понеділок, 11 серпня 2014 р.

Чому в містах переважають темні голуби?

Чому в містах переважають темні голуби?
Вчені з Університету імені П’єра та Марії Кюрі (Франція) визначили одну з причин того, чому голуби, які живуть на вулицях міст, мають переважно темне пір’я: як виявилось, пігмент меланін, який «відповідає» за темне забарвлення, допомагає птахам виживати в міському та іншому забрудненому середовищі.
Меланін, який забезпечує темний колір шкіри, волосся і пір'я, зв'язує металеві іони — цинк і свинець, завдяки чому замість кровоносної системи вони «йдуть» в пір'я. А оскільки відомо, що самки голубів під впливом цих важких металів відкладають менше яєць, а у самців знижується фертильність, можливо, меланін в якійсь мірі захищає птахів із темним забарвленням від шкідливого впливу металів. І, відповідно, допомагає їм виживати та розмножуватись.
В цілому забруднення навколишнього середовища металами завдає серйозного удару по популяціям птахів різних видів. Так, під загрозою вимирання зараз знаходяться чорноногі альбатроси. За припущеннями вчених, одна з причин — те, що рівень забруднення ртуттю сто років тому був досить високим, щоб вплинути на здатність птахів до розмноження.
Раніше вчені з університету Флориди (США) з’ясували, що навіть відносно низький вміст метилртуті в харчуванні білих ібісів змушує самців злучатись один з одним. За словами вчених, біологи припускали, що ртуть може знижувати рівень тестостерону у птахів, але ніколи не перевіряли це. За найбільш несприятливого сценарію кількість виведеного потомства може впасти на 50%. Аналогічний вплив метилртуть може чинити і на інших птахів.

Немає коментарів:

Дописати коментар