четвер, 30 травня 2013 р.

Куріння чи здоров'я.


Тютюн завдає шкоди тілу,
руйнує розум, отупляє цілі нації

Оноре де Бальзак


Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров'я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов'язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну вважається також як хвороба, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.
У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей і продовжує розповсюджуватись. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі.

Історія вживання тютюну

Вони сідали навколо дерева,
кидали у розкладене багаття якісь
плоди і сп'янялись димом цих плодів,
як елліни сп'яняються вином.

Геродот

У побуті людини тютюн з'явився давно. Зображення люльок для куріння, якими користуються і до цього часу, можна бачити на старовинних китайських картинах. Є дані, що тютюн понад дві тисячі років тому вживали для куріння в Америці. Згідно тверджень деяких досліджень, куріння тютюну було здавна відоме мешканцям Середньої Азії. Тютюн та знаряддя для його куріння знаходять під час археологічних розкопок. Давно знайомі з тютюном жителі Японії. Індуси, китайці, корейці палили ще до нашої ери. Грецький історик Геродот (V століття до нашої ери) розповідає, що скіфи, які населяли південь нашої Батьківщини, і стародавні жителі Африки спалювали якісь рослини і вдихали дим, що утворювався при цьому.
Але більш точні дані про вживання тютюну з'являються з відкриттям Америки Христофором Колумбом. Після довгого плавання в Атлантичному океані каравели Колумба у жовтні 1492 року пристали до одного з щойно відкритих Багамських островів — острова Сан-Сальвадору. Його мирне населення привітно зустріло чужинців із Старого Світу. Все тут було новим і дивовижним для іспанців. Та більш за все вони були здивовані, коли побачили в роті індійців згорнуті з коричневого листя цигарки. З рота і носа індійці випускали дим. Ось як про це згадував сам Христофор Колумб: «Висадившись на берег, ми відправились у глиб острова. Нас зустріла велика кількість майже голих людей, які йшли з своїх сіл з головешками в руках, що горіли, та травою, дим від якої за своїм звичаєм вони «пили».
Не відразу звик до тютюну екіпаж каравели. Порушення сну і апетиту спочатку викликало огиду до коричневого листя. Проте згодом матроси почали звикати, більше того, всі запаслися листям тютюну і завезли його до себе на батьківщину, в Іспанію.
Вирощувати тютюн в Європі почали наприкінці XV століття, в Іспанії; пізніше насіння його потрапило до Португалії. Завзятим розповсюджувачем тютюну в Європі був французький посол у Португалії Жан Ніко, від імені якого дістав свою назву нікотин, що міститься у тютюновому листі. Жан Ніко подарував французькій королеві Катерині Медічі тютюнову рослину, листя якої, на його думку, мали властивість «виганяти і знищувати хвороби голови та мозку». На той час тютюн у вигляді порошку нюхали. Такий спосіб був поширений спочатку серед придворних, потім розповсюдився на весь Париж.
У другій половині XVII століття нюхання тютюну змінилося курінням, а 1680 року Людовик XIII видав спеціальний наказ про те, що продаж тютюну дозволявся тільки аптекарям. Згодом численні випадки отруєння, часто смертельні, змусили відмовитися від лікувального застосування тютюну. Між тим споживання його здоровими людьми швидко поширювалось.
Європейські колонізатори швидко збагнули, що поширення тютюну може стати новим засобом збагачення. У південних районах земної кулі та на островах купці за тютюн, дешеві прикраси і ром вимінювали золото, слонову кістку та чорних рабів. Пізніше купці, головним чином португальські, почали завозити тютюн в Індію, Японію та Китай, і куріння стало швидко поширюватися, охоплюючи все нові й нові країни. А на кінець XVIII століття вже було жодної країни, куди б не потрапив тютюн.
На Русі тютюн з'явився за царювання Івана Грозного. Незважаючи на заборону, його завозили англійські купці контрабандою через Архангельськ та інші міста Росії. Лише за Петра І, який сам навчився палити, перебуваючи у Західній Європі, закони, що забороняли продаж і куріння тютюну, було скасовано. Це призвело до широкого розповсюдження куріння по всій країні.

Вплив куріння на організм людини

Тютюн (від іспанського «табако») — рослина родини пасльонових. Дим, що утворюється під час куріння тютюну, містить в собі багато шкідливих для здоров'я речовин. Серед них головне місце посідає нікотин — складна органічна сполука, яка є однією з найсильніших отрут. Крім нікотину, до складу тютюнового диму входять багато інших органічних та неорганічних речовин. Серед них окис вуглецю (чадний газ), синильна кислота, вуглекислота, сірководень, ефірні олії, смола, метиловий алкоголь (деревний спирт) та інші компоненти — всього близько 200 шкідливих речовин, у тому числі й такі, які викликають небезпеку захворіти на рак.
Хоча шкідливість куріння була відома дуже давно, проте й до цього часу тютюн широко вживається населенням усієї земної кулі. Ця звичка побутує фактично на всіх континентах, кількість курців не зменшується, а навіть зростає. Відзначається подальше захоплення курінням молоддю, у тому числі особами жіночої статі, що неминуче шкідливо позначається на загальному стані здоров'я підростаючого покоління, згубно впливає на відтворення населення. У зв'язку з поширенням куріння в усіх країнах світу з року в рік зростає і випуск тютюнових виробів.
Відомо, що повітря наших міст ніколи не буває зовсім чистим. Окрім шкідливих домішок у вигляді газів, міська атмосфера забруднюється великою кількістю пилу та мікроорганізмів. Враховуючи незадовільну екологічну обстановку в містах, неабияке значення слід надавати курінню тютюну, особливо в місцях громадського призначення. За цих умов куріння слід розглядати як джерело додаткового екологічного забруднення, а курців — забрудниками навколишнього середовища.
Куріння — надто негігієнічна звичка. Забруднене тютюновим димом атмосферне повітря непридатне для нормального дихання. Особливо несприятлива екологічна обстановка складається в місцях, де скупчується велика кількість курців. У зв'язку з цим боротьба проти куріння набуває особливого значення.
Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здо¬ров'ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.
Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров'ям.
Більшість курців познайомилася з тютюном у підлітковому та юнацькому віці. Починається куріння під впливом товаришів-курців: з пустощів, наслідування прикладу, прагнення показати себе перед іншими дорослим. Однією з причин цієї хиби є незадовільне виховання та низький культурний рівень людей.
Отруєння тютюном погіршує перебіг будь-якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, хвороби потребують тривалого лікування. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити. Багато хто не усвідомлює всієї небезпеки для власного здоров'я від куріння. Важко зрозуміти тих, хто знає, як це загрожує здоров'ю і разом з тим не бажає кинути палити. Дуже шкідливе куріння для людей творчої праці, де потрібні кмітливість та підвищена працездатність, а також для осіб похилого віку.
Куріння шкідливо впливає на здоров'я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в оточенні курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або змушене куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруєних речовин, інша половина потрапляє в оточуючу атмосферу. Надто небезпечні продукти горіння знаходяться в диму, який безпосередньо виходить з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів. Змушене куріння призводить до патологічних змін в організмі, які відбуваються і при активному курінні, тобто воно викликає такі ж захворювання, якими страждають споживачі тютюну. Тому не випадково у травні 1986 року на 39-му конгресі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було прийнято звернення до урядів усіх країн з закликом «забезпети ефективний і надійний захист осіб, що не палять, від впливу тютюнового диму».
31 травня - Всесвітній день боротьби з курінням (Great Smokeout)
31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (резолюція № Wha42.19). День відмови від паління (Great Smokeout) відзначається також у третій четвер листопада. Він був встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.
Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла. ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички – однією з найбільш поширених епідемій за всю історію існування людства – нікотіноманіі, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією.

