неділю, 26 лютого 2017 р.

Практична робота №5. Матеріал для учнів 7 класу.

                                              Практична робота №5

Тема ". Порівняння будови скелетів хребетних тварин"
Мета: розглянути скелети різних представників хребетних тварин, знайти риси подібності і відмінності
Обладнання і матеріали: лінійки, малюнки скелетів хребетних тварин, скелети риби, жаби, ящірки, птаха, ссавця.
ХІД РОБОТИ:
1. Розгляньте скелет кісткової риби. Зверніть увагу на скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет), плавців і поясів парних плавців (грудних і черевних). Позначте їх на малюнку. Якої форми череп у риби? З яких відділів він складається? Як побудовано хребет, яка його довжина? З яких відділів він складається? Яка роль парних плавців у рухах риб?
 
 
2. Розгляньте скелет жаби. Знайдіть скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Як кінцівки сполучаються з тулубом? Яка довжина хребта? З яких відділів він складається? Які головні ускладнення будови скелета жаби порівняно зі скелетом риби. Із чим це пов’язано?
3. Розгляньте скелет ящірки. Знайдіть його відділи: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Яка форма і довжина хребта ящірки? З яких відділів він складається? Із чим пов’язана така будова хребта? Як розміщені кінцівки рептилій? Які головні ускладнення будови скелета ящірки порівняно зі скелетом жаби, із чим це пов’язано?
4. Розгляньте будову скелета птаха. Знайдіть його відділи: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних передніх кінцівок (крила), задніх кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Яких видозмін зазнав скелет передніх кінцівок птаха порівняно з ящіркою? Із чим це пов’язано? Які особливості будови скелета тулуба птаха порівняно з ящіркою? Із чим це пов’язано? Порівняйте будову скелета задніх кінцівок птаха та їхніх поясів порівняно з ящіркою. Поясніть причину цих відмінностей.
5. Розгляньте будову скелета ссавця. Знайдіть відділи скелета: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. До скелета якої дослідженої вами тварини найбільш подібний скелет ссавця? Із чим це пов’язано? У якої дослідженої вами тварини мозковий відділ черепа має найбільший об’єм? Із чим це пов’язано
6. Отримані під час роботи знання та практичні навички оформіть у вигляді таблиці.
Група хребетних тварин
 Особливості будови скелета
7. Зробіть висновки, як будова скелета хребетної тварини залежить від способу життя тварини. У ряду кісткова риба — жаба — ящірка — птах — ссавець визначте ускладнення в будові їхніх скелетів.

Немає коментарів:

Дописати коментар