неділю, 17 листопада 2019 р.

Травна система.Матеріал для учнів 8 класу.



Травні залози — це органи, у яких виробляються й виділяються травні соки, що беруть участь у травленні (печінка, підшлункова залоза, спинні залози, залози слизової оболонки шлунку та кишечнику).
Травні соки організму людини: слина, шлунковий сік, кишковий сік, сік підшлункової залози та жовч печінки.

Для підтримання всіх процесів життєдіяльності дорослій людині необхідно щодня споживати до 1 кг твердої їжі та 2 л рідини, перетворення їжі на поживні речовини забезпечують органи та залози травної системи.

ТРАВНА СИСТЕМА – сукупність органів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі, вивільнення з неї поживних речовин та їхнє всмоктування, а також виведення з організму неперетравлених і незасвоєних решток їжі з організму (сукупність органів, будова і функції яких пристосовані для ефективного здійснення процесів травлення).
Травна система складається з таких органів: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий та товстий кишечник, закінчується анальним отвором.

Травна система людини наскрізна, складається з трьох відділів, починається ротовою порожниною та закінчується анальним отвором.
Відділи травної системи.
Відділ Будова Значення
Передній відділ ротова порожнина (губи, зуби, язик), глотка, стравохід механічна обробка їжі, знезараження, початкове розщеплення
Середній відділ шлунок, тонкий і товстий кишечник хімічне розщеплення й усмоктування, формування калу
Задній відділ пряма кишка нагромадження та виведення калу
Сполук багато, ферменти дуже різні, тому хімічні зміни їжі розподілені по різних відділах травної системи:
• окремі ділянки травного каналу розділяють речовини спожитої їжі на фрагменти, які організм зможе використати;
• речовини травних залоз забезпечують умови процесів розщеплення в кожній ділянці.

Травна система складається зі шлунково-кишкового тракту (травного каналу) і допоміжних органів травної системи (травних залоз).
Схема будови травного каналу.

Шлунково-кишковий тракт має вигляд трубки з розширенням (шлунок) і петлями (кишки) загальною довжиною 6-9 м: починається ротовою порожниною, за нею розміщені глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник,  товстий кишечник і завершується анальним отвором.
Побудований так, що їжа по ньому може просуватися тільки в одному напрямі (від рота до анального отвору), тому людина може продовжувати харчуватися й тоді, коли з'їдена раніше їжа ще перетравлюється.

Допоміжні органи травної системи: травні залози (слинні, печінка із жовчним міхуром і підшлункова залоза) виробляють секрети, необхідні для процесів травлення. Ці органи виробляють та зберігають речовини, які допомагають травленню, але їжа крізь них не проходить.

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ:
Функція Значення Забезпечують
Рухова функція забезпечує захоплення їжі, її подрібнення, змішування з травними соками, просування її по травному тракту, виведення неперетравлених решток назовні. М'язи нижньої щелепи, язика, м'якого піднебіння та стінок травного каналу
Секреторна функція забезпечує виділення травних соків і слизу, гормонів, які регулюють діяльність травної системи слизові клітини слизової оболонки стінки травного каналу, великі залози
Функція розщеплення забезпечує роз­щеплення складних молекул на їхні складові під дією травних ферментів травні ферменти у складі травних соків, які продукують залози та залозиста оболонка травного тракту
Функція всмоктування забезпечує надходження у кров та лімфу води, розчинних  мінеральних солей, вітамінів і простих речовин розщеплення молекул білків, жирів слизова оболонка та судини, що підходять до органів травлення
Функція виділення полягає у виведенні з організму деяких про­дуктів травлення, здебільшого не потрібних організму сфінктер прямої кишки
Захисна функція знешкодження чужорідних сполук та мікроорганізмів, що поступають з їжею мигдалики у глотці, лімфовузли у стінках травного каналу, бактерицидні речовини у складі слини та травних соків, печінка (фільтрує кров, що відтікає від кишечника).
Регуляторна функція Гуморальна регуляція процесів гормонами, участь печінки в теплорегуляції організму, апендиксу - в імунній регуляції. ендокринна система шлунково–кишкового каналу (слизові оболонки шлунка, дванадцятипа­лої кишки та підшлункової залози), печінка, апендикс

 Виконати завдання
Травна система людини admin Липень 03, 2018 Фізіологія Залишити коментар строение и функции системы пищеварения Травна система людини в арсеналі знань персонального тренера займає одне з почесних місць, виключно з тієї причини, що в спорті загалом і в фітнесі зокрема, практично будь-який результат залежить від раціону харчування. Набір м’язової маси, зниження ваги або її утримання багато в чому залежать від того, яке «паливо» ви завантажуєте в травну систему. Чим краще паливо, тим краще буде результат, однак наша мета зараз розібратися саме з тим, як же влаштована і працює дана система і які її функції. Содержание: [Скрыть] 1 Введення 2 Будова травної системи 3 Шлунково-кишковий тракт 4 Допоміжні органи 5 Функції травної системи 6 Висновок Введення Травна система призначена для забезпечення організму живильними речовинами і компонентами і виведення з нього залишкових продуктів травлення. Їжа, яка надходить в організм спочатку подрібнюється зубами в ротовій порожнині, а потім по стравоходу потрапляє в шлунок, де відбувається її перетравлення, далі, в тонкому кишечнику під дією ферментів продукти травлення розпадаються на окремі компоненти, а в товстому кишечнику відбувається формування калу (залишкових продуктів травлення), який в кінцевому рахунку підлягає видаленню з організму. Будова травної системи Травна система людини включає в себе органи шлунково-кишкового тракту, а також допоміжні органи, такі, як слинні залози, підшлункова залоза, жовчний міхур, печінку і не тільки. У травній системі умовно виділяють три відділи. Передній відділ, до якого належать органи ротової порожнини, глотка і стравохід. Даний відділ здійснює подрібнення їжі, іншими словами, механічну обробку. До середнього відділу відносять шлунок, тонкий і товстий кишечник, підшлункову залозу та печінку. Тут відбувається хімічна обробка їжі, всмоктування поживних компонентів і формування залишкових продуктів травлення. Задній відділ включає каудальную частину прямої кишки і виконує видалення калу з організму. будова та функції травної системи людини Будова травної системи людини: 1 – ротова порожнина; 2 – піднебіння; 3 – язичок; 4 – язик; 5 – зуби; 6 – слинні залози; 7 – під’язикова залоза; 8 – піднижньощелепна залоза; 9 – привушна залоза; 10 – глотка; 11 – стравохід; 12 – печінка; 13 – жовчний міхур; 14 – загальний жовчний проток; 15 – шлунок; 16 – підшлункова залоза; 17 – протока підшлункової залози; 18 – тонка кишка; 19 – дванадцятипала кишка; 20 – худа кишка; 21 – клубова кишка; 22 – апендикс; 23 – товста кишка; 24 – поперечна ободова кишка; 25 – висхідна ободова кишка; 26 – сліпа кишка; 27 – низхідна ободова кишка; 28 – сигмовидна кишка; 29 – пряма кишка; 30 – анальний отвір. Шлунково-кишковий тракт Середня довжина травного каналу у дорослої людини становить приблизно 9-10 метрів. В ньому виділяють такі відділи: ротова порожнина (зуби, язик, слинні залози), глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишка. Ротова порожнина – отвір, через який їжа потрапляє в організм. З зовнішньої сторони він оточений губами, а всередині нього розташовані зуби, язик і слинні залози. Саме всередині ротовії порожнини відбувається подрібнення їжі зубами, змочування слиною із залоз і проштовхування язиком в глотку. Глотка – травна трубка, що з’єднує ротову порожнину і стравохід. Довжина її дорівнює приблизно 10-12 см. Всередині глотки схрещуються дихальні й травні шляхи, тому, щоб їжа під час ковтання не потрапляла в легені, надгортанник перекриває вхід в гортань. Стравохід – елемент травного тракту, м’язова трубка, по якій з глотки їжа потрапляє у шлунок. Довжина його дорівнює приблизно 25-30 см. Функція його полягає в активному просуванні подрібненої їжі до шлунка, без якого-небудь додаткового перемішування або поштовхів. Шлунок – це м’язовий орган, розташований у лівому підребер’ї. Він виступає в ролі резервуара для проковтнутої їжі, здійснює виробництво біологічно активних компонентів, перетравлює і всмоктує їжу. Об’єм шлунка складає від 500 мл до 1 л, а в деяких випадках і до 4 літрів. Тонка кишка – частина травного тракту, розташована між шлунком і товстою кишкою. Тут виробляються ферменти, які в зв’язці з ферментами підшлункової залози і жовчного міхура розщеплюють продукти травлення на окремі компоненти. Товста кишка – замикаючий елемент травного тракту, в якому відбувається всмоктування води і формування калових мас. Стінки кишки вистелені слизовою оболонкою, щоб полегшити просування залишкових продуктів травлення до виходу з організму. як влаштований шлунок людини Будова шлунка: 1 – стравохід; 2 – кардіальний сфінктер; 3 – дно шлунка; 4 – тіло шлунка; 5 – велика кривина; 6 – складки слизової оболонки; 7 – сфінктер привратника; 8 – дванадцятипала кишка. Допоміжні органи Процес перетравлення їжі відбувається за участю ряду ферментів, які містяться в соку деяких великих залоз. У ротовій порожнині присутні протоки слинних залоз, що виділяють слину і змочують нею як ротову порожнину, так і їжу для полегшення її проходження по стравоходу. Також в