середу, 5 квітня 2017 р.

Слухова сенсорна система.Матеріал для учнів 10 класу.

  


Орган слуху людини, його будова і функції



Орган слуху — це парний орган, який має складну будову і забезпечує сприйняття звукових коливань хвиль. Завдяки сприйманню сигналів визначається не тільки тембр, висота і сила звуку, але і його джерело, що допомагає в орієнтуванні на місцевості. Слух є одним з основних почуттів людини, він дозволяє перетворювати коливання звуків в нервові імпульси, а також визначати всі зміни, що відбуваються навколо. Крім того, слух відповідає за мовну здатність.
Орган слуха человека, его строение и функции
Орган слуху людини спроможний до сприйняття звуків в діапазоні від 16 до 20 тисяч коливань звукових хвиль в секунду. Його вікові особливості припускають наступне: з віком кількість сприйманих вібрацій зменшується. Літні люди можуть сприймати максимально 15 тисяч коливань за 1 секунду.
Повернутися до змісту

Будова і функції органу слуху

Будова органу слуху має досить складну систему.
Зовнішнє вухо виглядає як своєрідний локатор, який ловить коливання звукових хвиль. Каркас вушної раковини являє собою хрящ, який покритий шкірою. Звуки після попадання в раковину далі проходять через слуховий прохід і потрапляють на барабанну перетинку. Крім того, зовнішнє вухо виконує захисну функцію.
Барабанна перетинка вібрує і передає сигнали далі в середнє вухо, що являє собою порожнину з повітрям всередині. В ній знаходяться слухові кісточки, іменовані молоточком, ковадлом та стремінцем і з’єднані між собою суглобами.
Середній відділ передає вібрації хвиль у внутрішній. Внутрішнє вухо заповнене рідиною і складається з овального вікна, равлики і кортиева органу. Овальне вікно приймає звуки і передає їх до равлику, яка являє собою закручений канал. Кортиев орган розташований в основній мембрані равлики. Він сприймає звуки, перетворює їх на нервовий імпульс і передає в кору головного мозку, а точніше в її слухову зону.


На малюнку показано будова органу слуху людини та її відділи.
Орган слуху і рівноваги виконує безліч важливих функцій і належить до інтелектуальних органам почуттів.
Слух формується у людини при народженні. Дитина, що став глухим в дитинстві, втрачає мовну здатність.
Страждають глухотою і слабочуючі люди хоч і здатні сприймати звукову інформацію ззовні по руху губ співрозмовника, але не можуть вловлювати емоції, передані словами. Ослаблення або повна втрата здатності чути можуть бути викликані такими факторами:
  • сірка, що накопичується в слуховому проході;
  • пошкодження рецепторів і порушення в роботі внутрішнього вуха, при яких виникають проблеми в передачі нервових імпульсів на кору головного мозку;
  • запальні процеси;
  • надто гучні звуки і безперервний шум;
  • незапальні захворювання, такі як отосклероз (спадкова патологія органів слуху), неврит переддверно-завиткового нерва, хвороба Меньєра та ін;
  • грибкові захворювання;
  • травматичні пошкодження;
  • сторонні тіла у вусі.
Запальні процеси часто супроводжуються сильними болючими відчуттями. При їх розповсюдженні на внутрішній відділ уражаються слухові рецептори, в результаті чого може наступити глухота.
Повернутися до змісту

Лікування і профілактика захворювань органів слуху

Правильний догляд запобігає розвиток патологій. Для лікування хвороб органів слуху лікарі-отоларингологи можуть бути призначено промивання слухових проходів, накладання спеціальних компресів, процедури фізіотерапії. При запальних процесах призначається курс антибіотиків. У деяких випадках показано розріз барабанної перетинки і хірургічне втручання.
Глухота передбачає використання спеціальних слухових апаратів, призначених лікарем, будова й функції яких обов’язково повинні враховувати вікові особливості людини.
Для профілактики звукових травм рекомендується носити протишумові засоби (антифони). Ці спеціальні засоби індивідуального захисту органів слуху за способом носіння бувають внутрішні і зовнішні і мають різну ступінь поглинання шуму. Також бувають шоломи, що закривають вушну раковину і частину голови. Засоби захисту органів слуху незалежно від їх типу необхідно підбирати індивідуально, враховуючи вікові особливості людини.

Орган слуху і рівноваги вкрай важливий у житті людини. Для профілактики захворювань органів слуху слід не допускати попадання рідини в слуховий прохід, уникати впливу гучних шумів, при тривалому перебуванні на відкритому просторі в холодну пору року носити теплий головний убір, своєчасно вживати заходів для лікування простудних захворювань і запалення слизових оболонок носа.
Якщо дотримувати всі запобіжні заходи, органи слуху вдасться зберегти здоровими.

Немає коментарів:

Дописати коментар