Загальна характеристика класу Ссавці
Клас Ссавці - це високоорганізовані представники типу Хордові.
Визначальною
ознакою ссавців є вигодовування своїх малят молоком, яке виробляють
особливі молочні залози. Ссавцям притаманний високий рівень розвитку
нервової системи, зокрема головного мозку. Це зумовлює складну поведінку
тварин і дає їм змогу добре пристосовуватися до мінливих умов
середовища.
Ссавці,
як і птахи, - теплокровні тварини. Їм притаманні різноманітні досконалі
механізми теплорегуляції, унаслідок чого температура тіла певною мірою
не залежить від змін температури довкілля. Ці тварини опанували основні
середовища життя на нашій планеті: наземно-повітряне, водне та ґрунт.
Нині науці відомо приблизно 5 тис. видів ссавців, поширених на всіх
континентах. В Україні налічують 108 видів ссавців.
Особливості зовнішньої будови ссавців
Тіло
ссавців складається з голови, тулуба та хвоста, шия зазвичай добре
виражена. Як і плазуни, ссавці мають дві пари кінцівок: передні та
задні. Але кінцівки ссавців розташовані не по боках тулуба, а під ним,
завдяки чому тіло підіймається над поверхнею землі.
На
голові ссавців можна помітити вушні раковини та зовнішній слуховий
прохід. Вушні раковини рухливі й допомагають краще вловлювати звуки. Очі
ссавців, на відміну від інших наземних хребетних тварин, захищені лише
двома повіками: верхньою та нижньою, а миготлива перетинка майже зникла.
Рот оточують рухомі губи.
Покриви ссавців
Шкіра
ссавців досить еластична і має складну будову. У ній звичайно добре
розвинені різні типи залоз: погоні, сальні, молочні, пахучі. Потові
залози відкриваються на поверхню шкіри. Вони беруть участь у регуляції
температури тіла та у виведенні продуктів обміну речовин.
Температура тіла тварини знижується завдяки випаровуванню поту з його
поверхні, що дає змогу уникати перегрівання. Секрет сальних залоз змащує
волосся та поверхню шкіри, запобігаючи їхньому зношуванню та намоканню.
Важлива
роль у спілкуванні особин одного виду належить виділенням пахучих
залоз. За їх допомогою тварини мітять свою територію: так інші особини
виду дізнаються, що певна ділянка вже зайнята. За допомогою виділень
пахучих та інших залоз малята знаходять шлях до гнізда або ж батьки
розшукують своє потомство. Але найважливішими для ссавців є молочні
залози. Виділенням цих залоз - молоком - ссавці вигодовують своїх малят.
За рахунок верхнього шару шкіри у ссавців утворюються різні похідні: волосся, кігті, нігті, копита, роги тощо. Волосяний покрив складається з волосків різних типів. Є волоски товсті та пружні. Вони мають назву остьові і виконують захисну функцію. Їхнє забарвлення зумовлене особливими барвниками - пігментами. Коротке і м'яке пухове волосся - це підшерстя. Воно утримує в собі прошарок повітря, що дає змогу зберігати тепло тіла.
За рахунок верхнього шару шкіри у ссавців утворюються різні похідні: волосся, кігті, нігті, копита, роги тощо. Волосяний покрив складається з волосків різних типів. Є волоски товсті та пружні. Вони мають назву остьові і виконують захисну функцію. Їхнє забарвлення зумовлене особливими барвниками - пігментами. Коротке і м'яке пухове волосся - це підшерстя. Воно утримує в собі прошарок повітря, що дає змогу зберігати тепло тіла.
Своєю
основою волоски пов'язані зі спеціальними м'язами. При їхньому
скороченні волосся настовбурчується і прошарок повітря збільшується, що
також сприяє кращому утримуванню тепла. В теплу погоду, навпаки, волосся
притискається до поверхні шкіри. Повітряний прошарок при цьому
зменшується, і тварини більше тепла віддають у довкілля.
Крім
остьових і пухових волосків, на певних ділянках тіла ссавців можна
помітити довгі чутливі волоски - вібриси. До основи вібрисів, які
зазвичай виконують функції органів дотику, підходять нервові закінчення.
Найчастіше вібриси розташовані на голові ссавців. У деяких видів тварин
(їжаків, дикобразів тощо) волосся видозмінилося на голки, що виконують
функцію захисту від ворогів.
Під
шкірою є шар жирової клітковини. Він розвинений у мешканців водойм, бо
допомагає зберігати тепло тіла. Крім того, жир легший від води і сприяє
плавучості тварини. Жир, який запасається у підшкірній жировій
клітковині, а також запасом поживних речовин і джерелом води, у разі її
нестачі у довкіллі.
Опорно-рухова система
Скелет
ссавців загалом має такий само план будови, як і у плазунів (мал.4).
Проте є певні відмінності. У черепі ссавців добре розвинений мозковий
відділ, що пов'язано зі збільшенням розмірів головного мозку. У всіх
ссавців розвинені кістки піднебіння, які відокремлюють носову порожнину
від ротової.
Малюнок 4. Скелет ссавця
Як і у плазунів, хребет ссавців поділяється на шийний, грудний, поперековий, крижовий і хвостовий відділи. Лише у шийному відділі кількість хребців зазвичай стала й дорівнює семи. У тварин з довгою шиєю, зокрема в жирафів, та у тих, що мають коротку шию (наприклад, кротів), кількість шийних хребців однакова, різна лише їхня довжина. Лише в окремих представників класу (як-от, у лінивців) їх може бути від 6 до 10. В інших відділах хребта у різних видів ссавців кількість хребців може варіювати. Більшість ребер сполучається з грудною кісткою, утворюючи грудну клітку.
Є
певні відмінності й у скелеті кінцівок та їх поясів. Так, у плечовому
поясі більшості ссавців воронячі кістки приростають до лопатки.
Мускулатура
Для ссавців характерна наявність особливого м'яза - діафрагми.
Цей м'яз поділяє порожнину тіла тварин на грудну та черевну. Діафрагма
бере участь у дихальних рухах ссавців: завдяки її скороченню змінюється
об'єм грудної порожнини. Добре розвинені також м'язи спини, кінцівок та
їхніх поясів, а також жувальні м'язи, які рухають нижню щелепу. Слід
зазначити, що у деяких груп ссавці в (наприклад, у мавп) добре розвинені
мімічні м'язи. За допомогою скорочення цих м'язів тварини можуть
виражати різні емоції: задоволення, страх тощо.
Травна система
(мал.5) починається з передротової порожнини, відокремленої за
допомогою ясен та зубів від ротової. Передротова порожнина та м'ясисті
губи, за допомогою яких схоплюється й утримується їжа, є лише у ссавців.
У ротовій порожнині їжа подрібнюється за допомогою зубів, а також починає перетравлюватися під дією травних ферментів слини. Зуби ссавців, залежно від виконуваних функцій, диференційовані на групи: різці, ікла та кутні (мал.6). Різці допомагають тваринам зрізати їжу, ікла - відривати шматки їжі та утримувати здобич. До того ж ікла слугують надійним захистом від ворогів. Кутні зуби мають плоску жувальну поверхню, їхня функція - перетирання їжі.
Зуби ссавців складаються з коронки та кореня. Коронка виступає над поверхнею щелеп, тоді як корені розміщуються у їхніх комірках. Ззовні коронки вкриті міцною емаллю, яка захищає їх від зношування. У більшості ссавців протягом життя відбувається зміна зубів. Перші зуби не мають коренів, їх називають молочними. Згодом вони намінюються на постійні, що мають корені.
У
ротовій порожнині ссавців розміщений м'ясистий язик. Він перемішує їжу і
забезпечує її ковтання. Крім того, язик - це орган смаку. З ротової
порожнини їжа через глотку та стравохід надходить до шлунка, де
перетравлюється.
