неділю, 16 лютого 2020 р.

Шкіра, функції, будова. Матеріал для учнів 8 класу.



                                              ШКІРА, ФУНКЦІЇ ТА БУДОВА


Які функції шкіри людини?
Шкіра людини - це покривна система органів, утворених епітеліальною та сполучною тканинами. Вона є найбільшою за розмірами системою організму, що бере участь у здійсненні таких важливих процесів життєдіяльності: обміну речовин, терморегуляції, дихання, виділення, подразливості, кровообігу, імунної регуляції та ін. Шкіра має особливості, що формуються ще в зародковому періоді розвитку і не змінюються упродовж життя. Так, візерунки пальців, долоней і підошв є індивідуальними, легко класифікуються й відіграють роль надійного та достовірного показника властивостей та стану організму людини.
Таблиця 19. ФУНКЦІЇ ШКІРИ
Назва Характеристика
Бар'єрна, або захисна Захищає від несприятливих зовнішніх упливів завдяки щільним рядам рогових лусочок і кислій реакції поту (рН = 5,0-6,5), шкірного сала; роговий шар просякнутий жирами, тому не пропускає воду і розчини солей
Видільна З потом, шкірним салом, роговими лусочками з організму виділяються сечовина, сечова кислота, солі та ін
Секреторна Залози шкіри (потові, сальні, молочні) продукують секрети, що беруть участь у водно-сольовому обміні, терморегуляції, вигодовуванні малят
Терморегуляторна У шкірі є артеріоли й потові залози, що здійснюють ефективну тепловіддачу (близько 80 % теплоти переходить у зовнішнє середовище крізь шкіру)
Депо крові У судинах шкіри може міститися до 20 % загальної кількості крові
Дихальна 1 % газообміну здійснюється через капіляри шкіри
Синтезуюча У клітинах росткового шару синтезуються меланін, глікоген, вітамін D3
Рецепторна Рецептори шкіри забезпечують дотик, відчуття холоду й тепла, болю
Запаслива Підшкірна жирова клітковина є депо білого й бурого жиру людини
Амортизувальна Жировий прошарок навколо внутрішніх органів захищає їх від механічних упливів
Розділ медицини, що вивчає шкіру, називається дерматологією.
Отже, ШКІРА - зовнішній покрив тіла людини, який є бар'єром між зовнішнім та внутрішнім середовищами.
Яка будова шкіри людини?
Шкіра людини має площу 1,5-2,5 м2, масу - 2-3 кг (5 % від маси тіла), товщину - 2-5 мм. На кожному 1 см2 розміщено близько 6 млн клітин.
Шкіра складається з трьох шарів. Зовнішній шар шкіри, епідерміс (надшкір’я), утворений багатошаровим плоским епітелієм. Верхні пласти цього шару утворені мертвими зроговілими клітинами. Вони захищають шкіру від пошкоджень і проникнення мікроорганізмів усередину тіла. Зроговілі клітини постійно злущуються, проте епідерміс не стає тоншим. Глибше розташовані живі клітини, вони постійно діляться й забезпечують відновлення всього шару. У зв’язку з цим в епідермісі виокремлюють два прошарки: роговий і ростковий. Серед клітин росткового шару є пігментні клітини - меланоцити, що утворюють меланін. Ці темно-коричневі пігменти зумовлюють забарвлення волосся, шкіри, райдужної оболонки ока. Відомо також, що меланіни крім пігментної функції виконують функцію захисту від УФ-випромінювання. Вони поглинають енергію цих променів і спрямовують її на синтез речовин і теплоутворення.

Іл. 58. Будова шкіри: 1 - епідерміс; 2 - дерма; 3 - гіподерма; 4 - стрижень волосини; 5 - капіляри; 6 - м'яз-підіймач волосини; 7 - сальна залоза; 8 - корінь волосини; 9 - нервові закінчення; 10 - потова залоза; 11 - артеріоли й венули
Під епідермісом розміщений другий шар - дерма (власне шкіра). У дермі виокремлюють два прошарки: сосочковий (утворює виступи) і сітчастий (містить еластичні та колагенові волокна). У дермі розташована більшість структур шкіри: нервові закінчення й рецептори, кровоносні й лімфатичні судини, сальні й потові залози, волосяні сумки й м’язи волосин.
Найглибший шар шкіри — гіподерма (підшкірна жирова клітковина) - складається зі сполучної тканини та великої кількості жирових клітин. При ожирінні та целюліті саме в цьому шарі відбуваються зміни.
Отже, шкіра людини складається з епідермісу, дерми та гіподерми.
Яке значення мають похідні шкіри?
Крім самої шкіри в організмі є її похідні: нігті, волосся та шкірні залози.
Нігті - рогові утвори у вигляді пластинок, що розміщуються на пальцях. Кінчики пальців мають безліч чутливих нервових закінчень, що робить їх однією з найважливіших систем сприйняття інформації. І саме нігті захищають їх від зовнішніх упливів. Місцем росту нігтя є його корінь, а швидкість росту - близько 0,2 мм за добу.
Волосся - видовжені утвори, що виконують теплорегуляторну, захисну та чутливу функції. У волосині розрізняють корінь (у шкірі) та стрижень (над поверхнею шкіри). Волосся зберігає тепло й захищає шкіру голови від спеки та холоду, а очі, ніс, вуха - від пилу, опадів. В основі кожної волосини шкіри є крихітний м’яз-підіймач. Коли людині холодно, м’яз одержує нервовий імпульс і скорочується. Скорочуючись, цей м’яз випрямляє волосся, а також стискує сальну залозу, завдяки чому виділяється її секрет. Така шкіра називається «гусячою». Волосся людини в середньому росте зі швидкістю від 7 до 12 мм за місяць (за рахунок волосяної цибулини).
Шкірні залози - утвори шкіри, що здатні створювати й виділяти певні секрети. До цієї групи залоз належать потові, сальні й молочні. Потові залози складаються з тіла й потової протоки, що відкривається на поверхні епідермісу потовою порою. Їх у людини близько 2,5 млн, найбільша кількість на долонях - до 500 на 1 см2. Потові залози відіграють важливу роль у водно-сольовому обміні, виділенні з організму продуктів обміну, терморегуляції. Сальні залози розташовані майже по всій шкірі, за винятком долоней та підошв. Найбільше їх у шкірі обличчя й голови. Сальні залози виділяють шкірне сало (близько 20 г за добу), що змащує шкіру і волосся та надає їм еластичності, оберігає від вологи, висушування. Цей секрет має кислу реакцію (рН 5,5) і бактерицидні властивості. Молочні залози є видозміненими потовими залозами, що розвинуті лише в жінок. Молочна залоза складається із часток жирової тканини, у якій розташована залозиста тканина з молочними каналами, що переходять у вивідні протоки, які відкриті назовні через сосок. Основна функція цих залоз - вироблення молока для вигодовування новонародженого

1 коментар:

  1. As claimed by Stanford Medical, It is indeed the SINGLE reason this country's women get to live 10 years more and weigh on average 42 lbs less than us.

    (And actually, it really has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and absolutely EVERYTHING around "how" they eat.)

    P.S, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

    Click on this link to uncover if this short questionnaire can help you decipher your true weight loss potential

    ВідповістиВидалити