Сенсорні системи, або аналізатори. Загальна характеристика сенсорних систем: слухова, зорова, сенсорна система нюху та смаку
Сенсорна
система — це система організму, що забезпечує сприйняття й перероблення
інформації про зміни довкілля та стан внутрішньо-
|
го середовища організму. Органи, які сприймають інформацію й передають у вищі відділи, називаються аналізаторами.
|
Сенсорні системи людини та їх аналізатори |
Структура сенсорної системи
Рецептори
формують периферичний відділ аналізатора. Це спеціальні органи та
клітини, здатні сприймати специфічну інформацію, а також трансформувати
енергію подразнення в електричний імпульс і таким чином передавати
інформацію.
Нервове
волокно та провідникові шляхи спинного мозку утворюють провідниковий
відділ аналізатора. Здатні передавати виниклі в рецепторах нервові
імпульси до центральної нервової системи.
|
Підкіркові
центри й зони аналізаторів на корі великих півкуль формують центральний
відділ аналізатора. Він є головним сенсорним відділом, де обробляється
отримана інформація та формується відповідь. До центрального відділу
належать сенсорні зони асоціативної кори великих півкуль (зорова,
слухова, смакова, нюхова, загальної чутливості).
|
Загальний принцип роботи сенсорних систем
Слухова сенсорна система
Будова слухового аналізатора
Слух є функцією організму, яка забезпечує сприймання звуку. Звук — це коливання частинок, що складають середовище
|
Для
звуку характерні сила (амплітуда коливань), частота (кількість
періодичних коливань) і тембр або звуковий спектр (додаткові періодичні
коливання)
|
Органом,
здатним сприймати звуки, є вухо. Людське вухо сприймає звуки з частотою
від 40 до 20 000 Гц. Із віком чутливість до високих звуків зменшується
|
Характеристика слухового аналізатора
Вид органа слуху
|
Будова
|
Функція
|
Складається з вушної раковини й зовнішнього слухового проходу.
Вушна раковина:
— утворена еластичним хрящем, вкрита шкірою;
— має характерні закрути, необхідні для спрямування звукових коливань у слуховий прохід.
Зовнішній слуховий прохід:
— має вигляд трубки, вистеленої шкірою;
— шкіра вкрита тонкими волосками;
— у просвіт проходу відкриваються протоки залоз, що секретують вушну сірку;
— межує із середнім вухом, на межі розташована барабанна перетинка (тонкий пружний шар шкіри)
|
Уловлювання
та спрямування звукових коливань у просвіт слухового проходу Волоски й
секрет залоз (вушна сірка) перешкоджають потраплянню мікроорганізмів у
середнє вухо Передача звукових коливань у середнє вухо
|
|
Порожнина,
відокремлена від зовнішнього вуха барабанною перетинкою, а від
внутрішнього — перетинкою овального вікна. У порожнині середнього вуха
розташовані слухові кісточки, з’єднані рухомими суглобами: молоточком,
стремінцем і коваделком. Порожнина середнього вуха заповнена повітрям і
сполучена з носоглоткою слуховою трубою
|
Ідентифікація звуку. Захист від перепадів атмосферного тиску
|
|
Кістковий
лабіринт, розташований у скроневій кістці. У лабіринті є завитка,
півколові канали та при-сінок. Завитка та присінок беруть участь у
передачі звуку. Основа завитки звернена до внутрішнього слухового
проходу. Усередині кісткової капсули розташовані дві мембрани —
базилярна та рейснерова, що ділять завитку на три частини: верхню,
середню й нижню. Верхня частина — сходи присінка, нижня — барабанні
сходи, середня — завиткова протока. Верхня й нижня частини заповнені
перилімфою, середня містить ендолімфу. На базилярній мембрані
розташований апарат звукосприймання — спіральний орган, що містить
звукові рецептори, які передають збудження волокнам слухового нерва, а
потім — у слухову зону кори півкуль. Півколові канали та ділянка
присінка є частиною апарату рівноваги
|
Передача звуку у вищі відділи центральної нервової системи
|
Схема поширення звукових хвиль
Будова отолітового апарату
У разі зміни положення тіла волоскові (рецепторні) клітини переміщуються і своїм тиском подразнюють інші рецепторні клітини; отриманіімпульси передаються в кору великих півкуль.
У відповідь рефлекторно змінюються тонус м’язів і положення тіла в просторі.
До периферичної частини зорового аналізатора належать очне яблуко та допоміжний апарат ока, розташовані в ділянці очниці черепа.
|
Око є парним органом, має кулясту форму з більш опуклою передньою частиною.
|
Зорова сенсорна система
До периферичної частини зорового аналізатора належать очне яблуко та допоміжний апарат ока, розташовані в ділянці очниці черепа.Око є парним органом, має кулясту форму з більш опуклою передньою частиною.
Будова зорового аналізатора
Будова очного яблука
Відділ органа
|
Будова
|
Функція
|
Наружна оболонка
|
||
Фіброзна
оболонка:
|
Фіброзна оболонка є непрозорою капсулою, утвореною сполучною тканиною. Має два відділи: задній — склеру — і передній — рогівку
|
|
— білкова оболонка (склера)
|
Утворена щільною волокнистою сполучною тканиною. У шарі тканини переплетені колагенові й еластичні волокна
|
Захищає внутрішнє ядро ока, зберігає його форму
|
— рогівка
|
Утворена сполучною тканиною, позбавлена кровоносних судин. Є прозорою й має високі світлозаломні властивості
|
Пропускає та заломлює промені світла, захищає око від механічних, хімічних ушкоджень, мікроорганізмів
|
Відділ органа
|
Будова
|
Функція
|
Середня оболонка
|
||
Судинна
оболонка:
|
Судинна оболонка багата на кровоносні судини. Складається з власне судинної оболонки, війкового тіла й райдужної оболонки
|
Живлення очного яблука, сприйняття й передача світла до кришталика
|
— райдужна оболонка
|
Райдужка
містить пігментні клітини, де розташований пігмент, що визначає колір
очей. У центрі райдужки є отвір — зіниця. Навколо зіниці розміщені
кругові м’язи, внаслідок скорочення яких зіниця звужується. Вона змінює
свій діаметр рефлекторно, залежно від інтенсивності освітлення
|
Пропускання світла
|
— війкове тіло
|
Розташовується
в передній частині судинної оболонки. Складається з м’язів і зв’язок,
до яких прикріплена капсула кришталика. М’язи війкового тіла змінюють
кривизну кришталика
|
Зміна кривизни кришталика
|
— власне судинна оболонка
|
Займає задню частину очного яблука. Багата на кровоносні судини. Містить чорний пігментний шар, що поглинає світло
|
Живлення очного яблука й поглинання світла
|
Внутрішня оболонка
|
||
Світлочутлива
сітківка
|
Сітківка
містить світлочутливі рецептори: палички та колбочки. Центр сітківки
більше заповнений колбочками, периферія — паличками (жовта пляма).
Світлочутливі клітини — палички та колбочки — здатні перетворювати
енергію світла в енергію нервового імпульсу й у такий спосіб передавати
збудження у вищі відділи головного мозку
|
Колбочки
сприймають колір, форму та деталі об’єкта, забезпечують денний зір.
Палички сприймають форму й забезпечують зір за умов слабкого освітлення
|
Ядро очного яблука
|
||
Кришталик
|
Є прозорою еластичною двоопуклою лінзою.