Кишечник у ссавців, як і в інших хребетних тварин, поділяється на два відділи: тонкий і товстий. У тонкому кишечнику їжа остаточно перетравлюється і поживні речовини всмоктуються у кров і лімфу. Неперетравлені рештки їжі виводяться через анальний отвір. Лише у деяких ссавців (першозвірів) кишечник відкривається у клоаку.
Кишечник у ссавців, як і в інших хребетних тварин, поділяється на два відділи: тонкий і товстий. У тонкому кишечнику їжа остаточно перетравлюється і поживні речовини всмоктуються у кров і лімфу. Неперетравлені рештки їжі виводяться через анальний отвір. Лише у деяких ссавців (першозвірів) кишечник відкривається у клоаку.
Видільна система складається з парних бобоподібних нирок, сечоводів і непарних сечового міхура та сечівника.
У
нирках з крові відфільтровуються кінцеві продукти обміну речовин і
надлишок води, які виводяться назовні. Але, на відміну від плазунів, у
більшості ссавців (за винятком першозвірів: качкодзьоба, єхидни тощо)
сечівник відкривається самостійним отвором, а не в клоаку.
Кровоносна система
Ссавці
мають чотирикамерне серце, артеріальна та венозна кров у них не
змішується. Волосяний покрив і досконалі механізми теплорегуляції
забезпечують теплокровність.
Дихальна система ссавців складається з дихальних шляхів і легень.
Дихальні
шляхи починаються носовою порожниною, куди ведуть парні ніздрі, і
включають носоглотку, гортань (де розташовані голосові зв'язки), трахею
та парні бронхи. Бронхи заходять у губчасті легені і розгалужуються на
дрібні бронхіоли. Бронхіоли утворюють альвеолярні ходи, які закінчуються
дрібними міхурцями - альвеолами, стінки яких обплутані капілярами.
Завдяки великій кількості альвеол значно збільшується поверхня легень,
через яку відбувається газообмін.
Дихальні
рухи у ссавців здійснюються завдяки скороченню та розслабленню
міжреберних м'язів, діафрагми і м'язів стінки черевної порожнини.
Інтенсивність дихальних рухів залежить від розмірів тварини, а також її
функціонального стану.
Нервова система ссавців за своєю будовою подібна до нервової системи плазунів і птахів.
Але
у ссавців головний мозок має більший об'єм. Насамперед добре розвинені
півкулі переднього мозку та мозочок, а також кора півкуль переднього
мозку, яка в багатьох видів укрита численними борознами та звивинами, що
збільшують її поверхню.
У
ссавців добре розвинені різні органи чуттів, особливо зору, слуху,
нюху, а також дотику, смаку та рівноваги. Гострота зору досягається
завдяки зміні форми кришталика, що забезпечують скорочення особливих
м'язів. Здатність ссавців сприймати кольори різна. Гірше розвинений
кольоровий зір у тварин, що ведуть нічний спосіб життя.
Органи
слуху у більшості ссавців розвинені також добре. Крім внутрішнього та
середнього вуха, є зовнішнє. Воно складається з вушної раковини та
зовнішнього слухового проходу. Зовнішнє вухо концентрує звукові хвилі,
які через слуховий прохід спрямовуються на барабанну перетинку. У
середньому вусі ссавців, на відміну від представників інших класів
наземних хребетних тварин, є не одна, а три слухові кісточки: молоточок,
коваделко та стремінце.
Нюх
краще розвинений у наземних тварин, тоді як мешканці водойм (кити,
дельфіни) запахи майже не розрізняють. Нюх допомагає хижакам відшукувати
здобич, а іншим тваринам - особин свого виду. Органи смаку дають змогу
розпізнавати якість їжі та відрізняти їстівні об'єкти від неїстівних.
Чутливі клітини, які відповідають за сприймання смаку, розташовані у
ссавців на язиці та стінках ротової порожнини. Багато нервових закінчень
є і в шкірі ссавців.
Розвиток нервової системи й органів чуттів визначає складну поведінку ссавців.
Дуже детальний опорний конспект, знадобиться учням для дистанційного вивчення теми.
ВідповістиВидалити