ротовій порожнині за участю ферментів слини починається перетравлення вуглеводів. В дванадцятипалій кишці секретується сік підшлункової залози, а також жовч. В соку підшлункової залози присутні бікарбонати і цілий ряд таких ферментів, як трипсин, хімотрипсин, ліпаза, панкреатична амілаза і не тільки. Жовч перед попаданням в кишечник накопичується в жовчному міхурі, а ферменти жовчі дозволяють розділяти жири на дрібні фракції, що прискорює їх розщеплення ферментом ліпазою. Слинні залози поділяють на малі та великі. Малі розташовані в слизовій оболонці порожнини рота і класифікуються по розташуванню (щічні, губні, язичні, молярні і піднебінні) або за характером продуктів виділення серозні, слизові, змішані). Розміри залоз варіюються від 1 до 5 мм. Найчисленнішими серед них є губні і піднебінні залози. Великих слинних залоз виділяють три пари: привушні, підщелепні і під’язикові. Підшлункова залоза – орган травної системи, виділяє панкреатичний сік, який містить травні ферменти, необхідні для переварювання білків, жирів і вуглеводів. Головна панкреатична речовина протоковых клітин містить бікарбонат-аніони, здатні нейтралізувати кислотність залишкових продуктів травлення. Острівний апарат підшлункової залози виробляє гормони інсулін, глюкагон, соматостатин. Жовчний міхур виступає в ролі резервуара для жовчі, яка виробляється печінкою. Знаходиться він на нижній поверхні печінки і анатомічно є її частиною. Накопичена жовч вивільняється в тонкий кишечник для забезпечення нормального перебігу процесів травлення. Оскільки в самому процесі травлення жовч потрібна не весь час, а лише періодично, жовчний міхур дозує її надходження за допомогою жовчних проток і клапанів. Печінка – один з небагатьох непарних органів у тілі людини, який виконує безліч життєво важливих функцій. У тому числі вона бере участь у процесах травлення. Забезпечує потреби організму в глюкозі, трансформує різні джерела енергії (вільні жирні кислоти, амінокислоти, гліцерин, молочну кислоту) в глюкозу. Також печінка відіграє важливу роль у знешкодженні токсинів, що потрапляють в організм з їжею. як влаштована печінка людини? Будова печінки: 1 – права частка печінки; 2 – печінкова вена; 3 – діафрагма; 4 – ліва частка печінки; 5 – печінкова артерія; 6 – ворітна вена; 7 – загальний жовчний проток; 8 – жовчний міхур. I – шлях крові до серця; II – шлях крові від серця; III – шлях крові від кишечника; IV – шлях жовчі до кишечника. Функції травної системи Всі функції травної системи людини поділяють на 4 категорії: Механічна. Передбачає подрібнення і проштовхування їжі. Секреторна. Виробництво ферментів, травних соків, слини і жовчі. Всмоктувальна. Засвоєння білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і води. Видільна. Виведення з організму залишків продуктів травлення. В ротовій порожнині за допомогою зубів, язика і продукту виділення слинних залоз, в ході жування відбувається первинна обробка їжі, яка полягає в її подрібнення, змішуванні і зволоженні слиною. Далі, в процесі ковтання, їжа у вигляді грудки опускається по стравоходу в шлунок, де відбувається її подальша хімічна та механічна обробка. У шлунку їжа накопичується, змішується з шлунковим соком, який містить кислоту, ферменти і розщеплюючі білки. Далі їжа вже у вигляді хумусу (рідкого вмісту шлунка) невеликими порціями надходить у тонку кишку, де триває її хімічна обробка за допомогою жовчі і продуктів виділення підшлункової і кишкових залоз. Тут же, у тонкій кишці відбувається всмоктування в кров поживних компонентів. Ті харчові компоненти, які не засвоїлися, переміщуються далі, в товстий кишечник, де піддаються розпаду під впливом бактерій. У товстій кишці також відбувається всмоктування води, а з залишкових продуктів травлення, які не були переварені або не всмокталися, відбувається формування калових мас. Останні виводяться з організму через анальний отвір в процесі дефікації. як влаштована підшлункова залоза людини Будова підшлункової залози: 1 – додатковий проток підшлункової залози; 2 – головна протока підшлункової залози; 3 – хвіст підшлункової залози; 4 – тіло підшлункової залози; 5 – шийка підшлункової залози; 6 – гачковидний відросток; 7 – Фатєров сосочок; 8 – малий сосочок; 9 – загальний жовчний проток. Висновок Травна система людини має виключне значення при заняттях фітнесом і бодібілдингом, втім ними не обмежується. Будь-яке надходження в організм поживних речовин, таких як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали і не тільки, відбувається саме шляхом надходження через травну систему. Досягнення будь-яких результатів по набору м’язової маси або зниження ваги також залежить від травної системи. Її будова дає нам зрозуміти, яким шляхом йде їжа, які функції виконують органи травлення, що засвоюється, а що виводиться з організму і так далі. Від здоров’я травної системи залежить не тільки ваш спортивний результат, але і, за великим рахунком, все здоров’я в цілому. VK Odnoklassniki Facebook Twitter

Источник: https://fit-baza.com.ua/travna-sistema-lyudini/

Немає коментарів:

Дописати коментар