Розташований за зіницею. Судини й нерви відсутні. Занурений у капсулу,
сполучену з війковим тілом. Скорочення цих м’язів приводить до зміни
кривизни кришталика
|
Заломлює
світлові промені, що входять в око, і фокусує їх на сітківці. Змінюючи
кривизну, кришталик забезпечує «далекий» і «короткий» («ближній») зір
|
Склисте тело
|
Заповнює всю порожнину очного яблука за кришталиком. Має вигляд зовсім прозорої желеподібної маси, не має кровоносних судин
|
Має світлозаломну здатність, підтримує внутріш-ньоочний тиск
|
Водяниста
волога
|
Між
кришталиком і райдужкою розташована задня камера ока, між рогівкою і
райдужкою — передня камера. Водяниста волога заповнює порожнини камер
|
Підтримує форму ока завдяки гідростатичному тиску водянистої вологи та склистого тіла
|
Зоровий нерв
|
Фоторецептори
сполучаються з нервовими клітинами, потім — із нервовим волокном
(зоровим нервом). Місце виходу зорового нерва із сітківки називається
сліпою плямою, бо воно позбавлене фоторецепторів
|
Передача зорової інформації в зорову кору великих півкуль
|
Відділ
|
Будова
|
Функція
|
Слізний апарат:
— слізна залоза;
— слізний мішок;
— носослізний канал
|
Слізна
залоза розташована у верхньому зовнішньому кутку орбіти. Протоки
слізної залози виходять у слізний мішок. Носослізним каналом сльоза
потрапляє в носову порожнину
|
Сльоза постійно омиває очне яблуко, не даючи рогівці пересихати. Слізна рідина містить речовину з бактерицидною властивістю
|
Руховий
апарат
|
Утворений посмугованими м’язами. До його складу належать косі та прямі м’язи ока
|
Рух очного яблука в очниці
|
Брови
|
Брови — це волосся, що росте над очима
|
Захист очей від поту
|
Повіки
|
Є шкірними складками з віями. Повіки здатні стулятись і розтулятись
|
Моргання, що є безумовним рефлексом, захищає рогівку від вітру, пилу, дрібних частинок
|
Кон’юнктива
|
Утворена сполучною тканиною. Вкриває внутрішню частину повіки й передній відділ очного яблука
|
Зменшує тертя між повікою та очним яблуком під час моргання
|
Сенсорна система нюху та смаку
Будова нюхового аналізатора
Органом нюху є ніс. На слизовій оболонці носа розташовані хімічні рецептори, здатні вловлювати мінімальні концентрації речовини й ідентифікувати її.Слизова оболонка носової порожнини містить нюхові клітини трьох типів — сенсорні, підтримувальні та базальні. Довгі відростки нюхових клітин є складовою частиною нюхового нерва. Подразник у вигляді частинок запашних речовин потрапляє на нюхову клітину,
активує її, енергія подразнення перетворюється в нервовий імпульс, який по нюховому нерву потрапляє в нюхову зону скроневої частки кори.
Органом
нюху є ніс. На слизовій оболонці носа розташовані хімічні рецептори,
здатні вловлювати мінімальні концентрації речовини й ідентифікувати її.
Слизова
оболонка носової порожнини містить нюхові клітини трьох типів —
сенсорні, підтриму-вальні та базальні. Довгі відростки нюхових клітин є
складовою час
|
тиною
нюхового нерва. Подразник у вигляді частинок запашних речовин потрапляє
на нюхову клітину, активує її, енергія подразнення перетворюється в
нервовий імпульс, який по нюховому нерву потрапляє в нюхову зону
скроневої частки кори.
|
Смакові
рецептори (периферичний відділ смакового аналізатора) здебільшого
розташовані на поверхні язика, а також на слизовій оболонці щік і
піднебіння. Рецептори розташовані в смакових цибулинах. Кожна цибулина
містить 30— 80 рецепторних клітин. На язику смакові цибулини входять до
скла-
|
ду
грибоподібних сосочків. Подразнення у вигляді хімічних сполук активують
смакові рецептори, що передають збудження нервовими волокнами в
сенсорну зону кори великих півкуль. Язик має чіткі межі смакової
чутливості до певного типу смаку.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар