Будова і функції органів травлення. Травлення у ротовій порожнині
Підготовлена
до вживання їжа надходить у ротову порожнину - початок травного тракту.
Через глотку їжа проходить у стравохід і шлунок. Із шлунка харчова
грудка надходить у кишечник: спочатку в дванадцятипалу кишку, потім - у
тонкі кишки - порожню, клубову, а звідти в товсті: спочатку в сліпу, а
потім у висхідну, поперечну і низхідну ободові кишки, в сигмовидну,
пряму і через анальний отвір неперетравлені рештки виходять назовні.
Загальна довжина травного тракту близько 9 м. Довжина
кишечника людини в 5-6 раз більша від довжини тіла. Кожна ділянка
травного тракту має свої морфофізіологічні особливості, відіграє певну
роль у процесі травлення.
Будова ротової порожнини
Уже
в ротовій порожнині їжа аналізується губами і язиком. Губи визначають
температуру їжі, частково її консистенцію. Язик аналізує смакові якості
їжі. В аналізі їжі беруть участь і зуби. Зубами ми відчуваємо
температуру і твердість харчових частинок, У ротовій порожнині їжа,
змочена слиною, механічно подрібнюється зубами, язиком, пережовується.
Добре пережована їжа краще засвоюється і сприяє збереженню здорового
травного тракту. Подрібнена їжа краще просувається по травному тракту.
Все це сприяє швидкому і повнішому перетравлюванню, всмоктуванню,
засвоєнню їжі.
Слинні залози: 1-Привушна слинна залоза, 2-Підщелепна слинна залоза, 3-Підязична слинна залоза
Ротову
порожнину утворюють м'язи щік, які разом з язиком беруть участь у
пережовуванні їжі. Зсередини ротова порожнина вкрита слизовою
оболонкою. Слиз і слина, що виробляються залозами, змочують і частково
перетравлюють їжу. В задній частині ротової порожнини, над зівом,
містяться піднебінні мигдалики - лімфатичні залози, що виділяють на
слизову оболонку величезну кількість лімфоцитів. Запалення мигдаликів
спричинює захворювання, особливо поширене у дітей. Мигдалики
перетворюються у розсадник інфекції, тому їх доводиться видаляти.
Існують консервативні методи лікування, а головне - профілактика,
загартовування організму.
Зубами
їжа подрібнюється. Здорові зуби - запорука доброї механічної обробки
їжі, успішного дальшого перетравлення її, створення оптимальних умов
для роботи шлунка і кишечника. Гарні зуби - окраса обличчя людини.
Найчастіше зуби починають руйнуватись у підлітків 12-15 років. Це
пояснюється, з одного боку, посиленим ростом і витратою мінеральних
солей на розвиток скелета, а з другого - нестачею мінеральних речовин у
харчовому раціоні. Щоб зберегти зуби, слід не тільки налагодити свій
раціон, а й виконувати ряд гігієнічних вимог. Різка зміна холодної і
гарячої їжі, розгризання твердих предметів, вживання лише м'якої їжі -
все це затримує розвиток зубів, призводить до їх руйнування.
Зовнішня будова зубів: 1-Різець, 2-Ікло, 3-Кутні зуби, 4-Коронка, 5-Шийка, 6-Корінь
Будова зуба
Процес
жування сприяє кращому кровообігу в альвеолах щелеп, де містяться
корені зубів, їх нормальному живленню. Щоб зберегти зуби, треба частіше
полоскати рот кип'яченою водою, трохи підлуженою питною содою,
регулярно чистити зуби. Періодично для перевірки стану зубів слід
звертатися до лікаря. Шкільні лікарі повинні не менш як два рази на рік
робити профілактичні огляди ротової порожнини дітей.
У
ротову порожнину відкриваються протоки численних залоз, що містяться у
слизовій оболонці, і трьох пар слинних залоз - двох привушних, двох
підщелепних і двох під'язикових. З привушною залозою, яка має деякі
анатомічні особливості, що сприяють попаданню інфекції по протоках з
ротової порожнини, пов'язано захворювання - паротит
(від назви привушної залози), або свинка. Паротит найчастіше буває в
дітей 5-15 років. Діти заражаються одне від одного повітряно-краплинним
способом. Хвороба може давати ускладнення - запалення підшлункової
залози (панкреатит), мозкових оболонок (менінгіт).
Підщелепні і під'язикові залози виділяють в'язку слину, багату на муцин
- білкову речовину, яка надає слині слизистої консистенції. Змочена
слиною харчова грудка легко проковтується і проходить у глотку,
стравохід і т. д. Слиновиділення регулюється складною системою
нейрогуморальних факторів. Вигляд їжі, її запах умовнорефлекторно
спричиняють слиновиділення, що полегшує початок травного акту, їжа
подразнюючи слизову оболонку рота, також сприяє слиновиділенню.
