неділю, 28 лютого 2016 р.

Готуємо міні- проект " Як тварини бачуть? " Матеріал для учнів 7 класу.

                                                 Як  тварини бачуть?

Обґрунтування вибору проекту: ознайомлення учнів з біологічними особливостями тварин;

Мета і завдання: підібрати цікавий матеріал про те як бачуть тварини; формувати в учнів початкові навички дослідницької роботи; розвивати зв’язне мовлення учнів, уміння виступати перед аудиторією; розвивати  навички роботи з технічними засобами, джерелами інформації ; прищеплювати любов до природи.
Прогнозований результат: доповіді учнів, оформлення презентації,   
          
І. Проблема
 
  . ІІ.Розподіл завдань між учнями класу, інструктаж з виконання роботи
     1. Пошук інформації. Ознайомлення із  матеріалом підручника, довідковою     
         літературою, необхідною для виконання роботи.
2.Створення продукту. Підготовка матеріалів до презентації міні-
    проектів.
3.Презентація. Самооцінка міні-проекту.
 ІІІ. Пошук інформації та її систематизація
1.   
7.    Підготуй розповідь « Міні-проект  "Як тварини бачуть"
8. 
ІV. Продукт, створений у процесі вирішення поставленої проблеми
  Презентації, малюнки, фотографії, доповіді.
V. Презентація міні-проекту. Самооцінка
                                              Додаткові матеріали

Як вони бачать? Світ очима 6 різних тварин
Протягом століть люди навіть не здогадувались, як бачать світ інші тварини. Але сьогодні останні наукові дослідження дають нам змогу зазирнути у дивовижний світ зорової різноманітності. Взяти хоча б бабку - її мозок працює так швидко, що вона бачить рух неначе в сповільненій зйомці. Або голуб, який здатний розрізняти більш тонкі градації кольору, ніж передові комп'ютерні програми. Або змія, яка може бачити в інфрачервоному спектрі. Читайте далі, щоб дізнатись, яким тварини бачать світ.
Кінь
Кінь, як і людина, сприймає окремо зображення від правого та від лівого ока. Як картинки з двох різних моніторів. Ми не помічаємо цього, тому що зображення, отримані кожним оком підсвідомо об'єднуються у зоровому аналізаторі (корі головного мозку) в єдиний образ. Нашарування двох картин, які мало чим відрізняються одна від одної, дає зір у трьох вимірах, який називається «бінокулярним» або «стереоскопічним». Але очі у коня розташовані по різні сторони голови, дві картинки не нашаровуються, і вони не бачать рельєфно. До того ж по центру виникає «сліпа зона» - те що не «засікає» ні праве, ні ліве око.
Мавпа
Мавпи бачать практично як люди. Схоплюють картинку через червоний, зелений та синій кольори. Але єдиного видового бачення світу у мавп немає. В одній і тій же мавпячій родині може бути до шести різних типів дальтонізму. Як і у їх родичів людей, серед приматів-самців дальтоніки зустрічаються частіше, ніж серед самок.
Голуб
Голуби можуть розрізняти буквально мільйони різних відтінків, і вони, голуби, вважаються власниками найпотужніших очей по параметру розрізнення кольорів і відтінків нашого світу. Вони мають набагато більше колбочок (один з двох типів фоторецепторів, периферичних відростків світлочутливих клітин сітківки ока, названий так через свою конічну форму), ніж люди, чим пояснюється здатність цих птахів бачити принаймні в п'яти спектральних діапазонах.
Кіт
Коти не можуть похвалитись гострим зором. Вони більше покладаються на нюх і слух. І хоча коти вміють розрізняти кольори, в порівнянні з людиною сприйняття кольору у них слабше - менш контрастне і яскраве. У колбочках кішок (як і у більшості інших ссавців, крім приматів) відсутній пігмент, чутливий до червоного кольору, тому їх колірний зір нагадує людський зір при протанопії (різновид дальтонізму). Паличок в сітківці котячого ока в 25 разів більше, ніж колбочок, оскільки кішка є нічним хижаком, тому здатність бачити при слабкому освітленні (за яку відповідають саме палички в сітківці) є для неї пріоритетною. Також помічено, що нерухомі предмети кішка сприймає гірше, ніж рухомі, що допомагає їй при полюванні.
Змія
Змії бачать в двох режимах. В першому режимі вони бачать як люди, при чому досить добре розрізняють всі кольори. В другому режимі змії бачать світ немов інфрачервоний датчик, розрізняючи тепло, яке випромінюють живі істоти. Якщо ви настільки невезучий, що зустріли змію, коли вона дивиться на світ в другому режимі, то вам вже не врятуватися і не втекти. На щастя, більшість змій швидше відступить ніж атакуватиме людину.
Бабка
Комахи мають унікальну сегментовану структуру очей - більше 30 000 очних кришталиків на кожному оці. Це дає їм унікальні сенсорні можливості. Але зоровий механізм бабки, ймовірно, найцікавіший серед всіх комах. Мозок бабки працює так швидко, що дозволяє сприймати навколишній світ як би в «уповільненому режимі», що допомагає швидко реагувати на зовнішні загрози. Комахи розрізняють кольори, але, звичайно, не так ясно, як інші тварини.

Як тварини бачать


Здатність бачити найбільше впливає на наше сприйняття світу. Чи всі ссавці бачать так само, як люди, і для чи кожного виду тварин здатність бачити є такою ж важливою, як і для нас - людей?

   Основні дані:

Яке сприйняття світу у тварин

   Будова очей у ссавців практично не відрізняється. Що й скільки тварина може побачити, залежить від місця розташування її очей на голові.
   Хижаки (такі, наприклад, як кіт), для того, щоб піймати жертву, повинні добре й чітко її бачити, їхні очі знаходяться в передній частині голови, що надає їм можливість просторового бачення. Вони здатні оцінити відстань до видимої жертви й навколишніх предметів.
   Гострота зору у ссавців залежить від кількості зорових клітин у сітківці. Найбільше зорових клітин є у хижаків, які навіть на великій відстані прекрасно розрізняють предмет, за яким спостерігають - людині ж такий віддалений предмет здається плямою з неясними контурами.
   У таких тварин, як кролик, миша або олень, що часто стають жертвами хижаків, очі розташовані по обидва боки голови. Це дозволяє їм досить добре бачити все, що відбувається навколо. Тобто, кут зору широкий, але чіткість зображення дуже мала. Од-наче, завдяки такому пристосуванню, вони фіксують кожного потенційного супротивника, що знаходиться поблизу них.
   Наприклад, у кроликів кут зору складає всі 360 градуси. Це означає, що кролик може побачити кожного потенційного ворога з будь-якого боку. Коли людина дивиться вперед, кут її зору -навіть без руху голови - складає близько 200°.
   У кота ж кут зору трохи менший - становить ледь 185°. По тому, яким чином розташовані очі, можна встановити, чи є ссавці, які населяють відкриті території, мисливцями чи жертвами (адже всі степові тварини повинні добре бачити, щоб помітити ворога або знайти здобич).
   Очі людей і більшості приматів розташовані таким чином, щоб забезпечити достатньо широкий кут зору по вертикалі, а у тварин, на яких ведеться полювання, повинен бути широкий кут зору по горизонталі.

   Для того, щоб бачити, всім тваринам необхідне освітлення. Предмети навколо нас поглинають світло або випромінюють електромагнітні хвилі, які фіксуються за допомогою очей, а потім мозок перетворить їх у зображення. Це є основою процесу, який називається баченням.

НІЧНЕ БАЧЕННЯ


   Здатність бачити у тварин залежить від інтенсивності світла, яке потрапляє на сітківку. Що дозволяє деяким ссавцям добре бачити у нічний час? Будова очей тварин, які ведуть нічний спосіб життя, майже ідентична будові очей інших ссавців. Різниця лише в тому, що очі у цих вночі, якщо спостерігати за очима лисиці або кота, на які потрапляє світло - їхні очі світяться. Гострота зору цих тварин залежить від щільності наявних у них зорових клітин. У сітківці їхніх очей міститься набагато більше паличок, ніж колбочок. Палички чутливі до інтенсивності світла і передають чорно-біле зображення.



ЯК ФУНКЦІОНУЄ ОКО


   Очі у всіх ссавців функціонують за тим же самим принципом. Найголовніша частина ока - очне яблуко із зоровим нервом. Перед ним розташована рогівка, яка пропускає світло в око, де сонячні промені заломлюються й направляються в певне місце. За рогівкою знаходиться райдужна оболонка ока (ігіх).
   В її центрі розташована зіниця, що звужується або розширюється так, щоб пропустити на сітківку певну кількість променів. За зіницею розташований кришталик, че-рез який промені попадають на світлочутливу задню стінку очного яблука - сітківку (геїіпа). Функція кришталика - заломлення променів. Це можливо завдяки зміні форми кришта-лика, що відбувається за допомогою напруження або ж скорочення м'язу повіки. Таким чином кришталик дозволяє побачити і нам далекі та близькі предмети.
   Сітківка ока складається із шарів клітин, які є чутливими до світла й кольору, і які є з'єднані з мозком. Ці клітини отримують перевернуте зображення предметів, а зорові нерви передають його в мозок.
   Мозок сортує одержані по-відомлення та створює з них зображення. Можна тільки дивуватися тому, що мозок здатний створити зображення, яке відповідає дійсності, зі, здавалось би, неповної й перекру-ченої інформації.

БАЧЕННЯ КОЛЬОРІВ


   Кольорові предмети роз-різняти легше. Як очі розпізнають кольори, і як тварини їх розрізняють? Відомо, що електромагнітні хвилі, які випромінюють предмети, мають різну довжину. Ловші хвилі нами сприймаються як червоно-оранжеві, короткі - як зелені й блакитні.
   Сітківка ока складається з декількох прошарків, серед яких є шар клітин, чутливих до світла й кольору. У сітківці містяться два види клітин: па-лички, чутливі до інтенсивності світла, і колбочки, що є чутливими до кольору.
   У деяких ссавців (головним чином у приматів) є три види колбочок: одні з них чутливі до блакитного кольору, другі - до зеленого кольору, а треті - до жовто-зеленого й червоного кольорів. Мозок сприймає й інтерпретує отриману інформацію та створює з неї кольорове зображення.
   Колбочки можуть сприймати кольори тільки при доброму освітленні, тому вночі нам всі предмети здаються сірими.
   Тварини, що ведуть нічний спосіб життя (наприклад, коти), ймовірно, не розрізняють кольорів. Учені мають думку, що всі ссавці, принаймні до певної міри, здатні розрізняти кольори. Для їжака, наприклад, важливо бачити жовтий колір, інші ж кольори він не може розрізняти, подібно до того, як і людське око є нечутливим до хвиль ультрафіолетового діапазону.

9 коментарів:

  1. http://www.zoolog.com.ua/povedinka69.html
    http://www.eco-live.com.ua/content/blogs/yak-voni-bachat-svit-ochima-6-riznikh-tvarin

    ВідповістиВидалити
  2. http://icool.com.ua/?p=1210
    http://ellhow.ru/tvarini/4780-jak-bachat-tvarini.html
    Це ще сайти де можна почитати.

    ВідповістиВидалити
  3. Класно саме я вчуся у 7 класі.

    ВідповістиВидалити