понеділок, 25 січня 2016 р.

Молочний та Утлюкський лимани Запорізької області.Матеріал для учнів 7 класу.


   




Молочний лиман. Історія та сучасність.
Традиційно Приазовський національний природний парк (Запорізька область) привертає увагу спільноти до проблем збереження водно-болотних угідь.
Для Приазовського національного природного парку проблема збереження водно-болотних екосистем дуже актуальна, так як більше половини території парку становлять аквальні комплекси, серед яких водно-болотні угіддя різного статусу: міжнародного значення – Молочний лиман, гирло р. Берда, Бердянська коса та Бердянська затока, національного значення – Утлюцький лиман, озеро Сивашик, та місцевого значення – Тубальський лиман і гирло р. Корсак.
DSC01996
З метою популяризації інформації про водно-болотні угіддя Приазовського регіону та питань збереження і охорони природи водно-болотних угідь у січні та лютому 2015 року співробітниками наукового відділу і відділу рекреації та екоосвіти проведено ряд еколого-освітніх заходів в закладах освіти і культури м. Мелітополь.
У Мелітопольському краєзнавчому музеї пройшла зустріч студентів агротехнологичеського коледжу із співробітниками музею і Приазовського національного природного парку, присвячена одній із значимих дат екокалендаря – Всесвітньому дню водно-болотних угідь. Музейні працівники найдетальніше зупинилися на проблемах Молочного лиману, який входить до числа Рамсарських угідь – територій, що мають міжнародне значення.
«Не завжди Молочний лиман мав такий вигляд, як сьогодні, – відзначила Світлана Новогородськая, завідувач відділом природи Мелітопольського краєзнавчого музею, – Його історія багата цікавими сторінками. Наприклад, на картах XIX століття він називався Молочним озером. У 1932 році він з'єднався з морем і багато видів риби увійшли до лиману. У 1955 році була організована одна з перших експедицій по вивченню рибогосподарської діяльності Молочного лиману».
Про зміни, які відбувалися з Молочним лиманом впродовж останніх десятиліть, розповіла студентам Тетяна Товчигречко, провідний фахівець з екоосвіти Приазовського національного природного парку: «До того, як сталася екологічна катастрофа – пересохла промоїна, що сполучала лиман з Азовським морем, в лимані мешкало 30 видів риб, останніми роками їх залишилися 2-3 види. Але після відкриття промоїни літом 2014 роки, морська вода пішла в лиман і підійшла вже до корінних берегів, змінилася солоність води. Так, наприклад, в жовтні минулого року в період осінньої міграції в окремі дні на берегах лиману спостерігалися скупчення птахів чисельністю до 45 тисяч особин».
ВБУ Заплава р.Берди
Оксана Завадськая, провідний фахівець з екоосвіти Приазовського національного природного парку, розповіла студентам коледжу про різноманітність птахів та риб Молочного лиману. У музеї також була розгорнута виставка, що демонструє природоохоронну, наукову і еколого-освітню діяльність Приазовського національного природного парку.
Крім того в Мелітопольській центральній міській бібліотеці ім. Лермонтова організована виставка, яка присвячена Всесвітньому дню водно-болотних угідь під девізом: «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього».
До кінця лютого працівниками парку будуть проведені екологічні уроки, лекції, бесіди, вікторини, присвячені водно-болотним угіддям в закладах початкової, середньої і вищої освіти м. Мелітополь і Мелітопольського району.

Литоральный ландшафт

Немає коментарів:

Дописати коментар