понеділок, 11 листопада 2019 р.

Одноклітинні організми. Амеба. Матеріал для учнів 6 класу.



Амеба звичайна, її середовище життя, особливості будови і життєдіяльності

7

Автор: admin | Розділ: Одноклітинні тварини, або найпростіші | 23-09-2010

Середовище життя, будова і пересування амеби. Амеба звичайна живе в мулі на дні ставків із забрудненою водою. Вона схожа на маленьку (0,2—0,5 мм), ледве помітну простим оком безбарвну драглисту грудочку, що постійно змінює свою форму. Слово «амеба» означає «мінлива». Роздивитися деталі будови амеби можна лише під мікроскопом.
Тіло амеби складається з напіврідкої цитоплазми, яка має всередині невелике пухироподібне ядро. Амеба складається з однієї клітини, але ця клітина — цілий організм, що веде само­стійний спосіб життя.
Цитоплазма перебуває в постійному русі. Коли вона спрямо­вується до однієї якоїсь точки поверхні амеби, тіло амеби на цьому місті випинається. Дедалі збільшуючись, випин перетворю­ється на виріст тіла — псевдоніжку. Сюди перетікає цитоплазма, і амеба таким чином пересувається. Амеба та інші найпростіші, здатні утворювати псевдоніжки, належить до класу корененіжок. Таку назву їм дали через те, що псевдоніжки нагадують корені рослин.
Живлення. В амеби може утворюватися одночасно кілька псевдоніжок, і тоді вона охоплює ними їжу: водорості, бактерій та інших найпростіших. Здобич опиняється в цитоплазмі, з якої навколо їжі виділяється травний сік. Утворюється пу­хирець — травна вакуоля.
Травний сік розчиняє частину речовин, що входять до складу їжі, і перетравлює їх. Внаслідок травлення утворюються по­живні речовини, які просочуються з вакуолі в цитоплазму і йдуть на побудову тіла амеби. Нерозчинені рештки викидаються назовні в будь-якому місці її тіла.
Дихання. Амеба дихає розчиненим у воді киснем, який про­никає в її цитоплазму крізь усю поверхню тіла. Кисень бере участь у розкладанні складних речовин цитоплазми на простіші. При цьому виділяється енергія, потрібна для життєдіяльності організму.
Виділення шкідливих речовин життєдіяльності і надлишків води. Шкідливі речовини виводяться з організму амеби крізь поверхню її тіла, а також крізь особливий пухирець — скоротливу вакуолю. Вода, у якій живе амеба, постійно проникає в цитоплазму, розріджуючи її. Надлишок цієї води з шкідливими речовинами поступово збирається у вакуолі й час від часу викидається з неї назовні.
Отже, з навколишнього середовища в організм амеби над­ходять їжа, вода, кисень. Унаслідок життєдіяльності амеби вони змінюються. Перетравлена їжа йде на побудову тіла амеби. Шкідливі для амеби речовини виводяться назовні. Відбувається обмін речовин. Не тільки амеба, а й усі інші живі організми не можуть існувати без обміну речовин як усередині свого тіла, так і з навколишнім середовищем.
Розмноження. Живлячись, амеба росте. Вирісши, вона роз­множується. Розмноження починається із зміни ядра. Воно витягується і поперечною борозенкою ділиться на дві половини, які розходяться в різні боки — утворюється два нових ядра. Тіло амеби ділить на дві частини перетяжка. У кожну з них потрапляє по одному ядру. Цитоплазма між обома частинами розривається, і виникають дві нові амеби. Скоротлива вакуоля залишається на одній із них, а в другій утворюється нова. Отже, амеба розмножується поділом надвоє. За добу поділ може повторятися кілька разів.
Циста. Живиться й розмножується амеба протягом усього літа. Восени, коли стає холодно, живлення в неї припиняється, її тіло стає округлим, на його поверхні з’являється щільна захисна оболонка — утворюється циста Щ Те саме відбувається, коли висихає ставок, у якому живуть амеби. У стані цисти амеба переносить несприятливі для неї умови життя. Коли умови стають сприятливими, амеба залишає оболонку цисти. Вона випускає псевдоніжки, починає живитися й розмножуватися. Цисти, які розносить вітер, сприяють розселенню амеб.

Немає коментарів:

Дописати коментар