понеділок, 4 січня 2016 р.

Новини біології.

Біологи виявили найстарішу істоту на нашій планеті

Британські біологи повідомили про те, що їм вдалося виявити самого старого тварини мешканця нашої планети. До такого висновку вчені прийшли тільки після того, як розкрили тіло виловленого біля берегів Ісландії молюска. На основі результатів розтину, було встановлено, що вік молюска складає більше 500 років.
Варто відзначити, що вивчення молюска проводилося в рамках проекту, метою якого є визначення екологічної ситуації у вищезгаданому регіоні.
Спочатку дослідження фахівці намагалися по кільцях на раковині визначити як змінювалася температура морської води в минулому.
Вчені не випадково обрали для експерименту молюсків, зокрема Arctica islandica. Вся справа в тому, що ці тварини відрізняються свого довгого тривалістю життя. Враховуючи цей факт, біологи планували по річних кільцях встановити, як же відбувалися зміни клімату. Відомо, що черепашка молюсків активно росте тільки в літній період, що дає можливість визначити їх вік елементарним підрахунком утворилися кілець.
Спершу вчені підрахували кільця невірно, але й цього було цілком достатньо для нового рекорду. За цими підрахунками, вік молюска склав 405 років. Після повторного підрахунку, виявилося що молюскові 507 років. Варто відзначити, що близько двадцяти років тому про можливість довгожительства двостулкових ніхто навіть і чути не хотів. Але після виявлення черепашок віком понад сто років, вчені переглянули свої погляди на це явище.

Найдавніша істота
Найдавніша істота
Щоб переконається в правильності своїх підрахунків, біологи вирішили провести радіоізотопний аналіз раковини спійманого молюска. Результати показали, що вік тварини дійсно складає більше 500 років. Але можливість помилки біологи не виключили. Виходячи з результатів проведених тестів, наукові співробітники могли помилитися всього на кілька років.
Що ж забезпечує молюскам настільки тривале життя, поки що неясно. Якщо говорити про ссавців, то аномально довгим життям характеризуються голі землекопи і нічниці Брандта. В останні роки, саме ці два представники ссавців активно вивчаються вченими. Перші результати цього вивчення показали, що здатність довго жити пояснюється здатністю протистояти генетичних мутацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар