неділю, 5 лютого 2017 р.

Склад і властивості повітря. Матеріал для учнів 5 класу.

  


Повітря

Атмосфера. Наша Земля оточена повітряною оболонкою, яку називають атмосферою (від грецьких слів «атмос» — «пара» і «сфера» — «куля»). Повітряна оболонка захищає планету від ' різких змін температури, космічного випромінювання та метеоритів.
Повітря — це суміш газів, переважно азоту і кисню. У ньому також містяться вуглекислий газ, водяна пара та незначна кількість інших газів. Крім того, у повітрі є пил, сажа, мікроорганізми, пилок рослин тощо (мал. 105). Повітря необхідне живим організмам для дихання.
Повітря чинить тиск на поверхню Землі, який називають атмосферним. Але ми не відчуваємо, що живемо на дні повітряного океану, тому що пристосувалися до його тиску. Зміна атмосферного тиску впливає на людей, тварин і рослини.
Властивості повітря. Повітря оточує нас звідусіль, заповнює всі порожнини, всі щілини у предметах. Ми не помічаємо цього, тому що повітря невидиме, прозоре, не має кольору. Інакше як би ми розрізняли кольори предметів навколо нас? Хоча повітря невидиме, наявність його все ж можна визначити (мал. 106).

Чисте повітря не має ані запаху, ані смаку. Молекули повітря розташовані одна від одної на порівняно великих відстанях, тому ми вільно в ньому пересуваємося. Густина повітря майже у 775 разів менша за густину води. Молекули, що входять до складу повітря, перебувають у безперервному хаотичному русі. Але вони не можуть покинути Землю, оскільки притягуються до неї. Сили земного тяжіння достатньо для того, щоб утримати атмосферу.
Повітря, що оточує Землю, немов ковдра, втримує тепло на нашій планеті. Інакще воно б випромінювалося в космічний простір. Отже, повітря — поганий провідник тепла.
У повсякденному житті люди також навчилися використовувати низьку теплопровідність повітря. Наприклад, у будинках на зиму ставлять подвійні шибки. Шар повітря між ними перешкоджає передачі теплоти від теплого повітря кімнати до холодного повітря на вулиці. У холодну пору року люди носять хутряний або вовняний одяг, що містить багато повітря, яке захищає тіло від утрати тепла.
Земля оточена повітряною оболонкою, яку називають атмосферою. Вона чинить тиск на поверхню Землі. Повітря — суміш газів, до складу якої входять кисень, азот, вуглекислий газ та інші гази. Воно прозоре, не має кольору, запаху, смаку і є поганим провідником тепла.

Дослідження властивостей повітря.
1.    Візьміть круглу колбу з трубочкою і опустіть трубочку в склянку з водою. Нагрійте рукою повітря в колбі. Ви помітите, що з трубочки виходять бульбашки, бо під час нагрівання повітря розширюється (мал. 106, 1).
2.    Покладіть на колбу клаптик тканини, змочений холодною водою. Ви побачите, як у трубочку заходить вода, бо під час охолодження повітря стискається (мал. 106, 2).
3.    Виміряйте температуру повітря в опалюваному приміщенні біля підлоги і під стелею. Чи є різниця у показниках температури і чим вона зумовлена? Біля порога дверей обережно поставте запалену свічку і прочиніть двері. Полум’я відхилиться у бік кімнати. Тепер підніміть свічку догори. Полум’я відхилиться у протилежний бік. Зробіть висновок: шари повітря здатні рухатися. Чому вони рухаються?
4.    Зробіть висновок про результати дослідів.
1. Назви кілька газів, що входять до складу повітря. 2. Назви властивості повітря. 3. Які домішки, тіла можуть бути у повітрі (мал. 105)?
1. Яке значення для живих організмів має низька теплопровідність повітря? 2. Чому ми не помічаємо тиску повітря? 3. Чому повітря є необхідною умовою життя на Землі?
1. Наведіть докази існування повітря. Які досліди свідчать про те, що між молекулами повітря є проміжки? 2. Які основні джерела забруднення повітря? Які з них є у вашій місцевості? 3. Яких заходів потрібно вживати для охорони повітря? 4. Узагальніть знання про властивості повітря за допомогою схеми на мал. 107.

Атмосфера, захищає нашу планету від шкідливого впливу космосу, зберігає тепло і є середовищем життя для організмів.
Для допитливих

Життя у повітрі. Охорона чистоти повітря

Навіть у повітрі, що здається нам чистим, є пил, пилок рослин, різні мікроскопічні організми та їх частинки. Атмосфера є середовищем, у якому живуть, пересуваються і добувають їжу представники тваринного світу. У повітрі поширюється насіння рослин (мал. 105). На кам’янистих схилах гір, на дахах, карнизах високих будинків можна побачити рослини. Як вони туди потрапили? Це — робота вітру. Він розносить насіння рослин, дає їм змогу освоїти нові місця. Але у повітрі поширюються і забруднювачі довкілля.
Забруднення повітря призводить до кислотних дощів, Смогу, що згубно впливає не тільки на живі організми, а й на різні матеріали. Метали роз’їдає корозія (іржа), фарби втрачають колір, гума тріскається, руйнується камінь, а шкіра стає крихкою. За станом забрудненості повітря стежить метеорологічна служба.
Як урятувати повітря від забруднення? Труби заводів, фабрик, електростанцій оснащують уловлювачами диму, шкідливих речовин та пилу. На автомобілях можна встановлювати спеціальні пристрої для знешкодження вихлопних газів. Століттями випробуваний метод очищення повітря — озеленення
міст, насадження парків, садів, газонів і квітників. Листя рослин затримує сажу, пил і збагачує атмосферу киснем.
Найчастіше у містах висаджують тополю, липу, клен, каштан, бузок, дуб, акацію. Вони добре витримують задимленість, очищують повітря і збагачують його киснем.
Намалюйте або змоделюйте за допомогою комп’ютера схему «Чисте повітря — умова життя».
Учись оберігати повітря від забруднення, дбати про його чистоту. Дихай чистим повітрям!

Немає коментарів:

Дописати коментар