Процес
жування, рухи щік, язика підсилюють слиновиділення. Екстрактивні
речовини, що потрапили в кров крізь слизову оболонку рота, також
активізують роботу слинних залоз. На слиновиділення впливають емоції,
під впливом яких воно може або починатися, або припинятися.
Слина -
безбарвна, мутнувата, трохи в'язка рідина з питомою вагою 1,002-1,006.
Реакція слини слабколужна (рН -7,5-8,0) або слабкокисла (рН-6,5-6,8). За
добу виділяється близько 2 л слини. Вона багата на ферменти, а саме муцин - який допомагає змочувати і склеювати їжу, амілаза - який сприяє розщепленню крохмалю до глюкози, лізоцим -
що має бактерицидну, знезаражує їжу. Склад, кількість і властивості
слини залежать від характеру їжі, стану організму тощо. На тверду їжу
виділяється рідша слина, на рідку - в'язкіша.
Фермент слини птіалін (кисла амілаза) розщеплює крохмаль до дисахариду мальтози. Фермент мальтоза доводить гідроліз вуглеводів до моносахариду глюкози.
Дію амілолітичних ферментів слини легко виявити жуванням вареної
картоплі або хліба. Через кілька хвилин відчувається солодкий смак - це
результат розщеплення крохмалю на ди- і моносахариди. Звичайно в
ротовій порожнині крохмаль не встигає весь розщепитись (хоч ферментація
відбувається швидко), бо їжа не затримується довго в роті, ми її
проковтуємо. Тому гідроліз крохмалю під дією слини закінчується тільки в
шлунку, поки харчова грудка не просочиться кислим шлунковим соком.
Ковтання
- складний рефлекторний акт, що здійснюється погодженим скороченням
м'язів щік, язика, м'якого піднебіння, глотки. Ковтальний рефлекс
починається подразненням закінчень трійчастого нерва «у м'якому
піднебінні. Харчова грудка спочатку просувається до глотки. Потім
коренем язика і дужками м'якого піднебіння замикається носоглоткова
порожнина. Піднімання гортані, яку прикриває надгортанник, перешкоджає
потраплянню їжі в дихальні шляхи - гортань, трахею. (Піднімання гортані
під час ковтання легко простежити за рухами кадика - щитовидного хряща
гортані). Утворюється прохід, по якому харчова грудка спрямовується в
стравохід. Розмови під час їди, читання, сміх, особливо в дітей, легко
можуть спричинитися до потрапляння їжі в ніс (але це не так небезпечно) і
в дихальні шляхи - гортань і навіть у трахею, бронхи, що може призвести
до оперативного втручання.
Центр
ковтання міститься у довгастому мозку. Ковтання підлягає вольовим
впливам. Ми завжди можемо затримати його або почати в будь-який момент,
коли в роті є їжа або слина. Якщо рот порожній і в ньому пересохло,
зробити ковтальний акт дуже важко, майже неможливо. Робота ковтального
центра координується з діяльністю центрів дихання і кровообігу: дихання
під час ковтання затримується, робота серця прискорюється. Звичайно
центр ковтання збуджується автоматично, мимовільно, коли харчова
грудка, підійшовши до глотки, починає подразнювати закінчення чутливих
волокон трійчастого і язиково-глоткового нервів. З центра ковтання
збудження поширюється руховими волокнами цих та блукаючого нервів до
м'язів язика, піднебіння, щік, глотки, гортані. По стравоходу рідка їжа
при вертикальному положенні тіла проходить вільно. Тверді грудочки
просуваються завдяки скороченням стінок стравоходу. У верхній частині
стравоходу м'язи поперечносмугасті, а в нижній - гладенькі.
Перистальтичними рухами харчова грудка просувається до шлунка. Так само
при активній дії стравоходу переміщується і рідина, якщо людина в
нахиленому стані.
Кінець ковтального акту рефлекторно спричинює відкривання заслінки шлунка - кардіального сфінктера (він повернутий до серця).
Перевір себе:
1. Лізоцим, що міститься в слині виконує функцію:
2. Зовнішня оболонка травного каналу складається:
3. Зубна емаль вкриває:
4. Яка кількість найбільших слинних залоз у людини:
5. Яка кількість ікол у кожній щелепі:
6. Позначте ознаку, яка для ротової порожнини не характерна:
7. У ротовій порожнині внаслідок дії слини розщеплюються:
8. Центр ковтання розташований у мозку:
а) проміжному;б) довгастому;
в) середньому.
Немає коментарів:
Дописати коментар