Куріння і здоров’я


Андреева Т. Курс выживания для некурящих / Т. Андреева, К. Красовский. - К., 2000. - 48 с.

Боровець З. Курити-не курити... не всеодно / З.Боровець. - Л. : Свічадо, 2008. - 40 с.

Казьмин В.Д. Вынужденные курить / В.Д. Казьмин. – М. : Знание, 1991. - 63 с.

Клещева Р.П. Табакокурение и мозг / Р.П Клещева. - М. : Наука, 1991. - 121 с.

Спасибо, не курю! / Сост. Н. Заикин, А. Никитин. – М. : Мол. гвардия, 1990. – 174 с.

Трикутько О.П. Куріння і здоров’я / О.П.Трикутько. – К. : Знання, 1991. – 32с. – (Серія «Природа-людина-здоров’я»; №3).


Возняк О.В. Шкідливий вплив тютюнопаління / О.В. Возняк // Трибуна. - 2006. – №9/10. - C. 38-39.

Возняк О. Компоненти тютюнового диму та їх дія на організм людини / О. Возняк // Біологія і хімія в школі. - 2007. - №1. - C. 13-16.

Горяна Л. До вивчення теми " Шкідливий вплив куріння на організм людини" / Л. Горяна // Біологія і хімія в школі. - 2006. - №5. - C. 8-13.

Горяна Л.Г. Методичні рекомендації до викладання теми "Шкідливий вплив тютюнокуріння на організм людини" / Л.Г. Горяна // Безпека життєдіяльності. - 2005. - №5. - C. 34-41.

Гуржа Н. Куріння "розписується" на обличчі / Н. Гуржа // Демократична Україна. - 2007. - №139. - C. 25.

Куріння - вбиває! // Обрій ПІБ. - 2006. - №24. - C. 13.

Лисак В. М. Шкідливий вплив тютюнопаління на спосіб життя та здоров'я студентської молоді / В. М. Лисак // Здоровий спосіб життя: зб. наук. ст. / Львів. держ. ун-т фіз. культ. - Л. : Бодлак. - 2006. - Вип. 12. - C. 28-30.

Особливості формування шкідливої звички - тютюнопаління у підлітків м. Львова // Довкілля та здоров'я. - 2006. - №1. - C. 53-55.

Посудін Ю. Куріння: історичні, наукові, медичні та соціальні аспекти / Ю. Посудін // Довкілля та здоров'я. - 2010. - №4. - C. 28-32.

Римарова М. На краю... : [про алкоголізм, тютюнопаління і наркоманію] / М. Римарова // Психолог. - 2009. - №2. - C. 18.

Ротай Н. Їжачку, вийди з туману!: [про шкідливість куріння] / Н. Ротай // Україна молода. - 2008. - №234. - C. 9.

Ротай Н. Мамо, не кури, я задихаюся! : Акція під такою назвою допоможе українкам позбутися згубної звички, яка калічить і вбиває їхніх дітей / Н. Ротай // Україна молода. - 2009. - №234. - C. 10.

Савченко В. Куріння справа кепська : [соціологічне дослідження] / В. Савченко // Самостійна Україна. - 2004. - №15. - C. 7.

Сигарета - джерело інфекцій : [на думку американських і французьких вчених] // Демократична Україна. - 2010. - №1/2. - C. 15.

Скоропадська В. Олена Лук’янова : "Хочете жити довго - не куріть!" / В. Скоропадська // Демократична Україна. - 2005. - №55. - C. 9.

Чубенко С.В. Курити – здоров’ю шкодити (розробка уроку) / С.В. Чубенко // Безпека життєдіяльності. - 2006. - №5. - C. 45-47.

Шлапак Я. Сигарета вцілює у серце : [про тютюнокуріння] / Я. Шлапак // Демократична Україна. - 2009. - №20. - C. 22.

