суботу, 2 лютого 2019 р.

Плоди.Різноманітність. Матеріал для учнів 6 класу.

   


Різноманітність плодів

Пригадайте, які генеративні органи є у квіткових рослин.
Квіткові рослини мають ще назву покритонасінні, адже в цих рослин насінина під час свого розвитку вкривається стінкою плода. Так формується генеративний орган квіткових рослин - плід. Він утворюється після процесів запліднення. До рослини плід кріпиться за допомогою плодоніжки (мал. 155).

Як утворюються плоди? Яка будова плода? Плід складається з однієї чи кількох насінин, оточених стінкою плода (мал. 155). Стінка плода
утворюється насамперед зі стінок зав’язі (плоди вишні, персика, сливи) і має три шари: зовнішній, середній та внутрішній. У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (наприклад, плоди яблуні, суниць, помідорів).
Які існують типи плодів? Розрізняють плоди залежно від числа насінин (одно- і багатонасінні), за вмістом води у стінці плода (сухі й соковиті), особливістю розкриття (розкривні й нерозкривні), наявністю пристосувань для їх поширення тощо. Якщо квітка має лише одну маточку, з неї утворюється один простий плід (наприклад, у пшениці, вишні). За наявності у квітці декількох маточок виникає і відповідна кількість дрібних плодиків. Вони разом утворюють збірний, або складний, плід, як-от у малини (мал. 156) чи ожини. Інколи в дуже щільних суцвіттях плоди, кожен з яких виникає з окремої квітки, зростаються між собою. Вони утворюють супліддя, наприклад, у шовковиці (мал. 156), ананаса.
Усі ви куштували плоди помідорів чи сливи. Мабуть, звернули увагу на те, що плід сливи містить лише одну насінину, а плід помідора - багато (мал. 155). Тому плід сливи належить до однонасінних, а помідора - до багатонасінних.
Залежно від кількості води в оплодні розрізняють соковиті та сухі плоди.
Наприклад, у вишні стінка плода м’ясиста
і соковита, а в соняшнику - це тоненька суха ущільнена шкірка. Річ у тім, що в одних рослин під час дозрівання стінка плода висихає, і вміст води в ній значно зменшується (у пшениці, гороху, ліщини).
Натомість у багатьох інших рослин стінка дозрілого плода залишається соковитою і може містити цукри, що надають плоду солодкого смаку (як у вишні, абрикоса, помідора, кавуна, дині). Плід вишні належить до соковитих, а соняшнику - до сухих.
Якими бувають сухі плоди? Сухі плоди (мал. 157) поділяють на розкривні та нерозкривні. Розкривні плоди переважно багатонасінні (наприклад, біб, стручок, стручечок, коробочка). Нерозкривні містять здебільшого лише одну насінину (горіх, сім’янка, зернівка) (знайдіть їх на малюнку 157).

У таких рослин, як горох, квасоля, соя, плід має назву біб. Такий плід розкривається двома стулками, до яких прикріплені насінини. Двома стулками розкривається й стручок (у капусти, гірчиці, редьки). Однак насінини у стручка кріпляться не до стулок, а до плівчастої перетинки, яка поділяє порожнину плода на дві частини. Подібний за будовою до стручка стручечок, але він значно коротший та ширший (у грициків, рижію). До розкривних плодів належить і коробочка. Ці плоди дійсно нагадують коробочку, усередині якої міститься багато насінин. Такі плоди утворюють мак, бавовник, петунія.
Нерозкривний сухий плід, що має тверду здерев’янілу стінку плода, усередині якої вільно лежить одна насінина, - це горіх (у ліщини, бука, липи). У плода сім’янка - шкіряста стінка плода,
яка лише прилягає до насінини, проте не зростається з нею (у соняшнику, волошки, нагідок). У зернівки шкіряста стінка плода міцно зростається з насіниною (у жита, пшениці, ячменю).
Які є соковиті плоди? Ягода -багатонасінний плід із соковитими середнім і внутрішнім шарами стінки плода, а її зовнішній шар утворює захисну шкірку (наприклад, у смородини, винограду, аґрусу, картоплі, журавлини) (мал. 158). У плода яблуко соковитий лише середній шар стінки плода, а внутрішній - ущільнюється (у яблуні, груші, айви, горобини). Усі ви ласували плодами кавунів і динь. Ці рослини - близькі родичі гарбуза та огірків. Тому плід цих рослин має назву гарбузина. У їхніх плодах середній і внутрішній шари стінки соковиті, а зовнішній -твердий.
Прикладом однонасінних соковитих плодів є кістянка. Усередині кістянки розташована тверда здерев’яніла кісточка - внутрішній шар стінки плода. Середній шар часто соковитий, а зовнішній - це тоненька шкірка (у вишні, сливи, абрикоса).
Плід слугує для поширення та захисту насінини від несприятливих впливів довкілля.
Витконати завдання 

Немає коментарів:

Дописати коментар