неділю, 31 січня 2016 р.

Будова статевих органів. Матеріал для учнів 9 класу.


Що таке репродуктивна система?
Однією з умов існування і процвітання будь-якого біологічного виду є здатність відтворювати нащадків. Людина також біологічний вид, тому продовження роду є її природною потребою. Однак людина не тільки біологічна, а й соціальна істота. Це зумовлено тим, що її еволюція відбувалася в соціальному середовищі. Тому повноцінними умовами для продовження людського роду є створення сім'ї.
Людина розмножується статевим способом. Функцію розмноження забезпечує репродуктивна система, яку утворюють статеві органи. Статеві органи складаються зі статевих залоз, де формуються статеві клітини; статевих шляхів, по яких ці клітини досягають місця запліднення, і зовнішніх статевих органів, що забезпечують зустріч статевих клітин.

Яка будова чоловічих статевих органів?
Чоловіча статева система складається з внутрішніх і зовнішніх статевих органів. Внутрішні статеві органи - це яєчка (статеві залози) з придатками, статеві канали (сім'явиносні й придаткові протоки, сім'явипорскувальний канал), придаткові статеві залози (сім'яні міхурці, передміхурова залоза, залози цибулини сечівника) (мал.2,1).


Чоловічі статеві органи (1). Будова яєчка (2)

Мал.2. Чоловічі статеві органи (1). Будова яєчка (2)

Яєчка - овальні парні статеві залози, що містяться поза черевною порожниною у шкірному мішку (мошонці) і виконують подвійну секреторну функцію: зовнішню - утворення сперматозоїдів і внутрішню - виділення гормону тестостерону. Кожне яєчко складається приблизно з тисячі звивистих сім'яних канальців (мал.2,2). При статевому дозріванні у сім'яних канальцях яєчок починають утворюватися чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. З яєчок вони надходять до придатків, де дозрівають упродовж двох тижнів.
Придаток яєчка - це згорнута спіраллю трубка, що проходить по задній частині кожного яєчка. Від кожної протоки придатка починається сім'явиносна протока, яка з'єднується з протоками сім'яних міхурців. Сім'яні міхурці - парні залози, секрет яких забезпечує сперматозоїди поживними речовинами, а також підтримує їхню рухливість.
Протоки придатків й сім'яних міхурців зливаються в одну й утворюють сім'явипорскувальний канал. Він відкривається у сечівник (уретру). Саме тут сечовий шлях об'єднується зі статевим.
Під сечовим міхуром, верхню частину сечівника охоплює передміхурова залоза (простата). Вона виділяє слиз, який забезпечує рух сперматозоїдів сім'явиносною протокою, а також процес сім'явипорскування. Залози цибулини сечівника виділяють слизоподібний секрет, що захищає слизову оболонку сечівника від подразнювальної дії сечі.
До зовнішніх статевих органів відносять мошонку, що вміщує яєчка та їхні придатки, і статевий член (пеніс).

Яка будова жіночих статевих органів?

До жіночих статевих органів належать яєчники, маткові труби, матка і піхва (мал.3)


Будова жіночих статевих органів
Мал.3. Будова жіночих статевих органів

Яєчники - парні статеві органи мигдалеподібної форми. Вони утворені з численних фолікулів, кожен з яких містить незрілу яйцеклітину, та секреторних клітин, що виділяють статеві гормони (зокрема естрадіол і прогестерон).
До кожного яєчника підходить маткова труба - парний м'язовий орган завдовжки до 12 см, за допомогою якого кожен яєчник зв'язаний з маткою. Частина маткової труби має розширення (лійку) з отвором, оточеним миготливими війками. Завдяки рухам цих війок яйцеклітина потрапляє до маткової труби, де, зазвичай відбувається запліднення.
Матка - товстостінний грушоподібний порожнистий м'язовий орган, який виконує менструальну, секреторну функції; а під час вагітності в ній розвивається зародок і плід. У мати розрізняють опуклішу верхню частину, або тіло матки, до якого підходять маткові труби, та вужчу циліндричну нижню частину матки - шийку. Це вузь кий канал, який під час пологів розширюється, щоб ним могла пройти дитина Матка переходить у піхву - м'язову трубку, через яку сперматозоїди потрапляють у жіночий організм.
До репродуктивної системи жінок відносять також молочні залози - парні органи, в яких утворюється молоко в період вигодовування немовлят.

Що таке хромосоми?
У ядрі кожної клітини є структури, які забезпечують під час її поділу пере дачу спадкової інформації дочірнім клітинам, а також реалізацію цієї інформації в процесі індивідуального розвитку. Це хромосоми (від грец. хрома - колір і сома - тіло). У ядрах клітин тіла людини міститься 46 хромосом, в яких закладена повна спадкова інформація. Такий набір хромосом називають диплоїдним і позначають 2n. Статеві клітини (гамети) несуть половину спадкової інформації, тому в них по 23 хромосоми. Це гаплоїдний набір хромосом - 1n. Диплоїдний набір хромосом відновлюється під час запліднення (злиття чоловічої і жіночої статевих клітин) й утворення зиготи.
Яйцеклітини та сперматозоїди розвиваються з первинних статевих клітин. Чоловічі первинні статеві клітини починають утворюватися з настанням статевої зрілості. Процес дозрівання сперматозоїдів триває понад два місяці. Щодня у чоловіка дозріває кілька мільйонів сперматозоїдів. На відміну від чоловіків, у жінок первинні статеві клітини утворюються вже в ембріональному періоді й перебувають у «законсервованій» стадії аж до настання статевої зрілості.

Як відбувається процес запліднення?
Ви вже знаєте, що початковим етапом індивідуального розвитку організму (онтогенезу) є запліднення- процес злиття ядер чоловічої та жіночої статевих клітин.
Сперматозоїди, потрапивши до піхви жінки, самостійно рухаючись, пересуваються до шийки матки. Приблизно через 30 хв. вони досягають порожнини матки, а через 1,5 години потрапляють до маткових труб, де зустрічаються з яйцеклітиною. Сперматозоїд руйнує мембрану яйцеклітини за допомогою спеціальної речовини, яку виробляє апікальне тільце. Коли головка сперматозоїда потрапляє всередину яйцеклітини, її мембрана стає непроникною для інших сперматозоїдів.
Ядра обох статевих клітин (сперматозоїда і яйцеклітини) зливаються в одне і утворюють запліднене яйце, або зиготу. Так настає вагітність, що триває в межах дев'яти місяців.
Вагітність- це фізіологічний стан організму жінки, пов'язаний із заплідненням яйцеклітини і розвитком зародка і плоду. Під час вагітності відбувається посилення виділення гормонів яєчників, а потім плаценти, збільшення розмірів матки. Основні її ознаки: припинення менструацій; збільшення молочних залоз; сонливість; можливі тимчасові запаморочення та нудота тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар