Травні соки організму людини: слина, шлунковий сік, кишковий сік, сік підшлункової залози та жовч печінки.
Для підтримання всіх процесів життєдіяльності дорослій людині необхідно щодня споживати до 1 кг твердої їжі та 2 л рідини, перетворення їжі на поживні речовини забезпечують органи та залози травної системи.
ТРАВНА СИСТЕМА – сукупність органів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі, вивільнення з неї поживних речовин та їхнє всмоктування, а також виведення з організму неперетравлених і незасвоєних решток їжі з організму (сукупність органів, будова і функції яких пристосовані для ефективного здійснення процесів травлення).
Травна система складається з таких органів: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий та товстий кишечник, закінчується анальним отвором.
Травна система людини наскрізна, складається з трьох відділів, починається ротовою порожниною та закінчується анальним отвором.
Відділи травної системи.
Відділ | Будова | Значення |
Передній відділ | ротова порожнина (губи, зуби, язик), глотка, стравохід | механічна обробка їжі, знезараження, початкове розщеплення |
Середній відділ | шлунок, тонкий і товстий кишечник | хімічне розщеплення й усмоктування, формування калу |
Задній відділ | пряма кишка | нагромадження та виведення калу |
Сполук багато, ферменти дуже різні, тому хімічні зміни їжі розподілені по різних відділах травної системи:
• окремі ділянки травного каналу розділяють речовини спожитої їжі на фрагменти, які організм зможе використати;
• речовини травних залоз забезпечують умови процесів розщеплення в кожній ділянці.Травна система складається зі шлунково-кишкового тракту (травного каналу) і допоміжних органів травної системи (травних залоз).
Схема будови травного каналу.
Шлунково-кишковий тракт має вигляд трубки з розширенням (шлунок) і петлями (кишки) загальною довжиною 6-9 м: починається ротовою порожниною, за нею розміщені глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник і завершується анальним отвором.
Побудований так, що їжа по ньому може просуватися тільки в одному напрямі (від рота до анального отвору), тому людина може продовжувати харчуватися й тоді, коли з'їдена раніше їжа ще перетравлюється.
Допоміжні органи травної системи: травні залози (слинні, печінка із жовчним міхуром і підшлункова залоза) виробляють секрети, необхідні для процесів травлення. Ці органи виробляють та зберігають речовини, які допомагають травленню, але їжа крізь них не проходить.
ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ:
Функція | Значення | Забезпечують |
Рухова функція | забезпечує захоплення їжі, її подрібнення, змішування з травними соками, просування її по травному тракту, виведення неперетравлених решток назовні. | М'язи нижньої щелепи, язика, м'якого піднебіння та стінок травного каналу |
Секреторна функція | забезпечує виділення травних соків і слизу, гормонів, які регулюють діяльність травної системи | слизові клітини слизової оболонки стінки травного каналу, великі залози |
Функція розщеплення | забезпечує розщеплення складних молекул на їхні складові під дією травних ферментів | травні ферменти у складі травних соків, які продукують залози та залозиста оболонка травного тракту |
Функція всмоктування | забезпечує надходження у кров та лімфу води, розчинних мінеральних солей, вітамінів і простих речовин розщеплення молекул білків, жирів | слизова оболонка та судини, що підходять до органів травлення |
Функція виділення | полягає у виведенні з організму деяких продуктів травлення, здебільшого не потрібних організму | сфінктер прямої кишки |
Захисна функція | знешкодження чужорідних сполук та мікроорганізмів, що поступають з їжею | мигдалики у глотці, лімфовузли у стінках травного каналу, бактерицидні речовини у складі слини та травних соків, печінка (фільтрує кров, що відтікає від кишечника). |
Регуляторна функція | Гуморальна регуляція процесів гормонами, участь печінки в теплорегуляції організму, апендиксу - в імунній регуляції. | ендокринна система шлунково–кишкового каналу (слизові оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки та підшлункової залози), печінка, апендикс |
Виконати завдання
Травна система людини
admin Липень 03, 2018 Фізіологія Залишити коментар
строение и функции системы пищеварения
Травна система людини в арсеналі знань персонального тренера займає одне
з почесних місць, виключно з тієї причини, що в спорті загалом і в
фітнесі зокрема, практично будь-який результат залежить від раціону
харчування. Набір м’язової маси, зниження ваги або її утримання багато в
чому залежать від того, яке «паливо» ви завантажуєте в травну систему.
Чим краще паливо, тим краще буде результат, однак наша мета зараз
розібратися саме з тим, як же влаштована і працює дана система і які її
функції.
Содержание: [Скрыть]
1 Введення
2 Будова травної системи
3 Шлунково-кишковий тракт
4 Допоміжні органи
5 Функції травної системи
6 Висновок
Введення
Травна система призначена для забезпечення організму живильними
речовинами і компонентами і виведення з нього залишкових продуктів
травлення. Їжа, яка надходить в організм спочатку подрібнюється зубами в
ротовій порожнині, а потім по стравоходу потрапляє в шлунок, де
відбувається її перетравлення, далі, в тонкому кишечнику під дією
ферментів продукти травлення розпадаються на окремі компоненти, а в
товстому кишечнику відбувається формування калу (залишкових продуктів
травлення), який в кінцевому рахунку підлягає видаленню з організму.
Будова травної системи
Травна система людини включає в себе органи шлунково-кишкового тракту, а
також допоміжні органи, такі, як слинні залози, підшлункова залоза,
жовчний міхур, печінку і не тільки. У травній системі умовно виділяють
три відділи. Передній відділ, до якого належать органи ротової
порожнини, глотка і стравохід. Даний відділ здійснює подрібнення їжі,
іншими словами, механічну обробку. До середнього відділу відносять
шлунок, тонкий і товстий кишечник, підшлункову залозу та печінку. Тут
відбувається хімічна обробка їжі, всмоктування поживних компонентів і
формування залишкових продуктів травлення. Задній відділ включає
каудальную частину прямої кишки і виконує видалення калу з організму.
будова та функції травної системи людини
Будова травної системи людини: 1 – ротова порожнина; 2 – піднебіння; 3 –
язичок; 4 – язик; 5 – зуби; 6 – слинні залози; 7 – під’язикова залоза; 8
– піднижньощелепна залоза; 9 – привушна залоза; 10 – глотка; 11 –
стравохід; 12 – печінка; 13 – жовчний міхур; 14 – загальний жовчний
проток; 15 – шлунок; 16 – підшлункова залоза; 17 – протока підшлункової
залози; 18 – тонка кишка; 19 – дванадцятипала кишка; 20 – худа кишка; 21
– клубова кишка; 22 – апендикс; 23 – товста кишка; 24 – поперечна
ободова кишка; 25 – висхідна ободова кишка; 26 – сліпа кишка; 27 –
низхідна ободова кишка; 28 – сигмовидна кишка; 29 – пряма кишка; 30 –
анальний отвір.
Шлунково-кишковий тракт
Середня довжина травного каналу у дорослої людини становить приблизно
9-10 метрів. В ньому виділяють такі відділи: ротова порожнина (зуби,
язик, слинні залози), глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишка.
Ротова порожнина – отвір, через який їжа потрапляє в організм. З
зовнішньої сторони він оточений губами, а всередині нього розташовані
зуби, язик і слинні залози. Саме всередині ротовії порожнини
відбувається подрібнення їжі зубами, змочування слиною із залоз і
проштовхування язиком в глотку.
Глотка – травна трубка, що з’єднує ротову порожнину і стравохід.
Довжина її дорівнює приблизно 10-12 см. Всередині глотки схрещуються
дихальні й травні шляхи, тому, щоб їжа під час ковтання не потрапляла в
легені, надгортанник перекриває вхід в гортань.
Стравохід – елемент травного тракту, м’язова трубка, по якій з
глотки їжа потрапляє у шлунок. Довжина його дорівнює приблизно 25-30 см.
Функція його полягає в активному просуванні подрібненої їжі до шлунка,
без якого-небудь додаткового перемішування або поштовхів.
Шлунок – це м’язовий орган, розташований у лівому підребер’ї. Він
виступає в ролі резервуара для проковтнутої їжі, здійснює виробництво
біологічно активних компонентів, перетравлює і всмоктує їжу. Об’єм
шлунка складає від 500 мл до 1 л, а в деяких випадках і до 4 літрів.
Тонка кишка – частина травного тракту, розташована між шлунком і
товстою кишкою. Тут виробляються ферменти, які в зв’язці з ферментами
підшлункової залози і жовчного міхура розщеплюють продукти травлення на
окремі компоненти.
Товста кишка – замикаючий елемент травного тракту, в якому
відбувається всмоктування води і формування калових мас. Стінки кишки
вистелені слизовою оболонкою, щоб полегшити просування залишкових
продуктів травлення до виходу з організму.
як влаштований шлунок людини
Будова шлунка: 1 – стравохід; 2 – кардіальний сфінктер; 3 – дно шлунка; 4
– тіло шлунка; 5 – велика кривина; 6 – складки слизової оболонки; 7 –
сфінктер привратника; 8 – дванадцятипала кишка.
Допоміжні органи
Процес перетравлення їжі відбувається за участю ряду ферментів, які
містяться в соку деяких великих залоз. У ротовій порожнині присутні
протоки слинних залоз, що виділяють слину і змочують нею як ротову
порожнину, так і їжу для полегшення її проходження по стравоходу. Також в
ротовій порожнині за участю ферментів слини починається перетравлення
вуглеводів. В дванадцятипалій кишці секретується сік підшлункової
залози, а також жовч. В соку підшлункової залози присутні бікарбонати і
цілий ряд таких ферментів, як трипсин, хімотрипсин, ліпаза, панкреатична
амілаза і не тільки. Жовч перед попаданням в кишечник накопичується в
жовчному міхурі, а ферменти жовчі дозволяють розділяти жири на дрібні
фракції, що прискорює їх розщеплення ферментом ліпазою.
Слинні залози поділяють на малі та великі. Малі розташовані в
слизовій оболонці порожнини рота і класифікуються по розташуванню
(щічні, губні, язичні, молярні і піднебінні) або за характером продуктів
виділення серозні, слизові, змішані). Розміри залоз варіюються від 1 до
5 мм. Найчисленнішими серед них є губні і піднебінні залози. Великих
слинних залоз виділяють три пари: привушні, підщелепні і під’язикові.
Підшлункова залоза – орган травної системи, виділяє панкреатичний
сік, який містить травні ферменти, необхідні для переварювання білків,
жирів і вуглеводів. Головна панкреатична речовина протоковых клітин
містить бікарбонат-аніони, здатні нейтралізувати кислотність залишкових
продуктів травлення. Острівний апарат підшлункової залози виробляє
гормони інсулін, глюкагон, соматостатин.
Жовчний міхур виступає в ролі резервуара для жовчі, яка виробляється
печінкою. Знаходиться він на нижній поверхні печінки і анатомічно є її
частиною. Накопичена жовч вивільняється в тонкий кишечник для
забезпечення нормального перебігу процесів травлення. Оскільки в самому
процесі травлення жовч потрібна не весь час, а лише періодично, жовчний
міхур дозує її надходження за допомогою жовчних проток і клапанів.
Печінка – один з небагатьох непарних органів у тілі людини, який
виконує безліч життєво важливих функцій. У тому числі вона бере участь у
процесах травлення. Забезпечує потреби організму в глюкозі, трансформує
різні джерела енергії (вільні жирні кислоти, амінокислоти, гліцерин,
молочну кислоту) в глюкозу. Також печінка відіграє важливу роль у
знешкодженні токсинів, що потрапляють в організм з їжею.
як влаштована печінка людини?
Будова печінки: 1 – права частка печінки; 2 – печінкова вена; 3 –
діафрагма; 4 – ліва частка печінки; 5 – печінкова артерія; 6 – ворітна
вена; 7 – загальний жовчний проток; 8 – жовчний міхур. I – шлях крові до
серця; II – шлях крові від серця; III – шлях крові від кишечника; IV –
шлях жовчі до кишечника.
Функції травної системи
Всі функції травної системи людини поділяють на 4 категорії:
Механічна. Передбачає подрібнення і проштовхування їжі.
Секреторна. Виробництво ферментів, травних соків, слини і жовчі.
Всмоктувальна. Засвоєння білків, жирів, вуглеводів, вітамінів,
мінералів і води.
Видільна. Виведення з організму залишків продуктів травлення.
В ротовій порожнині за допомогою зубів, язика і продукту виділення
слинних залоз, в ході жування відбувається первинна обробка їжі, яка
полягає в її подрібнення, змішуванні і зволоженні слиною. Далі, в
процесі ковтання, їжа у вигляді грудки опускається по стравоходу в
шлунок, де відбувається її подальша хімічна та механічна обробка. У
шлунку їжа накопичується, змішується з шлунковим соком, який містить
кислоту, ферменти і розщеплюючі білки. Далі їжа вже у вигляді хумусу
(рідкого вмісту шлунка) невеликими порціями надходить у тонку кишку, де
триває її хімічна обробка за допомогою жовчі і продуктів виділення
підшлункової і кишкових залоз. Тут же, у тонкій кишці відбувається
всмоктування в кров поживних компонентів. Ті харчові компоненти, які не
засвоїлися, переміщуються далі, в товстий кишечник, де піддаються
розпаду під впливом бактерій. У товстій кишці також відбувається
всмоктування води, а з залишкових продуктів травлення, які не були
переварені або не всмокталися, відбувається формування калових мас.
Останні виводяться з організму через анальний отвір в процесі дефікації.
як влаштована підшлункова залоза людини
Будова підшлункової залози: 1 – додатковий проток підшлункової залози; 2
– головна протока підшлункової залози; 3 – хвіст підшлункової залози; 4
– тіло підшлункової залози; 5 – шийка підшлункової залози; 6 –
гачковидний відросток; 7 – Фатєров сосочок; 8 – малий сосочок; 9 –
загальний жовчний проток.
Висновок
Травна система людини має виключне значення при заняттях фітнесом і
бодібілдингом, втім ними не обмежується. Будь-яке надходження в організм
поживних речовин, таких як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали і
не тільки, відбувається саме шляхом надходження через травну систему.
Досягнення будь-яких результатів по набору м’язової маси або зниження
ваги також залежить від травної системи. Її будова дає нам зрозуміти,
яким шляхом йде їжа, які функції виконують органи травлення, що
засвоюється, а що виводиться з організму і так далі. Від здоров’я
травної системи залежить не тільки ваш спортивний результат, але і, за
великим рахунком, все здоров’я в цілому.
VK
Odnoklassniki
Facebook
Twitter
Источник: https://fit-baza.com.ua/travna-sistema-lyudini/
Источник: https://fit-baza.com.ua/travna-sistema-lyudini/
Немає коментарів:
Дописати коментар