснення рідного краю.

V зупинка. Орнітологічна
Після відвідування лісу, повертаємося до школи. Але по дорозі зупиняємося у акаційовому гайку і знайомимося з нашими вірними друзями і помічниками – місцевими птахами. Чуємо голос зозулі, стрекіт зозулі, стрекіт сороки, яка будує свої гнізда в заростях. Під час екскурсії можна побачити різних співучих птахів, птахів лісу та відкритого простору та антропологів.
Сьогодні більшу частину сільської місцевості віддано під орне сільське господарство, що підтримує існування лише небагатьох птахів. Відтак, наші сади, городи, поля, лісосмуги створюють справжній притулок, що допомагає птахам вижити. Вони замінили природні біотопи, що знаходяться під загрозою, для багатьох птахів. Блакитна та велика синиці, вільшанка, чорний та співочий дрозди – все це колишні лісові птахи, які зараз в значній мірі залежать від місць для живлення, ночівлі та гніздування. Це особливо стосується зерноїдних видів, таких як горобці, в'юрки та вівсянки.

Немає коментарів:

Дописати коментар