четвер, 18 лютого 2016 р.

Вода. Властивості води.Матеріал для 5 класу.

 


                                          Вода на Землі, властивості води

















Де є вода на Землі. Після розгляду карти півкуль, на якій блакитним кольором зображено величезні водні простори, складається враження, що десь, колись, хтось припустився помилки, назвавши нашу планету Землею. Адже їй більше підходить назва "Вода", тому що саме вона займає більшу частину земної поверхні.
Вода є повсюди: вона утворює моря й океани, а на суходолі — річки, озера, болотай водосховища. Чимало її зосереджено в льодовиках. Величезні скупчення криги є біля Північного й Південного полюсів. Вода міститься у ґрунті й глибоко під землею. у повітрі вона утворює хмари.
Зрештою, навіть ми самі, як і всі організми, більш як наполовину утворені з води І Як бачимо, вся Земля просякнута й охоплена водою.
Три стани води. Воду називають найдивовижні-шим мінералом на Землі. Лише вона існує в природі у трьох агрегатних станах: рідкому, твердому (сніг та лід) і газуватому (водяна пара). Вода легко переходить з одного стану в інший, утворюючи різні явища та процеси на Землі.

Ви вже знаєте, що вода здатна випаровуватися — переходити з рідкого стану в газуватий. Починається цей процес уже при температурі О ®С. Але чим вища температура, тим випаровування більше. Найбільш інтенсивно воно відбувається при температурі +100 ®С (під час кипіння води). У природі вода випаровується з поверхні суходолу, річок, озер, морів і океанів. Унаслідок цього в повітрі утворюються хмари.
Якщо водяна пара охолоджується, то відбувається зворотний процес — із газуватого стану вода переходить у рідкий. Відбувається конденсація. Так у природі з водяної пари, що міститься в повітрі, на висоті утворюються дрібні скупчення краплинок води — хмари (мал. 110), а на охолодженій земній поверхні — роса (мал. 111).
Коли вода замерзас (переходить з рідкого стану в твердий), утворюються сніг і лід. Замерзання води відбувається при температурі, нижчій від О ®С. Якщо температура вища, то снігі лід тануть (мал. 112).
Вода легко переходить з одного агрегатного стану в інший: з рідкого — у газуватий (випаровування) і твердий (замерзання), з твердого — у рідкий (танення), з газуватого — у рідкий (конденсація).
Кругообіг води. Уважно розгляньте мал. 113 і прослідкуйте, який шлях проходить краплина води. Вода, що впала на землю з дощем, просочується крізь гірські породи або стікає по поверхні у зниження, наповнюючи струмки. З ними вона прямує до річки й далі в потоці, долаючи тисячі кілометрів, — до моря чи океану. З їх поверхні вода випаровується, утворюючи хмари. Хмари вітер переносить на великі відстані, й вода знову випадає дощем уже зовсім в іншому місці. Потім просочуеться крізь поверхневий шар і під землею по нахилених пластах порід знову дістається до океану. Таку природі відбувається кругообіг води.
Скарбничка знань
Якби всю воду, що е на Seivini, розподілити рівномірно, то наша планета вкрилась би водяним шаром завтовшки близькоД км!
Перевірка знань
1.    Деу природі вода зосереджена у великій кількості? Покажіть ці місця на карті півкуль.
2.    За яких умов вода здатна переходити з рідкого стану в твердий? У які пори року можна спостерігати такі явища у природі у вашій місцевості?
3.    Чи помічали ви сніг і лід у морозильній камері холодильника? Якщо вони розтануть, то утвориться до одного літра вод^і. Звідки беруться в морозилці сніг і лід, адже воду тул^і неналивали?
4.    Чи може вода перейти з твердого стану в рідсий? За яких умов відбуваються такі перетворення? Що спричиняє ці зміни?
5.    Поміркуйте, чому вода у Дніпрі тече й ніколи не закінчується, а в Чорному морі вся не випаровується. Щоб знайти відповідь, пригадайте мультфільм про краплину-мандрів-ницю та розгляньте мал. 113.

Властивості води

Вивчення параграфа допоможе вам:
•    наводити приклади: розчинних й нерозчинних речовин, розчинів у при роді, використання води лю/і^іною;
•    дослідити властивості води;
•    пояснювати значення води для життя на Землі.
Властивості води. Вода— це особлива речовина. Ви вже знаете, що вона не має кольору, прозора, без запаху і смаку. Рідка вода текуча й не має форми.
Як і всі речовини, під час нагрівання вона розширюється, а під час охолодження стискується. Цікаво, що, замерзаючи (і це властиво тільки їй!), вода знову розширюється. Трапляється, що через це під час сильних морозів лопаються водопровідні труби. Коли вода замерзає й перетворюється на лід, вона розширюється і розриває їх. Тому водогін прокладають на глибині, де земля не промерзає.
Вода погано проводить тепло, вона має здатність повільно нагріватися і повільно охолоджуватися. Завдяки цьому мешканцям водойм не загрожує ні надмірне нагрівання влітку, ні сильне охолодження в холодну пору року. Взимку крижаний покрив, що утворюється на водоймах, захищає воду під ним від замерзання. Вода під льодом має постійну температуру+4 ®С.
Вода прозора, не має кольору, запаху і смаку. Під час нагрівання вона розширюється, а під час охолодження стискується. Вода має погану теплопровідність.
Вода — розчинник. Вам уже відомо, що існують розчинні й нерозчинні речовини. Продовжимо їх вивчення.
Станьте дослідниками природи
Завдання 1. Додайте у стакан з водою третину чайної ложки лимонної кислоти і розмішайте. Спостерігайте, що відбуватиметься з частинками кислоти. Вони стають дедалі меншими й незабаром зовсім зникають. Та чи насправд
зникла лимонна кислота? Вона не зникла, а розчинилася у воді. Ви отримали суміш води і лимонної кислоти, або роз- ! чин. Вода — розчинник, а лимонна кислота — розчинена речовина. Пропустіть розчин крізь паперовий фільтр. На фільтрі нічого не осідає. Розчин вільно пройшов крізь фільтр.
Завдання 2. Наповніть стакан на трети ну водою. Додайте у волу ложку олії і розмішайте. Спостерігайте, що відбуватиметься з частинками олії. Чи розчинилася олія у вод?
Завдання 3. Проведіть такий самий дослід з глиною. Частинки глини плаватимуть у воді, яка стане від них каламутною. Якщо дати воді постояти, частинки глини осядуть на дно. Якщо во/іу збовтати, вони пі/інімуться, апотім знову оседуть. Пропустіть каламутну воду через фільтр. Вода стане чистою, тому що частинки глини залишаться на фільтрі. Можна зробити висновок, що глина не розчиняється у вод.
Завдання 4 (виконайте вдома). Візьміть дві склянки. В одну налийте холодної води, а в іншу — гарячої. У кожну склянку додайте по одній чайній ложці цукру і розмішайте. Спостерігайте, у якій воді частинки цукру швидше розчиняться. Зробіть висновок про вплив температури води на розчинення в ній речовин.
Якщо частинки речовини у воді стають невидимими
і разом з нею проходять крізь фільтр, то ця речовина розчинна. Якщо частинки плавають у воді або осідають на дно, а також затримуються на фільтрі, то ця речовина нерозчинна.
Прикладами розчинних речовин є сіль, цукор, лимонна кислота, а нерозчинних — крохмаль, олія, пісок. У природі окремі гірські породи (солі, гіпси, вапняки) під впливом води і наявного в повітрі вуглекислого газу розчиняються. Унаслідок їх розчинення і вимивання під землею виникають порожнини — печери (мал. 114, с. 162).
У природі не існує абсолютно чистої води без розчинених у ній речовин. Дощова краплина, яка вважається еталоном чистої води, містить десятки неорганічних речовин.
У водах морів і океанів розчинено багато різних речовин. Найбільше ж у морській воді розчинено добре відомої всім кухонної солі. Вона й надає воді солоного смаку. Отже, морська вода є розчином.

Через великий вміст розчинених речовин пити її неможливо. Тому моряки, які вирушають на кораблях у плавання, беруть із собою запас прісної води.
Значення води в природі. У Всесвіті немае іншої речовини, яка б могла замінити воду. Ви вже знаете, що без води не можуть рости рослини. Вода розчиняє поживні речовини ґрунту й доставляє їх до стебел, листків, плодів.
Людина використовує воду для пиття. У складі крові вода розносить поживні речовини по всьому організму. Випаровуючись із поверхні шкіри, вона запобігає перегріванню тіла. Так само вода важлива й для тварин. Для деяких з них, наприклад риб, вона— єдине середовище життя.
Вода річкового потоку працює на гідроелектростанціях, виробляючи електроенергію. Вода переносить тепло по трубах, обігріваючи наші будинки. Водними шляхами людина пересувається на човнах. Без води не обходиться жодна галузь промисловості. Її використовують для розчинення фарб, виготовлення паперу, випікання хліба тощо. Водою зрошують поля в посушливих районах.

Крім того, вода прекрасна сама по собі: від споглядання водного простору моря чи озера або водоспаду людина отримує естетичну насолоду. Це е джерелом натхнення для художників і поетів (мал. 116).
Скарбничка знань
Води, що містять підвищену кількість розчинених солей і газів, називають мінеральними, їх використовують з лікувальною метою. Біля мінеральних джерел будують санаторії. Багато таких джерел е і в Україні. Поблизу них виникли курорти Моршина, Трускавця, Миргорода та інших міст.

Немає коментарів:

Дописати коментар