пʼятницю, 24 травня 2013 р.

Як комп’ютер впливає на здоров’я людини?

Кількість людей, для яких комп'ютер – це  основний  засіб роботи, спілкування і відпочинку постійно зростає. Ніхто з користувачів не відмовився б в наші часи користуватися новітніми технологіями,які допомагають нам зараз.Багато людей думають що комп’тер ніяк не впливає і тим більше не шкодить нашому здоров’ю.Але чи праві вони? Працюючи довгими годинами за комп’ютером,ми навіть не здогадуємось як ми шкодимо самі собі.Як правило, шкідлива дія комп'ютера пов'язана з наявністю наступних несприятливих чинників: неправильною поставою і тривалою сидячою роботою, тривалим фокусуванням зору на екрані, тривалим набором тексту або «човганням» мишкою, ну і звичайно, дією на нервову систему. Про всі ці негативні чинники переглянемо нижче.
Захворювання опорно-рухового апарату
Тривала робота за комп'ютером може стати причиною порушень постави або викривлення хребта. Працюючи на комп’ютері, ми застигає у незручній позі на тривалий проміжок часу. У результаті, від довгого сидіння в нерухомому положенні, з’являються болі в суглобах кистей рук, м’язах шиї, спини, головні болі. Це може стати причиною виникнення різних захворювань опорно-рухової системи.  Найбільш схильні до цього захворювання діти, в яких викривлення хребта проходить за типом сколіозу.  У дорослих це може привести до хворобливих відчуттів і оніміння в попереку, шиї, плечовому поясі, а також до загострення радикулітів.
Головною причиною розвитку таких нездужань є неправильна позиція на робочому місці. Як правило, працююча людина пристосовується і через деякий час перестає відчувати те, що сидить неправильно, при цьому хвороба продовжує прогресувати. Тривала стиснена поза утруднює дихання і може призвести до нападів кашлюТривала робота за комп'ютером також може стати причиною інших серйозних нервово-м'язових розладів. Особливо чутливими ділянками тіла є пальці, кисті рук і передпліччя. Тремтіння, поколювання в пальцях і навіть оніміння, болі в зап'ясті – все це може виникнути при неправильному використанні комп'ютера.Для того щоб зменшити шкідливий вплив незручною пози, необхідно правильно підібрати робочу меблі. Вона допоможе зберегти правильне положення тіла при роботі за комп’ютером і зменшити навантаження. Крісло повинне бути на роликах, з регульованою висотою сидіння і спинкою, без підлокітників, що обертається навколо своєї осі. Стіл повинен мати спеціальну висувну дошку для клавіатури. У перервах між роботою на комп’ютері необхідно влаштовувати розминку.
Порушення зору
Монітор є джерелом світла, на яке весь час доводиться уважно дивитися людині, яка працює за комп'ютером. Очі виявляються в неприродних для себе умовах, що негативно позначається на їх здоров'ї. До того ж постійно напружені очні нерви передають втому і напруження всьому організму, що призводить до загальної стомлюваності й апатії.Дослідження, проведені лікарями-офтальмологами довели, що зорова напруга та інші проблеми зору можуть зустрітися у дев'яти чоловік з десяти, які використовують монітори на роботі. Людське око пристосований до того, щоб постійно змінювати фокусування, розглядаючи світ навколо себе. А при роботі за комп’ютером, коли очі постійно дивляться в одному напрямку, м’язи, що керують очними яблуками, слабшають.  Найбільш поширені симптоми подібних проблем – це зорова напруга, неясний зір, роздвоєння бачення, надмірне  утворення сліз, сухі очі, дуже часте мигання або косоокість. Це відбувається тому що будова ока не пристосована до багатогодинних статичних навантажень. Коли до лікарів-окулістів приходять люди з подібним проблемами, їх автоматично запитують: «Що ви робите більшу частину дня?». Частенько відповідь одна - вони витрачають багато часу на роботу за комп'ютером. Причому власне випромінювання від монітора, не має до цих симптомів жодного відношення, хоча це - поширений міф.
У багатьох випадках, при появі проблеми фокусування зору досить  лише  використовувати  окуляри при роботі за комп'ютером. Вплив комп’ютера на зір зменшується при роботі на сучасному моніторі з високою роздільною здатністю і високою частотою розгортки зображення, що істотно знижує ефект мерехтіння. Також радять частіше робити  короткочасні перерви, наприклад, кожні півгодини. Протягом цих перерв, що тривають одну або дві хвилини, треба зосередити  очі  на віддаленому об'єкті, це допоможе освіжити зір. Простий погляд удалину кімнати або з вікна, може дуже пом'якшити напругу очей. Яскравість і контрастність монітора має бути пристосована до інтенсивності, зручної для очей і повинна робити текст легко читаним. Окрім цього необхідно мінімізувати віддзеркалення яскравого світла на моніторі (відблисків). Джерела яскравого світла також мають бути виключені з периферійного бачення.
Наскільки корисні негативні іони, настільки ж шкідливі позитивні - вони потрапляють при диханні в легені, потім з потоком крові розносяться по всіх тканинах організму і змінюють електричні заряди клітин. У результаті ми страждаємо від безсоння, тривоги, дратівливості, посиленого серцебиття, у нас знижується імунітет.Окрім електромагнітного випромінювання навколо комп`ютера, що працює утворюється електростатичне поле, що буквально притягує до себе пил зі всієї кімнати. І, сидячи перед комп`ютером, ви вдихаєте це далеко не здорове, запорошене повітря, яке сушить слизові оболонки і підсилює прояви алергії. Тому у вас може час від часу закладати в носі, дерти в горлі і навіть з`являтися дерматит - червоні плями і висип на шкірі.Повністю позбавитися від електромагнітного випромінювання не можна, але ослабити його шкідливу дію дуже просто - користуйтеся моніторами, випущеними починаючи з 1996 року, і ретельно прибирайте робоче приміщення, тому що позитивні іони мають тенденцію дуже міцно приставати до частинок пилу. Не тримайте біля комп`ютера гори паперів і документів, розкладіть все необхідне в ящиках столу. Робочу поверхню столу протирайте вологою тканиною з антистатиком. Часто провітрюйте приміщення.І не забувайте перед роботою наносити на обличчя зволожуюч креми, краще з серії “анти-стрес”. На ніч робіть прохолодні компреси з настою ромашки (найпростіше прикладати до лоба і щік вологі пакетики ромашкового чаю – вони добре знімають подразнення і запалення шкіри). Оптимальний розмір екрану для малюка - 15 дюймів, а для школяра підійде 17-дюймовий монітор. Правильна відстань до монітора - близько 45-60 см, бажано, щоб він знаходився нижче рівня очей.
Тримайте дистанцію!
Зображення на екрані, по-перше, світиться, по-друге, весь час трохи мигає. Щоб його розглянути, ми надовго фіксуємо погляд в одній точці і рідко моргаємо, чому очні м`язи стомлюються, ніжна слизова пересихає, очі червоніють, запалюються і болять. Абсолютно у всіх через чотири години безперервної роботи за комп`ютером з`являються різі в очах і відчуття "піску під повіками".Якщо екран монітора розташований дуже близько, у нас на деякий час навіть знижується гострота зору: очі так звикли фокусуватися буквально перед носом, що довго не можуть розслабитися. Іноді після декількох годин роботи "віч-на-віч з екраном" починає двоїтися перед очима і важко добре розгледіти предмети, розташовані за межами столу. Всі ці порушення зору можна виправити, не залишаються назавжди, але тому не менш неприємні.Щоб не мучити свій зір, встановиіть монітор на відстані 70-80 см від вашого обличчя, трохи нижче від рівня очей, відрегулюйте яскравість так, щоб контраст не стомлював зір. Ніколи не працюйте за комп`ютером ні в темноті, ні в яскраво освітленій сонцем кімнаті. Ідеал - однакове по інтенсивності освітлення кімнати і екрану.На екрані не повинні мигати віддзеркалення вашого обличчя, лампи, яскравих предметів (всі світлові ефекти удвічі сильніше стомлюють очі). Якщо ви працюєте в окулярах, замовте собі скло з покриттями антивідблисків - багатовимірні "зайчики", добре знайомі кожній короткозорій людині, згубно позначаються на зорі. Щоб кон`юнктива ока не пересихала, можна вранці закапувати спеціальні краплі під назвою "штучна сльоза" (продаються в аптеках) - вони повністю відповідають по складу нашій слізної рідині. Увечері на декілька хвилин покладіть на повіки компреси із слабо завареного чорного чаю, що швидко знімає почервоніння і втому.
Нервові порушення
Якщо мова йде про дитину, то необхідний серйозний контроль з боку батьків за змістом ігор і спрямованістю сайтів, які дитина відвідує в Інтернеті. Необхідно повністю захистити дитину від злих і жорстоких ігор. Але навіть якщо гра або програма орієнтована на вік вашого малюка, не можна просто запустити її на комп’ютері і залишити дитину з нею на самоті.Робота за комп'ютером – це чисто інтелектуальна праця. І тому основна частина навантаження доводиться на нервову систему, а саме на головний мозок. Часто тривала робота за комп'ютером може бути причиною головних болів. Одним з чинників, що провокує появу головних болів є хронічне перенапруження і постійна напруга черепних м'язів і м'язів обличчя.
Розлади уваги і неможливість концентруватися є наслідком хронічної перевтоми. Інколи через тривалу роботу  за комп'ютером може виникнути шум у вухах, запаморочення, нудота. При виникненні цих симптомів потрібно звернутися за порадою до лікаря і тимчасово перервати роботу за комп'ютером.
Ще одна група "шкідливостей" викликається не стільки самим комп'ютером, скільки тривалою сидячою роботою. Виявляється, в результаті можуть з'явитися навіть такі хвороби, як простатит і геморой. Серед захворювань прямої кишки геморой є найпоширенішим. Гемороєм є розширення вен нижнього відділу прямої кишки. Основною причиною такого розширення є застій крові в цих органах при малорухливому способі життя.
Поради, які повинен  знати користувач, щоб зберегти своє здоров'я:
  • протипоказано працювати за комп'ютером жінкам, що знаходяться в стані вагітності, і годуючим жінкам;
  • не працювати на комп'ютері більше двох годин поспіль;
  • не працювати на клавіатурі більш за півгодини поспіль;
  • змінюйте характер роботи протягом дня;
  • використовуйте будь-яку можливість, щоб підніматися і розминатися протягом дня;
  • якщо холонуть руки, надівайте легкі рукавички;
  • дотримуйтесь правил ергономіки робочого місця;
  • витримуйте правильну робочу позу.
Основні правила безпечної поведінки за комп'ютером для дітей:
  • Положення комп'ютера задньою поверхнею до стіни. Ідеальне місце для нього в кутку.
  • Проводите щодня вологе прибирання. Паласи і килими небажані.
  • Протирайте екран комп'ютера вологою серветкою і до роботи, і після.
Є думка, що стоять поруч з комп'ютером кактуси допомагають зменшити негативний вплив комп'ютера на здоров'я. Поки цю думку ніхто не довів. Але й не спростував. Частіше провітрюйте кімнату, тим самим зменшуючи вміст важких іонів в приміщенні. Вдало, якщо в кімнаті є акваріум. Випаровування води допомагає збільшити вологість повітря.

Немає коментарів:

Дописати коментар