четвер, 21 лютого 2019 р.

Опора і рух. Види скелета.Матеріал для учнів 7 класу.

  


Презентація
 ОПОРА І РУХ. ДВА ТИПИ СИМЕТРІЇ ЯК ВІДОБРАЖЕННЯ СПОСОБУ ЖИТТЯ. СПОСОБИ ПЕРЕСУВАННЯ ТВАРИН. ВИДИ СКЕЛЕТА. ЗНАЧЕННЯ ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ
Однією з основних відмінностей тварин від інших живих організмів є те, що вони здатні активно рухатися різними способами під час пошуку їжі, переслідуючи здобич або втікаючи від хижака.
Симетрія двобічна — через тіло можна провести одну вісь симетрії, що ділить тіло на однакові половинки, дозволяє зберігати рівновагу під час швидкого спрямованого руху (черви, членистоногі, хордові). Також у тварин, що відносно швидко й активно рухаються, можна відрізнити передній і задній кінці тіла.
Симетрія радіальна — через тіло можна провести декілька осей симетрії, органи розташовані по колу (кишковопорожнинні: медузи, гідри, коралові поліпи та інші тварини, які ведуть прикріплений спосіб життя, повільно повзають або повільно плавають у воді: морські зірки і морські їжаки).
Функції опорно-рухової системи — це підтримання певної форми тіла, захист внутрішніх органів, переміщення тіла в просторі. Основу опорно-рухової системи складають скелет (пасивна частина) і скелетні м'язи (активна частина).
Види опори – гідроскелет, черепашка, зовнішній (екзоскелет) і внутрішній скелети (ендоскелет).
Зовнішній скелет складається з органічних і неорганічних речовин, але найчастіше є комбінованим: основа може бути з органічної речовини, яка надає скелету еластичності, а мінеральні включення або шари надають скелету жорсткості і міцності.
Тварини Характеристика опори
Коралові поліпи (кишковопорожнинні) Зовнішній вапняковий скелет мають або малорухомі, або сидячі тварини, більшість м'язів практично не зв'язані зі скелетом
Круглі черви Гідроскелет. Функцію скелета виконує багатошарова кутикула, а опорно-рухову систему – шкірно-м'язовий мішок порожнини
Черевоногі і двостулкові молюски Зовнішній скелет у вигляді вапнякової мушлі, де зв'язок із нею мають м'язи для захисту тіла від небезпеки (у двостулкових молюсків — це м'язи-замикачі, а у черевоногих — спеціальний м'яз, що втягує тіло в мушлю)
Головоногі молюски гідростатичний скелет (насичені водою м'які тканини)
Членистоногі Почленований зовнішній скелет для активного руху - хітинова кутикула, просякнута вапном, до внутрішньої поверхні зовнішнього скелета окремих члеників прикріплюються м'язи, що дають змогу тварині здійснювати складні рухи і досить швидко пересуватися. Політ комах здійснюється завдяки крилам, які є виростами зовнішнього скелета (кутикули) і до яких кріпляться потужні м'язи. Зовнішній скелет – це захист і опора
Недоліки зовнішнього скелета
- не росте разом із твариною (за виключенням молюсків), тому під час росту така тварина кілька разів линяє (скидає зовнішній скелет), тоді стає беззахисною і легкою здобиччю для хижаків.
- обмежує розмір тварин (навіть легкий зовнішній скелет має певну вагу, а його розміри, не можуть бути меншими, ніж розмір тіла тварини). Тому переважна більшість наземних тварин із зовнішнім скелетом — дрібні або навіть мікроскопічні, бо на суходолі його вага не компенсується виштовхувальною силою води.
Внутрішній скелет складається з хрящової і кісткової сполучних тканин. У всіх хордових тварин внутрішній скелет. Скелет хребетних тварин складається з таких частин: осьовий скелет, скелет кінцівок і череп.

Переваги внутрішнього скелета:
- росте разом із твариною, а його розміри і вага можуть бути значно меншими, ніж розміри і вага інших органів;
- тварини можуть мати великий розмір.
1. Назвіть тварин, яким притаманна радіальна симетрія тіла. З чим це пов'язано?
Радіальна симетрія притаманна примітивним тваринам, які ведуть прикріплений спосіб життя, повільно повзають або повільно плавають у воді. Спосіб життя та здатність до активного руху впливають на зовнішній вигляд тіла тварини та тип його симетрії.
2. Які ви знаєте способи переміщення тварин у водному, наземному, повітряному та ґрунтовому середовищі? Наведіть приклади мешканців різних середовищ і вкажіть їхній спосіб пересування.
• У наземному середовищі способами пересування є ходіння (кіт, корова), стрибання (коник-стрибунець, жаба, горобець), лазіння (мавпа, панду, білка), біг (кінь, собака). 
•  У водному середовищі пересування — це плавання (риби, качки, крокодили) та повзання або ходіння по дну (ракоподібні, кріль), реактивний рух (головоногі молюски, медузи). 
•  У ґрунтовому середовищі тварини пересуваються завдяки різним способам риття (кріт, черв'яга – земноводна тварина , дощовий черв'як). 
•  У повітряному середовищі способами переміщення є планеруючий (змії, птахи) і активний політ (птахи, комахи).
Способи руху Особливості руху Тварини
Ходіння, біг Переміщення відбувається за допомогою кінцівок. Вага почергово переноситься на ту або іншу кінцівку Людина, копитні тварини, ящірки, павуки, таргани, крокодили, птахи
Повзання Повільне переміщення шляхом вигинання тіла або руху кінцівок Черви, змії, жаби
Стрибки Переміщення за допомогою відштовхування від поверхні Коники, кенгуру, зайці, деякі павуки, ящірки, жаби, пінгвіни, гепарди
Реактивний РУХ Переміщення тіла за реактивним принципом: тварина виштовхує воду, а сама рухається в протилежний бік Головоногі молюски, медузи
Планерування Пасивно переміщення у воді або повітрі Яванська жаба, летючі риби, птахи, скат манта, таргани
Літання Активне переміщення у повітрі завдяки руху крил Рукокрилі, літаючі комахи, птахи
Плавання Переміщення у воді Риби, морські змії, черепахи, китоподібні, майже всі ссавці
3. Чи може тварина використовувати різні способи переміщення? Доведіть це на прикладах.
Так, наприклад, комахи на землі бігають, у повітрі літають; вовки на землі бігають, у воді плавають; гадюки на суші повзають, у воді пливуть.
4. Які тварини мають зовнішній скелет, а які — внутрішній?
Зовнішній скелет мають членистоногі, молюски; внутрішній – хордові.
5. З яких основних частин складається скелет хребетних тварин?
У хордових тварин внутрішній скелет складається із хрящової і кісткової сполучних тканин. М'язи до кісток прикріплюються таким чином, що кістки, з'єднані завдяки суглобам, можуть рухатись одна відносно одної, унаслідок цього рухається і все тіло.
До складу скелета усіх хребетних тварин входять: осьовий скелет (хребет, який складається з хребців, всередині хребта є канал, в якому міститься спинний мозок), скелет кінцівок і череп.

Немає коментарів:

Дописати коментар