пʼятницю, 3 травня 2013 р.

Цікаві факти про тварин 

Цікаві факти про тварин (частина п'ята)
Скільки кінських сил в одному коні? Короткочасно ця тварина може розвинути потужність і до 13 кінських сил, але при нормальній ритмічній роботі якраз біля однієї. Чому ж саме «кінську силу» стали використовувати в якості одиниці вимірювання потужності?
У цьому «винен» винахідник парової машини англієць Джеймс Ватт. Йому потрібно було наочно продемонструвати громадськості, що його машина може замінити багато коней, а для цього слід було якось виміряти роботу, яку один кінь може виконати за одиницю часу. Провівши спостереження на вугільних копальнях, Ватт показав, що середньостатистичний кінь здатний протягом довгого часу піднімати з шахти вантаж вагою близько 75 кг зі швидкістю 1 м/с. Зрозуміло, що такого роду вимірювання можуть давати дуже різні результати, тому з'явилося ціле сімейство різноманітних кінських сил: котлові, податкові, електричні, водяні, метричні і навіть британські. Покінчено з цим «табуном» було в 1960 році - XI Генеральна конференція з мір та ваг прийняла єдину Міжнародну систему одиниць СІ (SI). У ній потужність виражається у ватах на честь все того ж Джеймса Ватта.

Звідки походить слово «снайпер»? Слово «снайпер» вперше з'явилося в англійській армії під час Першої світової війни. Пішло воно від англійської назви птаха «бекас» - «snipe». Ця дрібна і швидка пташка має відмінне камуфляжне забарвлення для болотистої місцевості, а невеликі розміри і особливий стиль польоту роблять її дуже важкою мішенню для мисливців. Полювання на бекаса складне тим, що траєкторія польоту пташки непередбачувана, і постріл повинен проводитись «навскидку». Тих же, кому вдавалося полювати не бекасів успішно, стали називати снайперами.

Хто виношує найбільше яйце серед всіх птахів? Найбільше яйце серед всіх птахів по співвідношенню розміру яйця до розміру птиці виношує ківі. Ця виключно новозеландська пташка - рекордсмен серед птахів за відносними розмірами яєць: у звичайного ківі воно важить до 450 г, близько ¼ маси самого птаха. Під час виношування яйця самка їсть в три рази більше, ніж звичайно, а за 2-3 дні до відкладання яйця вона перестає їсти взагалі, оскільки яйце займає занадто багато місця всередині її тіла. Тривалість життя ківі до 50-60 років, за життя самка зносить до 100 яєць.

Для чого потрібні комарі? Комарі начебто спеціально створені для того, щоб нам докучати. А коли стало відомо, що вони відповідають за передачу величезного числа захворювань, комар став здаватися справжнім прокляттям. Тим часом комарі - необхідний компонент природної рівноваги, і про їх зникнення ми шкодували б ще більше. Адже крихітні комарі - це ланка більшої системи, біоценозу. А тут все має значення, варто виключити одну ланку, і постраждають усі наступні, порушиться рівновага в природі. Наприклад, в Арктиці, де коротким холодним літом гніздиться більшість північних птахів, комарині личинки часто виявляються єдиним джерелом їх харчування. Але й ті комарі і личинки, яким вдалося не стати їжею птахів або риб, все одно проживуть недарма. Міріади комах переносять у своїх тільцях тонни хімічних елементів: вуглець, азот, фосфор, кальцій, залізо, марганець, молібден, бор, - які так необхідні рослинам. Припускають, що комарині хмари - часом єдиний біологічний транспорт для деяких мікроелементів, без яких втрачають силу і трави, і могутні дерева. А переносячи інфекції, комарі служать найважливішим стабілізатором екосистем, оскільки регулюють чисельність популяцій тварин, як і хижаки.

Навіщо їжаку яблука? Малюнки та постановні фото домовитих їжаків, які несуть на своїх колючках яблука, відомі всім. А ось знайти реальну фотографію такого їжака або очевидця, який спостерігав звірків, які наколюють яблука на голки, важко. Зворушливий міф про їжачка, який запасає яблука та гриби своїм дітям, породив Пліній Старший. За його словами, їжак вміє «обдумано» чіпляти на себе виноградні ягоди, а в деяких випадках і яблука. Насправді їжак фізично не здатний кататися на спині, протикаючи при цьому плоди. Більше того, більшість їжаків не цікавляться яблуками. При зустрічі з їжаком слід його пригощати не молоком і фруктами, а дощовими хробаками, пташиними яйцями та м'ясними консервами для собак. Однак молоді їжаки не проти заглянути в сад і поласувати виноградом і перезрілими сливами. При цьому їм на спини цілком може впасти парочка гнилих плодів і зачепитися за голки.

Яка тварина має зелене хутро? У тропічних лісах Центральної і Південної Америки, живе, причому часто все життя в кроні одного і того ж дерева, унікальний ссавець - лінивець. Свою назву він отримав через малорухливий, напівсонний спосіб життя. Довга, кудлата, часто звалена, шерсть лінивця росте у напрямку до живота, а в її «жолобках» живуть і розмножуються два види водоростей, які надають тварині зеленувато-бурого кольору. Такий «маскувальний костюм» дозволяє цьому звірку жити відносно спокійно серед численних хижаків, залишаючись непоміченим.

Хто з живих істот найвитриваліший? Вчені сходяться на думці, що це тихоходи - мікроскопічна (0,1-1,2 мм) безхребетна тварина, життя якої немислиме без вологи: тихоходи населяють прісноводні водойми, сирий ґрунт, густі мохи та лишайники, які добре всмоктують воду, стовбури дерев і скелясті гори. У тому ж випадку, якщо вологи для їх життєдіяльності недостатньо, тихоходи впадають в анабіоз (уявну смерть). Може здатися неймовірним, але навіть через 100 років засушеного тихохода можна розбудити за допомогою краплі води. Та й взагалі, тихоходи не мають рівних серед живих істот по витривалості в екстремальних умовах. За даними досліджень, тихоходи, які впали в анабіоз, протягом кількох годин витримують охолодження до -271°С та виживають при короткочасному нагріванні до 150°С, а також переносять значний вплив радіації і дуже високий тиск.

Як кашалоти занурюються на глибину? Кашалоти, пірнаючі на кілометрові глибини, використовують цікавий механізм занурення. Особливий спермацетовий орган, який знаходиться в їх голові, містить кілька тонн жиру, який при зниженні температури твердне, зменшується в об'ємі і стає баластом. А на глибині кит, посилюючи кровообіг в цьому органі, нагріває жир до 30°С, той плавиться і допомагає спливти.

Чи правда, що акули ніколи не сплять? Більшість видів якщо й сплять, то дуже мало. У акул щелепні м'язи не здатні самостійно прокачувати воду через зябра. Хижачки змушені робити це в русі, захоплюючи воду пащею. Тому зазвичай акула може відпочивати, залишаючись на місці, не більше години. Якби вона надовго заснула, то загинула б від нестачі кисню. Різні види акул по-різному справляються з цією проблемою. У катранів, наприклад, за роботу плавальних м'язів відповідає спинний мозок, тому, можливо, вони пересуваються у сні, як сновиди. Було відмічено, що деякі види акул періодично подовгу лежать на дні, наприклад акули-няньки з сімейства вусатих акул. Вони не пливуть, але продовжують дихати, відкриваючи й закриваючи рот і узгоджуючи з цими рухами роботу глотки і зябрової мускулатури. До того ж у багатьох придонних видів є отвори позаду очей, які допомагають циркуляції води: через них акула втягує воду, яка по особливому каналу прямує в зябра. Не виключено також, що деякі акули вміють спати «наполовину», як дельфіни, у яких півкулі головного мозку відпочивають по черзі. Така акула здатна дрімати і керувати плавниками та хвостом. Вона рухається і, отже, дихає.

Чому у кішок світяться очі? Світіння котячих очей в темряві пояснюється просто - вони відбивають світло від зовнішнього джерела. Якщо посадити кішку в кімнату без вікон, то в повній темряві її очі світитися не будуть. Секрет світіння котячих очей полягає в тонкому відбиваючому шарі, який складається з прозорих клітин. Коли промінь світла через рогівку і кришталик досягає світлочутливої сітківки, він поглинається не цілком. Частина світла досягає внутрішньої судинної оболонки. У тварин, очі яких світяться в темряві, це світло відбивається прозорими клітинами назад, пронизує сітківку, збільшуючи світлочутливість очей, і вузьким пучком випромінюється назовні, що, власне, і дозволяє тварині вночі бачити набагато краще. Причому світіння очей, яке спостерігається як у кішок, так і у інших тварин, які ведуть нічний спосіб життя, властиве кожному оку. Його можна спостерігати і у людини, якщо освітити око яскравим джерелом світла. Подібний ефект спостерігається при використанні лампи-спалаху. Ось чому на кольорових знімках у людей іноді очі сяють зловісним червоним світлом.

Немає коментарів:

Дописати коментар