понеділок, 25 січня 2016 р.

Місяць- супутник Землі. Матеріал для учнів 5 класу.


 



Місяць - супутник землі. сонячні та місячні затемнення


Багато чудових слів написано поетами, письменниками про Місяць. Його неодноразово зобразили художники на своїх картинах. Сучасна астрономія досягла неабияких успіхів у вивченні цього природного супутника Землі.
Пригадай, які небесні тіла називають супутниками планет.
Місяць — супутник Землі
Місяць є природним супутником Землі. Ще давні вчені стверджували, що він обертається навколо Землі і робить повний оберт приблизно за час, який нині в календарі означає один місяць.
Місяць - це небесне тіло, що розташоване найближче до Землі. Відстань до нього в середньому становить 384 400 км. Багато це чи мало? Порівняно з тими відстанями, що ми долаємо на Землі, це багато. Швидкий потяг цю відстань подолав би приблизно за п’ять місяців. Ракета летить від Землі до Місяця дві доби. Проте якщо порівняти з відстанями від Землі до інших небесних тіл, наприклад до Сонця, то Місяць розташований зовсім поряд з нашою планетою. Зауважимо, що відстань від Землі до Сонця швидкий потяг подолав би приблизно за 165 років.
Так само, як і Земля, Місяць має форму кулі, але її розміри в 50 разів менші за розміри нашої планети (мал. 97).
Місяць не має повітряної оболонки. Тому вдень його незахищена повітрям поверхня нагрівається до +100-130 °С, а вночі охолоджується до -150 °С. На відміну від Сонця - розжареної кулі, Місяць холодне небесне тіло. Тоді звідки ж береться яскраве місячне світло? Місяць світить нам відбитим від його поверхні сонячним світлом.
Місячні фази
Розглянь малюнок 98. На ньому зображено основні фази Місяця; новий Місяць, перша чверть, повний Місяць, остання чверть. Під час фази нового Місяця його на небі зовсім не видно. Коли на небі з’являється тоненька скибочка, вигнута з правого боку, то кажуть, що Місяць росте, і називають його молодим Місяцем, або молодиком. У першій і останній чвертях ми бачимо половину диска Місяця відповідно з правого та лівого боку. Повний

Місяць - це третя фаза, під час якої ми кілька днів бачимо весь диск Місяця, освітлений сонячним світлом.
Місячні та сонячні затемнення
Сонячні та місячні затемнення отримали назву «незвичних» небесних явищ. Вони відбуваються відносно рідко, але нро день їх настання вчені заздалегідь повідомляють. Астрономи готуються до спостережень за затемненнями, споряджають експедиції в місця, де їх добре видно.
Сонячне затемнення відбувається вдень, коли Сонце яскраво сяє, але зненацька на праву частину сонячного диска наповзає чорна пляма, яка із часом збільшується і затуляє Сонце (мал. 99). Так відбувається повне сонячне затемнення. На місці Сонця видно повний чорний диск, оточений срібним сяйвом. Налякані темрявою звірі і птахи замовкають, багато рослин згортають листя і квітки. Триває затемнення від 2 до 5 хвилин.
Причиною сонячного затемнення є Місяць, який на кілька хвилин розташовується між Землею і Сонцем на одній лінії і тим самим затьмарює сонячне світло (мал. 100). Затемнення Сонця бувають повними і частковими. Протягом року відбувається (у якомусь місці земної кулі) щонайменше два затемнення Сонця, але не більше п’яти.


Механізм місячних затемнень схожий на сонячні. Сонце, Земля і Місяць теж розташовуються на одній лінії, тільки тепер Земля, знаходячись між Сонцем і Місяцем, перехоплює сонячні промені і на Місяць вони не потрапляють.
Явища природи на Місяці
Як відомо, на Місяці немає повітря, а тому на ньому немає ні вітру, ні інших погодних явищ, які відбуваються на Землі. Саме через відсутність повітря на Місяці немає ніяких звуків, адже в безповітряному просторі звук не поширюється. Тобто якби людина потрапила на Місяць, то нічого б навкруги не почула. Небо там чорне не тільки вночі, а й удень, а зорі на ньому видно цілодобово теж через відсутність повітря.
Підсумки
Місяць є природним супутником Землі.
Фази Місяця - це зміни видимої з Землі освітленої частини поверхні Місяця. Вирізняють чотири фази Місяця: новий Місяць, перша чверть Місяця, повний Місяць, остання чверть Місяця.
Місячне затемнення - явище, коли Місяць потрапляє у тінь Землі. Сонячне затемнення - явище, коли Місяць перебуває між Землею і Сонцем і частково чи повністю закриває від нас сонячний диск.
Сторінка природодослідника
Завдання: Проведи спостереження за фазами Місяця.
Упродовж календарного місяця здійснюй спостереження за природним супутником нашої планети Місяцем. Якщо твоя родина має збільшувальні прилади, скористайся ними. Результати спостережень фіксуй у зошиті. На підставі одержаних результатів з’ясуй, у які дні Місяць перебуває в твоїй місцевості у фазах: 1) нового Місяця, 2) першої чверті Місяця, 3) повного Місяця, 4) останньої чверті Місяця. Проводячи спостереження, зверни увагу на те, що на поверхні Місяця є більш яскраві і тьмяніші ділянки. Знайди цьому пояснення, скориставшись довідковою літературою.

Сторінка ерудита
у 1959 році невидимий землянам бік місячної поверхні сфотографувала радянська автоматична станція «Луна-3». А через шість років на поверхню Місяця опустилась інша автоматична станція, яка передала на Землю зображення і;іого поверхні (мал. 101).
Значним досягненням у дослідженні природного супутника Землі стало те, що американські космонавти побували на Місяці. Вони встановили прилади для подальших досліджень, взяли проби місячного ґрунту і повернулись на Землю.
Відтепер відомо, що на Місяці є рівнини, невисокі гори та западини. Найбільші рівнини на Місяці називають морями. Складено навіть карту Місяця, де є Море Дощів і Море Спокою, Океан Бур та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар