суботу, 25 лютого 2017 р.

Віруси. Матеріал для учнів 10 класу.

  


Віруси – неклітинні форми життя. Форми життя: неклітинні і клітинні

Віруси – неклітинні форми життя

У перекладі з грецької мови назва цих організмів перекладається як “отруту”. І це не випадково. Неозброєним оком їх ніхто ніколи не бачив, але практично кожен переніс на собі їх вплив. Адже симптоми грипу в зимовий період стукають до нас у будинок без попиту.

Це зараз відомо, що віруси – неклітинна форма життя. Біологія цих організмів залишалася загадкою протягом багатьох століть. І тільки в кінці 19 століття російський фізіолог Дмитро Йосипович Іванівський довів, що збудниками багатьох хвороб є саме віруси. Вчений досліджував рослину тютюну, яке було уражено тютюнової мозаїкою. Він зауважив, що якщо сік хворого рослини проникне в здорове, то відбудеться його поразку.

Будова вірусів

Чому віруси – неклітинні форми життя? Відповідь проста: їх організм складається з клітин. Він являє собою молекулу нуклеїнової кислоти, оточена білковою оболонкою – капсидом. Розрізняють ДНК – і РНК-вмісні віруси.

В залежності від особливостей будови неклітинні форми життя – віруси – діляться на прості і складні. Перші мають класичне будова нуклеїнових кислот і білків. А другі під час збирання додатково прикріплюють частина плазматичної мембрани. Вона виконує функцію додаткової захисної оболонки.

Чому вони живі?

Отже, віруси – неклітинні форми життя, не мають звичної мембрани і органел – постійних клітинних структур, що виконують певні функції. За якими ж ознаками їх відносять до живим організмам? Вони здатні до процесу розмноження. Причому, перебуваючи поза організмом господаря, вони не виявляють жодних ознак існування. Як тільки вірус виявляється в клітці, він починає синтезувати свої білки. При цьому починається процес придушення твори власних білкових молекул організму.
Вірусні білки діють як ферменти – біологічно активні речовини. Вони прискорюють відтворення нуклеїнових кислот. Таким чином, кількість чужорідних частинок збільшується, а власні процеси синтезу зупиняються. В результаті організм хворіє, оскільки для початку процесу розмноження вірусу потрібна енергія і органічні речовини клітин господаря.

Бактеріофаги

Віруси – неклітинні форми життя, які здатні паразитувати в будь-яких організмах. І одноклітинні прокариотические бактерії не виняток.

“Пожирачі” цих організмів називаються бактеріофагами. Для проникнення в клітину-господаря вони просто впорскують власну молекулу нуклеїнової кислоти через мембрану в цитоплазму клітини. Протягом півгодини в однієї бактерії утворюється більше ста вірусних частинок.
Як бактеріофаг знаходить в природі свою жертву? Справа в тому, що для цього вірусна частинка має спеціальні рецептори, які розпізнають прокариотический організм.

Шляхи попадання вірусів в організм

Неклітинні форми життя – віруси, маючи примітивне будова, здатні проникати в організм господаря різними способами. Залежать вони від особливостей його будови. Для людини найбільш поширеними з них є повітряно-крапельний шлях, проникнення через слизові покриви, продукти харчування і воду.
Переносниками таких небезпечних захворювань, як енцефаліт і жовта лихоманка, є тварини. В даному випадку кліщі і комарі відповідно. При статевих контактах можливе зараження гепатитом В та С, ВІЛ та герпесом.
У природі широко поширені і віруси, що вражають рослини і гриби. Проникнення в ці організми відбувається через ділянки пошкодження в клітинній стінці.
Важливою особливістю вірусів є їх вибірковість. Це означає, що частинки, які вражають людину, не впливають на рослинні і бактеріальні організми і навпаки.

Віруси: користь чи шкода

Яку користь можуть приносити ці організми, якщо вони викликають небезпечні смертельні захворювання: сказ, грип, віспу та інші. Справа в тому, що саме віруси – неклітинні форми життя – формують імунітет. Це поняття означає здатність організму протистояти інфекціям. Імунітет буває вродженим, який представлений антитілами крові, і набутим.
Останній розділяється на природний і штучний. При перенесення інфекційних захворювань пам’ять про вірусні частинки залишається в особливих клітин крові – антитіл. При повторному попаданні чужорідних організмів вони розпізнають вірус і знищують його шляхом внутрішньоклітинного перетравлення – фагоцитозу. Штучний імунітет набувається в результаті вакцинації. Її суть полягає в тому, що організм людини заражають ослабленим вірусом і антитіла починають боротися з ним, формуючи імунну пам’ять.

Завдяки різним формам імунітету організм зберігає свою життєздатність починаючи з першого подиху дитини протягом всього життя. Кожну хвилину в кровоносне русло поступає безліч вірусних частинок. Якщо кількості антитіл достатньо для їх повного знищення, людина залишається здоровим. Хвороба настає в іншому випадку, коли вірусні частинки переважають і ресурсів імунної системи недостатньо, щоб знешкодити їх.
Неклітинні форми життя – віруси, фаги – є представниками окремого царства живої природи, яке називається Vira. В останні десятиліття основним завданням епідеміологів є створення нових вакцин від багатьох небезпечних вірусних захворювань. Справа в тому, що в процесі самозбірки відбувається мутація і утворення нових вірусів. Особливо це стосується ВІЛ, який вражає саму імунну систему, повністю роблячи організм беззахисним. Це є серйозною проблемою для сучасної науки. Сподіваємося, вона буде вирішена вже найближчим часом.

Немає коментарів:

Дописати коментар