Янченко С. Курити чи не курити? Ось в чому питання : про шкідливий вплив паління на молодь / С. Янченко, Д. Романівська // Основи здоров’я та фізична культура. - 2006. – №3. - C. 11-12.

Чому слід кинути курити?

Поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду. Зазвичай на білбордах, що рекламують сигарети, зображено привабливих жінок і чоловіків, які пашать здоров’ям. Та ми ж знаємо, що це лише рекламний трюк. Насправді куріння нікого не робить здоровим і гарним: задишка, ризик раку легень, інсульту, пожовтілі зуби та нігті, передчасні зморшки, нездоровий колір обличчя та інші «принадності».
Турбота про оточуючих, близьких і дітей. Варто подумати й про тих, хто не курить, але вимушений дихати димом. У багатьох дослідженнях як індикатор використовується концентрація котиніну в сечі дитини, оскільки ця речовина є продуктом метаболізму нікотину й не може потрапити до організму іншим шляхом, окрім як із тютюнового диму. А вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза домом чи в домі. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза домом, в організмі в дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він як напівлетюча речовина разом з ншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.
Економія бюджету. Вартість сигарет, які викурює людина, легко обчислити. Досить помножити суму, витрачену на щоденну купівлю сигарет, на 365, і ви побачите, скільки грошей витрачаєте на куріння впродовж року. А якщо говорити в глобальному масштабі, то, за оцінками Всесвітнього банку, щороку на лікування хвороб, безпосередньо викликаних курінням, потрібно 200 млрд. дол.

Як все-таки кинути?


Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя, пише lovetoknow.com. Єдине «але» – немає універсального методу, котрий підійшов би всім і кожному. Тому потрібно вибрати для себе спосіб чи поєднання способів, які будуть дієвими саме для вас.
10 способів кинути палити (lovetoknow.com)
1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця.
2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість.
3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз. Щоправда, цей спосіб має один негативний бік – неприємні прояви абстинентного синдрому, – зате він швидкий і однозначно визначає ваш статус як некурця.
4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.
5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.
6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.
7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок і льодяників до назальних спреїв.
8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.
9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.
10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.

Міфи про куріння і реальність

Тютюн підвищує працездатність. Справді, під впливом тютюнового диму відбувається деяке розширення судин мозку, що й сприймається як приплив нових сил. Однак така дія дуже короткочасна. Вже через кілька хвилин на зміну розширення приходить ще сильніше звуження. Унаслідок цього кровопостачання погіршується і працездатність падає.
Куріння знижує відчуття голоду. Це обумовлено тим, що отрутні компоненти диму, всмоктавшись у кров, діють на нервові закінчення, розташовані на стінках шлунку й кишечнику, і блокують передачу імпульсів, що сигналізують про голод. «Віддалені результати» такого схуднення — розлад вегетативної нервової системи і всі хронічні захворювання, що з цим пов’язані.
Щоб кинути курити, потрібна сила волі. Сила волі в даному випадку не має значення. Насамперед людина робить свій вибір — кидати курити чи ні. Найчастіше виявлення сили волі асоціюється з чимось неприємним, негативним чи дискомфортним. Некуріння сприймається так само. У такий спосіб відсутністю сили волі прикриваються ті, хто ще не визначився.
Ті, що кинули курити, поправляються. Хоч як це сумно, але, справді, у 80% курців спостерігається збільшення маси тіла. Нікотин призводить до зниження ваги шляхом впливу на апетит і посилення метаболізму організму. Проведене в Японії тривале дослідження показало: у заядлих курців у середньому збільшувалася вага й важили вони більше, ніж люди, які ніколи не курили, але через кілька років вони схуднули до рівня тих, хто не курить. Ті, котрі курили мало чи помірковано, а потім кинули, набрали у вазі як некурці, й більше вага не зростала. Щоб не поправлятися, пийте більше рідини, ведіть активний спосіб життя.
Сигарета заспокоює, знімає стрес. Курцям потрібні дедалі більші дози нікотину, а щойно вміст нікотину в крові знижується, вони відчувають гостре бажання закурити, що викликає стрес. Коли ж удасться викурити бажану сигарету, людина сприймає це як «розслаблення». Отже, властивості нікотину знижувати стресс — це лише ілюзія.
Перехід на легкі сигарети допомагає кинути курити. Справді, легкі сигарети містять менше смол і нікотину, та для отримання своєї дози нікотину курець затягується глибше й курить більше. Додавання в сигарети аміаку дозволяє підсилити дію нікотину. У результаті ці сигарети викликають таку саму залежність, як і звичайні або без фільтра. Дослідження показали: легкі сигарети не менш небезпечні, ніж звичайні.
Ми повною мірою пожинаємо плоди цивілізації. Якщо врахувати, що серед негативних «подарунків» — порушена екологія, як наслідок — забруднені продукти, захворювання невідомої етіології та ритм життя, що веде до постійних стресів, кожний із нас має право вибирати для себе спосіб життя. Для людей мудрих стрілка терезів схиляється в бік здоров’я.

Боротьба з курінням


Динаміка поширення тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед учнівської молоді України : 1995, 1999, 2003 роки: європ. опит. учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин / Держ. ін-т пробл. сім'ї та молоді. - К., 2003. - 174 с.

Законодавче регулювання тютюнокуріння в Україні : гармонізація вітчизняних та міжнародних правових засад : навч. посіб. / за ред. М.Поліщука, І. Солоненка. - К. : Дзвін, 2005. - 208 с.

Карр А. Нарешті я не курю або легкий спосіб кинути курити / А.Карр; пер. з англ. І. Андрущенка. – К. : Книга, 2005. – 192с.

Про що мовчить реклама, або алкогольно-тютюновий зашморг / уклад. О.А. Почекета, С.В. Одарченко. - Рівне, 2009. - 69 с.

Торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами : Нормативна база. Консультації. Відповіді на питання. - К. : Баланс-клуб, 2003. - 95 с.

Тютюн, алкоголь, наркотики в молодіжному середовищі: вживання, залежність, ефективна профілактика / за заг. ред. О. О. Яременка. - К. : Держ. ін-т проблем сім'ї та молоді, 2004. - 196 с. - (Формування здорового способу життя молоді; Кн. 7).


Александров А.А. Профилактика курения у подростков / А.А. Александров, М.Б. Котова, В.Б. Розанов // Вопросы психологии.- 2008. - №2. - C. 55-61.

Бендюк Н. Оберімо разом чисте і здорове майбутнє : [природа у боротьбі з цигаркою] / Н. Бендюк // Зелена планета. - 2010. - №21. - C. 14.

Гужва Н. У двобої з нікотином / Н. Гужва // Демократична Україна. - 2006. - №178. - C. 9.

Дмитрук М. Самый нравственный запрет : курить воспрещается! / М. Дмитрук // Природа и человек (Свет). - 2005. - №3. - C. 20-22.

Європейці підтримують заходи з обмеження тютюнопаління : [результати опитування, що стосуються тютюнопаління соціологічною службою Єврокомісії] // Євро бюлетень. - 2009. - №4. - C. 23.

Завіша Г. Здоровий вибір : заходи тижня боротьби з курінням / Г. Завіша // Психолог. - 2009. - №6. - C. 7-16.

Зятьєв С. Агітація в храмах диму : 31 травня-Всесвітній день без тютюну / С. Зятьєв // Демократична Україна. - 2007. - №96. - C. 9.

Зятьєв С. Краще було б не курити : 31 травня - Міжнародний день боротьби з тютюнокурінням / С. Зятьєв //Демократична Україна. - 2006. - №97. - C. 6.

Зятьєв С. Що нам нав’язав Ніко!? : 31травня - Всесвітній день без тютюну / С. Зятьєв // Демократична Україна. - 2008. - №21. - C. 28.

Ізотова Л. Правова протидія тютюнопалінню : міжнародний досвід і Україна / Л. Ізотова // Право України. - 2005. - N6. - C. 87-89.

Кащєєва М. Куріння чи здоров’я - обирайте самі! : заняття з елементами тренінгу / М. Кащєєва // Психолог. - 2010. - №7. - C. 20-21.

Козуля С.В. Дозволені наркотики: тютюн / С. В. Козуля // Країна знань. - 2010. - № 7/8. - C. 39-41.

Косянчук І. Курцям "отруюють" життя : [про шкідливу звичку] / І. Косянчук // Урядовий кур’єр. - 2010. - №209. - C. 9.

Косянчук І. Підлітку цигарка не потрібна : [про проблему підліткового куріння] / І. Косянчук //Урядовий кур’єр. - 2009. - N211. - C. 24.

Левчук Н.М. Тютюнопаління в Україні: оцінка факторів ризику / Н.М. Левчук // Статистика України. - 2010. - №1. - C. 64-73.

Нідзельська О. Курити? На це немає місця! : [вживання тютюнових виробів - під контролем держави] / О. Нідзельська // Вісник податкової служби України. - 2005. - №40. - C. 18-21.

Покотило О. Життя без диму : рік тому в Україні підписали закон про куріння / О. Покотило // День. - 2006. - №181. - C. 6.

Профилактика курения среди школьников / А.Н. Сизанов, Н.Н. Поплавский, В.А. Хриптович В.А. // Практична психологія та соціальна робота. - 2007. - №7. - C. 68-72.

Решетіло С. Курити чи ні? : Тренінг для підлітків / С. Решетіло // Психолог. - 2008. - №2. - C. 10-12.

Семків В. Забичкована звичка: [про день боротьби з тютюнопалінням] / В. Семків // Україна молода. - 2008. - №100. - C. 10.

Туровська Л. Збережеш здоров’я, заощадиш кошти - просто не кури" : [31 травня - Міжнародний день боротьби з тютюнопалынням] / Л. Туровська // Демократична Україна. - 2005. - №79/ 31 трав./. - C. 9


Інтернет-ресурси



Люлька (куріння) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія.
– Режим доступу : http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%B0_(%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BD%D1%8F). – Назва з екрана.
Подано визначення терміну «куріння» з вільної енциклопедії «Вікіпедія».

Записи з тегом «Куріння» [Електронний ресурс] // Цікаве із світу науки : [сайт].
- Режим доступу : http://cikave.org.ua/tag/kurinnya/. – Назва з екрана.

Куріння та здоров’я [Електронний ресурс] // Philip Morris International : [сайт].
- Режим доступу : http://www.pmi.com/ukr/tobacco_regulation/smoking_and_health/pages/smoking_and_health.aspx. - Назва з екрана.
Куріння викликає залежність, тому відмовитися від нього може бути надзвичайно складно. Такого висновку дійшли провідні медичні та наукові організації в усьому світі. Наведено поради щодо відмови від куріння.

Куріння [Електронний ресурс] // Vorobus. com.
– Режим доступу : http://vorobus.com/2010/01/kurinnya.html. - Назва з екрана.
Що таке куріння? Звідки воно взялося? Які наслідки цієї звички?

Що курять українці? [Електронний ресурс] // Newzz.in.ua : украинское новостное Інтернет-издание.
- Режим доступу : http://newzz.in.ua/ukrain/1148850957-shho-kuryat-ukrayinci.html. - Назва з екрана.

Брудна дюжина : 12 міфів, що заважають контролю над тютюном [Електронний ресурс] // Коаліція громадських організацій та ініціатив за вільну від тютюнового диму Україну.
- Режим доступу : http://www.adic-ukraine.narod.ru/coalition/analyt/12myths.htm. - Назва з екрана.

Про паління [Електронний ресурс] // Ні палінню : ціна задоволення – життя.
- Режим доступу : http://aids.edu.vn.ua/smoking/fromsmoke/fromsmoke.html. - Назва з екрана.
Сайт містить інформацію: що таке паління тютюну, історія тютюну, сигарет, трубок, кальяну. Шкідливість від паління, процес паління, як кинути палити.

Куріння і здоров’я [Електронний ресурс] // Боротьба з курінням, шкоду куріння, кинути палити : [сайт].
– Режим доступу : http://kurit.info/index.php?o=73&l=2. – Назва з екрана. Розділи сайту: «Повільна отрута» ; «Куріння жінок, вплив на вагітність» ; «Світова статистика»; «Кинути палити – легко»; «Народні методи боротьби з курінням»

Куріння та здоров’я [Електронний ресурс] // Здоровье и медицина.
- Режим доступу : http://telemak.kharkov.ua/kurinnya-ta-zdorovya/. – Назва з екрана. Рубрики сайту містять інформацію про тютюнову епідемію; які речовини і отрути містяться в тютюновому димі; що я відчую коли кину палити; чи правда, що куріння - основна причина раку легенів; наслідки куріння для органів ротової порожнини.

Шкідлива звичка куріння... але наскільки? [Електронний ресурс] // Букет : черкаський святковий портал : [сайт].
- Режим доступу : http://buket.ck.ua/index.php?name=Pages&op=page&pid=597. – Назва з екрана.
Щодо тютюнових виробів, то медики вважають: «Якби про вплив паління, тютюну на здоров’я людини сто років тому було відомо те, що нам відомо тепер, — жодна держава не дозволила б його легального виробництва та продажу», але сумний факт залишається саме сумним фактом – бурхливе поширення паління у ХХ столітті завдячує виключно вдалій рекламі.

Кащук Л.М. Курити чи зберегти здоров'я? [Електронний ресурс] // Портал міста Жмеринки.
– Режим доступу : http://zhmerynka.com.ua/index.php?catid=6:2011-02-16-11-03-13&id=552&option=com_jcontentplus&view=article. – Назва з екрана.

Куріння і здоров’я [Електронний ресурс] // Здоровий образ життя : перший український блог про здорове життя.
– Режим доступу : http://wayoflife.dp.ua/shkidlyvi-faktory/kurinnya-i-zdorovya/. – Назва з екрана.
Куріння та його вплив на організм людини стають сьогодні соціальною і медичною проблемами. Доведено, що куріння тютюну є великою небезпекою для здоров'я і призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей. Куріння негативно впливає на стан здоров'я і благополуччя людей, розвиток суспільства загалом.

Куріння та його наслідки [Електронний ресурс] // МГЕО «Наш дім – Ман'ява».
- Режим доступу : http://manyava.ucoz.ua/publ/1-1-0-61. - Назва з екрана.
До чого призводить куріння? Поради бажаючим кинути курити.

Паління або здоров’я [Електронний ресурс] // Інститут кардіології ім. М. Д. Стражеска АМИ України.
– Режим доступу : http://strazhesko.org.ua/inc/materials/Palinny.pdf. - Назва з екрана.
Тому, хто прийняв рішення не палити допоможуть 10 наступних кроків до відмови від куріння.

Куріння: подолай шкідливу звичку! [Електронний ресурс] // Міністерство охорони здоров'я України управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації.
- Режим доступу : http://www.rouoz.gov.ua/index.php?p=2&pt=3&sid=29. – Назва з екрана.

Дієта щоб кинути [Електронний ресурс] // Сайт Народної медицини «Домашній лікар».
- Режим доступу : http://ne-hvoriy.pp.ua/news/jak_kinuti_kuriti/1-0-7. - Назва з екрана.
Народні рецепти тим, хто хоче кинути курити.

Немає коментарів:

Дописати коментар