вівторок, 2 лютого 2016 р.

Дистанційне навчання. Готуємо міні проект.Матеріал для 7 класу.


                                      Тварини-будівельники

Обґрунтування вибору проекту: ознайомлення учнів з біологічними особливостями тварин;

Мета і завдання: підібрати цікавий матеріал про тварин-будівельників; формувати в учнів початкові навички дослідницької роботи; розвивати зв’язне мовлення учнів, уміння виступати перед аудиторією; розвивати  навички роботи з технічними засобами, джерелами інформації ; прищеплювати любов до природи.
Прогнозований результат: доповіді учнів, оформлення презентації,   
          
І. Проблема
 
 
ІІ . Розподіл завдань між учнями класу, інструктаж з виконання роботи
     1. Пошук інформації. Ознайомлення із  матеріалом підручника, довідковою     
         Літературою, необхідною для виконання роботи.
2.Створення продукту. Підготовка матеріалів до презентації міні-
    проектів.
43.Презентація. Самооцінка міні-проекту.
 ІІІ. Пошук інформації та її систематизація
1.   
7.    Підготуй розповідь « Міні-проект  Тварини будівельники"
8. 
ІV. Продукт, створений у процесі вирішення поставленої проблеми
  Презентації, малюнки, фотографії, доповіді.
V. Презентація міні-проекту. Самооцінка
                                              Додаткові матеріали
 

1. 
7.     Завдяки архітектурним будівлям людина змінила зовнішній вигляд Землі. У тваринному світі ми також на кожному кроці зустрічаємо будівельників, діяльність яких викликає захоплення.    Основні дані:

Чудові ткачі

   Більшість павуків прядуть сіті. Розвинути здібності до ткацтва павукам допомогло зручне розташування павутинових залоз у черевці, де для них є достатньо місця; воно може перетворитися на справжній „павутиновий завод". Павук-хрестовик виділяє з павутинових бородавок тонке клейке шовковисте волокно. Спочатку він прикріплює кінець волокна до гілки, потім тягне по горизонталі до іншої гілки, де прикріплює інший кінець. Таким чином, утворюється конструкція, відома під назвою „павутина".



Терміти

   Талановитих будівельників у тваринному світі. Споруди цих „зодчих"- це стовпи із затверділої глини, які нерідко сягають п'яти метрів заввишки. Зазвичай, вони укріплені гілками або системами тунелів, які розгалужуються на безліч коридорів. Терміти використовують для будівництва своїх башт різні матеріали, головним чином чисту глину або глину, змішану зі шматками деревини, що нею вони харчуються. Стіни цих споруд можуть мати товщину до п'ятдесяти сантиметрів, а своєю твердістю вони нерідко не поступаються навіть каменю. Деякі види термітів для будівництва використовують випорожнення тварин. Свої камери терміти розташовують глибоко під землею. Вони мають саме різне призначення. В одних камерах виростає молодняк, а інші - пристосовані під „грибні садки". Терміти у своїх „хмарочосах" будують багатоповерхові житлові райони, сполучені численними „мостами" і спіральними переходами.

   Багато різних тварин будують собі гнізда або нори. Більшість цих будівель практично непомітні і надійно заховані серед кущів. Проте існують і по-справжньому „великі зодчі", чиї творіння захоплюють нашу уяву. У світі павуків, комах, птахів і ссавців зустрічаються посвоєму знамениті архітектори.

МОЛЮСКИ


   Навіть безхребетні здатні створювати складні конструкції. Багато видів равликів і всі двостулкові молюски мають тверді мушлі, часто дуже незвичайної форми, які захищають їхні м'які тіла. За утворення мушлі у молюсків відповідають особливі залози.
   Мушлі багатьох видів молюсків - це справжні витвори мистецтва. Однією з найкрасивіших мушель є мушля молюска наутилуса. Вона утворена завитками, розділеними на камери. Чим ближче до голови, тим більша камера молюска. У цих камерах знаходиться газ, завдяки якому молюск регулює рівень занурення у воду. Тіло наутилуса знаходиться в останній камері. У процесі росту наутилус повинен створювати дедалі місткіші камери свого „будиночка".

ССАВЦІ


   Мишакрихітка у високій траві або в полі будує гніздо, яке можна прийняти за пташине - воно майже не відрізняється від останнього. До стебел трави миша-крихітка прив'язує листя трав і таким чином створює кулясту будову, в якій і виховує потомство. Багато ссавців риють підземні нори, що складаються найчастіше з прямого коридору і камери, розташованої в кінці тунеля. Кріт будує будинок зі складною системою тунелів, спальною кімнатою і коморами. Американські лугові собачки риють довгі нори, обидва кінці яких знаходяться на одному горбику. Завдяки цьому свіже повітря може вільно циркулювати по всій „будівлі". Звичайно., одними з найвідоміших будівельників є бобри. Своїми довгими і гострими зубами вони „зрізають" невеликі дерева, які утворюють основу дамби. У центрі утвореної загати бобри влаштовують свої хатинки. Вхідні отвори в них розташовуються під водою.

ПТАХИ


   Деякі птахи, наприклад, зимородок, золотиста щурка і берегова ластівка, риють собі нори у крутих піщаних обривах. Характерною особливістю цих нір є глибокі гніздові камери, в яких потім поселяються окремі пари або й цілі групи птахів. Відомо, що більшість птахів будують гнізда. Деякі гнізда є дуже складними спорудами. Африканські ткачі з різних частин рослин сплітають великі криті підвісні кошики, які вони старанно прикріплюють до гілки стеблами. Шалашники будують на землі великі будови, що нагадують альтанки. Перед ними знаходиться „танцювальний майданчик", на якому самець розкладає квіти, фрукти та різні яскраві предмети. Інші ж шалашники розпочинають облаштуванння майданчика з декорування „підлоги". Потім у середині вони будують 2 паралельні стіни з паличок або довгих соломинок. Всю споруду птахи прикрашають різноколірними дрібничками.

КОМАХИ


   Багато молюсків, щоб захистити тіло, створюють мушлі на все життя, а деякі комахи використовують укриття тільки протягом нетривалого часу. У чистих струмках під каменями можна знайти личинки ручайників. Деякі їх вили будують чохли з павутинових ниток, в які додають зерна піску, дрібні камінчики, гілочки або листки. Личинки ручайників родини гідропсихід будують тенета з прямокутними вічками. Самі вони сидять поряд у легкому чохлі. Тенета ж служать їм для лову здобичі. Будівлі суспільних видів комах -мурашок, ос, бджіл і термітів -дають притулок тисячам особин. Деякі мурашки зшивають свої будинки з листя, тому їхні споруди частково нагадують намети. Робочі мурашки спочатку притягають один до одного краї листків, що ростуть поряд, а потім зшивають їх. Ниткою їм служить те саме шовкове волокно.
   Оси будують свої гнізда з деревини, яку спочатку пережовують, щоб отримати з неї речовину, яка нагадує собою папір. Деякі види ос будують маленькі, кулясті гнізда, будинки ж інших ос можуть досягати значних розмірів. Гніздо шершнів іноді досягає розмірів футбольного м'яча. Навіть одиночні види ос будують гнізда різної форми: від маленьких мископодібних гнізд із глини до величезних, що нагадують колони. Соти медоносних бджіл складаються з правильних шестигранних камер, що займають дуже мало місця. Робочі бджоли будують соти з воску, який самі ж і виробляють.

Архітектори та будівельники серед тваринного світу.

Протягом багатовікової історії розвитку життя людство отримало від тварин багато уроків Архітектори та будівельники серед тваринного світу.по прядильній майстерності, будівництву житла, прокладанню тунелей … . Деякі тварини досягли величезних успіхів у виготовленні клею – зв’язуючого матеріалу із власної слини та спеціальних залоз. Дослідивши хімічну структуру цих речовин, вчені були вражені тим, що тварини, а саме комахи і птахи, в процесі довготривалої еволюції досягли досконалості у створенні власних природних будівельних матеріалів та міцного «цементу». Наприклад, мурахи-ткачі при будівництві гнізд використовують власні личинки. Ці личинки виділяють густу липку рідину, яка швидко густіє на повітрі і перетворюється на тонкі, блискучі, неначе шовк, ниточки. В той час, як одні мурахи тримають у своїх щелепах краї листочків, з яких будується їхнє житло, інші мурахи обережно переносять личинок, використовуючи їх як живі човники і швидко та міцно «зшивають» стіни своїх будиночків. У результаті нове житло виглядає зовні обшите шовком.
Серед мурах ще відомі мурахи-столярі. Вони мешкають у гнилих пнях. Там вони будують численні мініатюрні кімнатки-келії, відмежовані одна від одної тонесенькими стінками. Архітектори та будівельники серед тваринного світу. Між кімнатками є проходи, підпорки, драбинки, галереї, які ми зустрічаємо у звичайних спорудах. До такого будинку ведуть тисячі мурашиних стежинок, посипаних пісочком та маленькими камінцями. Крім цього, ці кімнатки мають і підземні ходи.
Гусені багатьох метеликів за допомогою слини прядуть такі тонкі нитки, що необхідно взяти їх декілька штук, щоб щільність досягла щільності волосини. Личинки плетуть кокон, рухаючи активно головою, неначе малюючи вісімку. Коли кокон буде готовий, лише тоді вони випускають слину і заліплюють випущені ниточки. Тому всередині кокон такий блискучий, як лакований. Деякі оси, будуючи свої соти, для їхньої міцності «вмуровують» туди тверді ворсинки, шерсть і, навіть, травинки.
У багатьох дерев, а саме беріз, тополь, ліщини можна побачити листочки, скручені в трубочку. Це робота комах-«кравців» - жуків золотисто-жовтого кольору з яскраво-синіми черевцями. Жіночі особини цих комах ціною безперервної натхненної праці – закручування листків – будують житло для свого майбутнього покоління. Роблять вони це так: хоботок самки на кінці розширяється у вигляді лопаточки, що закінчується гострими щелепами. По-перше, вони знаходять центральну жилку листка і перерізають її. Із-за цього зменшується приток рідини і тоді вони повільно починають закручувати листок у трубочку. Потім лопатовидними губами комахи з’єднують краї пошкоджених листків, на яких уже є місця, наповнені липкою речовиною. Тому краї стають надійно «спаяні». В такому захищеному гніздечку відкладаються 3-4 яйця. За добу самки роблять лише два таких гнізда.
Про павуків, як найкращих ткачів у живій природі ми знаємо. Їхні нитки на повітрі не засихають, а залишаються липкими, для уловлювання здобичі у ловчу сітку. Архітектори та будівельники серед тваринного світу.
Існують також види бджіл-столярів. Вони вибирають старі дерева, із дуплами. Гострими щелепами будують собі житло у вигляді красивих кошиків, використовуючи деревні клітини, скріплені слиною.
Інші оси роблять свої будиночки ще цікавіше із матеріалу, який схожий на міцний папір. У дійсності це кора дерева, яку оси повільно і методично пережовують шматочок за шматочком. Пережована маса знову склеюється слиною. У кінцевому результаті будиночок має яйцеподібну форму. Це відбувається так, тому що відклавши в соти яйця, оси поверх них будують наступний шар сот. Коли вилуплюються молоді оси, вони негайно підключаються до роботи. таким чином, яйцевидне житло схоже на багатоповерховий будинок.
Деякі оси оволоділи майстерністю каменярів. В якості будівельного матеріалу вони використовують пилинки. Потім змішують їх зі слиною і роблять невеликі цеглинки, з яких і будують свої житла. Між ці «цеглинки» вони вкраплюють частинки кварцу або шматочки ракушок, тому на сонці така споруда виблискує цими «діамантами».
Властивостями своєї слини користуються і птахи. Особливо ми це спостерігаємо у ластівок. Архітектори та будівельники серед тваринного світу.Іволги також при будівництві гнізда використовують соломинки, травинки, гілочки, склеюючи їх своєю ж слиною. На кінці кожної травинки вони роблять петелечку, в яку потім пронизують наступну травинку чи гілочку. Гніздо у іволги майструють лише самки.
Деякі птахи будують свої гнізда на високих деревах з великими листками. Шукають листки, розміщені дуже близько один до одного. Дзьобом продирявлюють кожен листочок і пронизують в отвори принесену волосину, притягуючи кінці листків. В результаті це стає схожим на широку чашу. Вистилається гніздо зсередини шерстинками тварин, пухкими насінинками, пухом, куди і відкладаються яйця.
Із гризунів найкращими інженерами-будівельниками є бобри. Їхнє будівельне мистецтво настільки досконале, що людям важко це зрозуміти. Щоб перегризти стовбур товщиною в руку, бобру необхідно 2-3 хвилини. Вхід до їхнього підземного житла знаходиться на відстані 1-2 м під поверхнею води.Архітектори та будівельники серед тваринного світу. Вхідний «коридор» доходить до поверхні землі і закінчується над водою, де знаходяться корені дерева. Тут же будують спальню, де може вміститися дві людини середнього зросту. Коли рівень води спадає, бобри викопують другий тунель, який обов’язково повинен знаходитися під водою.
Але найцікавіше бобри будують плотини. Спочатку вони вибирають місце, потім в його середину приносять камені, гілки, сучки, грязь, поки не утвориться острівець. І лише тоді починається дійсне будівництво. До берега від острівця накладають більші гілки, деревинки, каміння, переплітаючи все між собою. Часто вода перешкоджає їхній роботі і змиває все, але бобри не здаються і «латають дирки» з великим ентузіазмом. Закінчивши одну плотину, вони тут-же починають будувати наступну.
Ондатра також прекрасний будівельник. Їхні житла схожі на боброві, хоча між ними немає ніяких родових зв’язків. У якості матеріалу ці тварини використовують суху траву, рогіз, тростину і скріплюють все гряззю. Ширина і довжина такого житла 1 м на 1 м.
Таким чином, ще в часи первісної людини, тварини вміли робити собі житло. Можливо, це послугувало людству навчитися такій майстерності. На сьогоднішній день, незалежно від великого прогресу, сучасної архітектури та передових технологій інженери-біоніки продовжують вивчати будівельні здібності тварин.

5 коментарів: