неділю, 17 листопада 2019 р.

Значення та різноманітність комах. Матеріал для учнів 7 класу.







                             Значення комах


Значення комах у природі
Комахи становлять близько 80% усіх тварин на Землі, за різними оцінками в сучасній фауні від 2 до 10 млн. видів комах, з них поки відомо трохи більше 1 млн. Активно беручи участь у кругообігу речовин, комахи відіграють глобальну планетарну роль у природі.
Більше 80% рослин запилюються комахами, і можна з упевненістю сказати, що квітка — результат спільної еволюції рослин і комах. Пристосування квіткових рослин для залучення комах різноманітні: пилок, нектар, ефірні олії, аромат, форма і забарвлення квітки. Пристосування комах: сисний хоботок метеликів, грызуще-лижущий хоботок бджолиних; особливі пыльцесобирательные апарати — у бджіл і джмелів щіточка і кошик на задніх ногах, у бджіл-мегахил — черевна щіточка, численні волоски на ногах та тілі.
Величезну роль комахи відіграють у ґрунтоутворенні. Така участь пов’язано не тільки з розпушення ґрунту і збагаченням її перегноєм грунтовими комахами та їх личинками, але і з розкладанням рослинних і тварин залишків — опаду рослин, трупів і екскрементів тварин, одночасно виконується санітарна роль і кругообіг речовин в природі.
Хижі комахи
Санітарну роль виконують наступні види комах:
· копрофаги — жуки-гнойовики, мухи-навозницы, коровницы;
· некрофаги — жуки-мертвоеды, могильники, кожееды, мухи-мясоедкі, падальницы;
· комахи — руйнівники відмерлих рослинних залишків: деревини, гілок, листя, хвої — жуки-сверлильщики, личинки вусанів, златок, рогохвостов, комарів-долгоножек, мурахи-шашелі, грибні комарики і т. д.;
· комахи — санітари водойм харчуються зваженими або осіли на дно гниючими органічними речовинами (детритом) — личинки комарів-дергунов, або звонца, одноденок, волохокрильців, очищають воду і служать биоиндикатором її санітарного стану.
Комахи — найважливіший елемент харчових пірамід. Комахами живляться багато тварин: риби, земноводні (жаби до 95% раціону), плазуни (ящірки поїдають до 10-20 комах на добу), птахи, ссавці (чисто комахоїдними є землерийки, кроти, летючі миші, мурахоїди, броненосці, як доповнення до основної їжі комахи служать багатьом іншим видам). Серед безхребетних, які вживають в їжу комах, скорпіони, фаланги, сольпуги, косарики, павуки, сколопендри, кістянки і величезна армія комах-ентомофагів (хижаків і паразитів).
Значення комах в житті людини
Значення комах
В житті та господарській діяльності людини мають як позитивне, так і негативне значення.
З більш ніж 1 млн. видів комах справжні шкідники, з якими потрібно боротися, складають близько 1%. Основна маса комах байдужа для людини чи приносить користь. Одомашнені комахи — медоносна бджола і тутовий шовкопряд, на їх розведенні засновані бджільництво і шовківництво. Медоносна бджола дає мед, віск, прополіс (бджолиний клей), апілак (бджолина отрута), маточне молочко; тутовий шовкопряд — шовкову нитку, що виділяється прядильними залозами гусениці при будівництві кокона, нитку шовку неперервна, до 1000 м довжини. Значення комах
Крім цих комах цінну продукцію дають: гусениці дубового коконопряда, їх більш груба шовкова нитка йде на виготовлення тканини чесуча; лакові червці виділяють шелак — воскоподібна речовина з ізоляційними властивостями, використовується в радіо — і електротехніці; кармінні червці (мексиканська і араратська кошенілі) дають червону фарбу-кармін; жуки-нарывники виділяють їдка речовина кантаридин, що використовується для виготовлення наривної пластиру.
Комахи-запилювачі, представники багатьох загонів, серед яких важливе місце займають перетинчастокрилі, підвищують врожаї насіння, ягід, плодів, квітів багатьох культурних рослин — плодово-ягідних, овочевих, кормових, квіткових.
Комахи-ентомофаги, хижаки і паразити допомагають у боротьбі з шкідниками сільського господарства і лісу, знання особливостей їх біології становить основу біологічного методу боротьби з шкідливими комахами. Найбільш ефективні ентомофаги: наїзники — афелинусы, трихограми, ооэнциртусы, мурашки, оси-мисливиці, хижі жуки і клопи, сітчастокрилі.
Вивчення комах служить пізнання законів природи, є основою таких фундаментальних наук як систематика, фізіологія, біохімія, генетика, екологія тварин, гідробіологія, біофізика та біоніка, а також прикладних дисциплін — сільськогосподарська, лісова, ветеринарна ентомологія, медична паразитологія та галузей народного господарства — бджільництво, шовківництво, насінництво, овочівництво, луківництво, ягідництво, лісознавство, захист рослин, охорона природи.
Плодова мушка дрозофіла, завдяки своїй плодючості та швидкості розмноження, — не тільки класичний об’єкт досліджень генетики, але й одне з ідеальних піддослідних тварин для біологічних досліджень в космосі. Викопних комах використовують в стратиграфії для визначення віку осадових порід.
Корисні комахи
Серед величезної кількості комах є не тільки шкідливі, але і корисні види, що харчуються не рослинами, а поїдають шкідливих комах або паразитують на них і, таким чином, є помічниками людини у боротьбі з шкідниками. Нижче наводиться короткий опис найбільш поширених видів корисних комах-ентомофагів, що заслуговують охорони та залучення їх у сади для знищення шкідників.
Корівка семиточечная (Coccinella septempunc-tata L.). Значення комах
Маленький чорний жук, довжиною 6-8 мм, з червоними надкрила, на яких чітко вимальовуються 7 чорних круглих цяток, завдяки чому комаха і отримало свою назву. Жуки добре літають, з дивовижною точністю знаходять колонії попелиць, яких вони жадібно поїдають. Тут же на листках або гілках самки відкладають купки жовтих блискучих яєць. З них виходять маленькі чорні личинки, які відразу ж починають поїдати попелиць, як і дорослі особини. Там, де оселилися корівки, попелиця буває повністю знищена. Таку картину часто можна спостерігати в садах, ягідниках і в плодових розсадниках. Зимують жуки в щілинах будівель, під опалим листям, у сукою траві та інших місцях. Напровесні, після зимівлі вони виходять зі своїх сховищ, виповзають на дерева і починають поїдати шкідників. У сприятливі роки корівки (їх ще називають божими корівками) швидко розмножуються і з’їдають не тільки попелиць, але і інших дрібних шкідників. У пошуках їжі і води вони в масі скупчуються поблизу водойм, на узбережжі морів, на скелях, повзають по дорогах, де велика кількість їх гине під ногами перехожих. В такий час корівок слід рятувати від загибелі, збирати у спеціальні ящики з густої сітки і зберігати в холодильниках або в підвалах у холодних місцях з тим, щоб навесні випустити їх на рослини, пошкоджені попелицями.
Значення комах
Корівка двоточкова
(Adalia bipunctata L.). Жучок довжиною 3-4 мм, з червоними надкрила, на яких є 2 чорних круглих плямочки. Живе і харчується так само, як і семиточечная корівка.
Сирф перев’язаний (Syrphus ribesii L. K Двукрылое комаха, чорного кольору з яскраво-жовтими перев’язами на черевці. За зовнішнім виглядом більше нагадує осу, ніж муху. Довжина тіла 11-12 мм. Самка відшукує колонії попелиць і відкладає яйця на ушкоджувані ними листя. З яєць виходять жовтуваті або зеленуваті безногі личинки, схожі на маленьку п’явку. Личинки дуже ненажерливі: кожна протягом свого життя з’їдає до 2000 попелиць.
Златоглазка (Chrvsopa perla L.). Ніжне блакитно-зелене струнке комаха з чотирма прозорими крилами, золотавими очима і довгими вусиками. Довжина тіла 12-15, розмах крил 25-30 мм. Відкладає довгасті смарагдові яйця на листя і стебла рослин, повреждаемых попелицями. З яєць через кілька днів виходять сіруваті личинки. Вони швидко бігають і своїми довгими гострими щелепами хапають попелиць, висмоктують їх, залишаючи тільки шкурки, які нагромаджуються на спинках личинок. З шкурок личинки попелиць златоглазки роблять собі кокони перед окукливанием. Зимують дорослі златоглазки у приміщеннях. При небезпеці, що насувається златоглазка виділяє стійкий неприємний запах, який відлякує ворогів.
Значення комах
Ктырь
(Selidopogon diadema F.). Хиже двукрылое комаха, схожа на муху. Самець чорного кольору, з буруватими прозорими крилами; самка бура, з жовтувато-бурим малюнком на грудях і черевці, сірими крилами з жовтою основою. Довжина тіла 18-22 мм. Живиться комахами, проколюючи їх твердим хоботком і висмоктуючи лімфу. Часто ловить на льоту шкідників. Зустрічається на листах і на грунті в садах, на полях і городах, де підстерігає здобич. Личинки також харчуються комахами, що живуть в грунті.Значення комах
Стрекоза (Leptetrum quadrimaculatum L.). Хижа комаха, з великими складними очима, що займають більшу частину поверхні голови, міцним грызущим ротовим апаратом та двома парами прозорих довгих вузьких крил з густою мережею жилок. Крила бабки завжди розташовані перпендикулярно до тіла. Літають дуже швидко, на льоту виловлюючи безліч дрібних комах, особливо комарів, мошок, молі та інших шкідників, чим приносять велику користь людині. Личинки живуть у ставках, річках і живляться дрібними водяними тваринами. В СРСР налічують близько 200 видів бабок.
Значення комах
Наїзник апантелес белянковый
(Apanteles glomeratus L.). Маленьке перепончатокрылое комаха чорного кольору довжиною близько 2,5 мм. Ноги червоно-бурі, крила перетинчасті, прозорі, як і у бджіл. Літає влітку досить поширений паразит гусениць бояришніци, капустяної білянки і інших шкідливих метеликів з родини біланів. Наїзник відкладає яйця в тіло гусениць. З яєць виходять білі безногі личинки, які харчуються жировим тілом і лімфою гусениць. Закінчивши живлення, личинки наїзника продырявливают шкірний покрив гусениці, виходять назовні, плетуть собі жовті овальні павутинні кокони довжиною 2-2,5 мм, всередині яких заляльковуються. Кокони прикріплюються до тіла гусениці, з якої вийшли личинки наїзника, і до гілки, листу або іншої частини дерева. Постраждала гусениця сидить нерухомо на коконах і повільно гине. Таку картину можна часто спостерігати на плодових деревах, ушкоджених боярышницей, а також на капусті та інших рослинах, заселених гусеницями біланів. Знищуючи гусениць, наїзник відіграє велику роль у придушенні масового розмноження бояришніци та інших шкідливих метеликів з родини біланів.
Комахи завдають людству величезний економічний збиток, поїдаючи посіви Значення комах
дерев’яні споруди та інші предмети, виготовлені з матеріалів рослинного походження. До таких комах відносяться багато видів метеликів: яблунева та сливова плодожерка, яблунева та бавовняна моль, представники сімейства нічниць (знищують зернові культури, бавовник, кукурудзу, соняшник, буряк і ін), соснова пяденица і сибірський шовкопряд (шкідники хвойних лісів). Великої шкоди лісам завдають жуки короїди, дроворуби і златки. Листоїди, довгоносики, зернівки і травневі жуки завдають шкоди зелених частинах рослин. Травневий жук особливоЗначення комах
небезпечний на стадії личинки, яка триває 4-5 років. Значення комах
Личинки живляться коренями трав’янистих рослин і дерев. Спустошливі набіги сарани були страшним лихом ще на зорі людської цивілізації і впливають на економіку багатьох сучасних держав. Дуже великої шкоди завдають терміти, які завдяки фауні кишкових симбіонтів прекрасно засвоюють клітковину, знищуючи величезну кількість деревини.
Небезпечні паразитують на людині, сільськогосподарських тварин і рослини види і види – переносники захворювань. Для людини небезпечні малярійний комар (переносник збудників малярії – видів роду Plasmodium), муха цеце (переносник збудників сонної хвороби роду Trypanosoma), воші (переносники спірохет поворотного тифу), ґедзі (переносники круглих черв’яків филярий, що викликають филяриатозы). Воші, блохи, клопи є паразитами людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар