неділя, 24 серпня 2014 р.

Цікаве про грибиЦікаве про гриби  

Сім заповідей грибника

1. Збирайте гриби в екологічно чистих місцях. Не рекомендується брати гриби уздовж більших доріг, поблизу промислових підприємств. Гриби інтенсивно усмоктують важкі метали, і це може згубно відбитися на вашому здоров'ї.
2. Не вживайте в їжу незнайомі вам види. Постарайтеся визначити невідоме. Для цього потрібно зібрати (цілком з ніжкою) кілька екземплярів грибів у молодому й зрілому виді, розглянути всі характерні ознаки цього гриба й постаратися визначити до виду по наявній у вас літературі. Якщо це неможливо, а їсти бажання довідатися те, що ви зібрали, потрібно по свіжому матеріалі зробити повний опис зовнішніх ознак. Записати всі ознаки даного гриба, звертаючи увагу на дрібні деталі: розмір, форму, фарбування шапки, ніжки, пластинок, трубочок, зміна м'якоті на розрізі, наявність молочного соку, покривала, смак, запах і т.д. - записати все характерне, що можна побачити на свіжому екземплярі, пам'ятаючи, що деякі ознаки при висушуванні можуть змінитися або зовсім зникнути. Указати де, коли й у якому місці зібрані гриби, акуратно їх засушити й попросити фахівця допомогти вам.
3. Збирайте гриби з любов'ю, пам'ятаючи заповідь - не нашкодь! Обережно зрізуйте або викручуйте плодове тіло, щоб якнайменше зашкодити грибницю.
4. Не жадуйте, збирайте молоді й середньої зрілості гриби. Не рекомендується брати старі плодові тіла, у яких накопичується багато продуктів обміну речовин. Не забувайте, що ними також можна отруїтися. Набирайте стільки грибів, скільки зможете переробити. Заготовлюйте стільки, скільки зможете з'їсти.
5. Ставитеся до грибів з повагою. Не забувайте, що вони приносять користь, виконуючи свою роль у природі: допомагають рослинам вижити, утворюючи  на їхніх коріннях мікоризу й розкладають відмерлі рослинні залишки. Будьте культурними грибниками: не збивайте ногою й не топчіть не гриб, що сподобався. Не забувайте, що гриби - краса нашої природи!
6. Поважайте й свою працю. Постарайтеся почистити гриби в день збору або помістите ненадовго в прохолодне місце, щоб ваші праці не були марні. Сортуйте гриби відповідно способу готування, відокремлюючи види, що вимагають відварювання або вимочування.
7. Дотримуйте правильної технології готування й зберігання грибних блюд і заготівель на зиму. Пам'ятайте, відварені гриби не можна тримати в алюмінієвому  посуді. Для цієї мети застосовуйте емальований посуд або скляні банки. При сушінні грибів необхідна циркуляція повітря; при солінні повинен бути доступ повітря, при якому протікає процес шумування; при маринуванні - необхідна кількість оцту. Заготовлені в домашніх умовах гриби не можна герметично закупорювати кришками.


Поради по збору грибів
Варто ознайомитися з альбомом хоча б головних видів грибів, а перші пошуки починати під керівництвом досвідчених аматорів грибної справи. У пошуках грибів потрібні не тільки знання їхніх видів, але й практична навичка, уміння й вправність.
Відправляючись по гриби, варто взяти із собою невеликий ніж, ціпок з роздвоєним кінцем, щоб зручніше було розсовувати траву, сухі листи, хвою й навіть гілки. Сама зручна тара під гриби - кошик. Цебра, рюкзаки й особливо поліетиленові пакети не годяться. У них гриби «згоряють», кришаться, мнуться.
Якщо гриби надмірно просочені водою, це говорить про те, що вони переросли або ушкоджені. У процесі розпаду можуть утворитися шкідливі для здоров'я речовини, наприклад отрута неурин, у результаті чого їстівні гриби можуть стати отрутними. Зібрані гриби відразу ж очищають від землі, що пристала до них, листів, хвої, трави й іншого сміття; видаляють частини, уражені личинками комах. Сильно забруднені нижні частини ніжок відрізають. Класти гриби в кошик вірніше шапками вниз - так вони краще зберігаються.
У їжу годяться тільки молоді гриби з досить щільною м'якоттю. Старий, червивий, перезрілий гриб треба викидати, але не на землю, де він даремно згниє. Капелюшок його краще нанизати на гілку дерева або куща, щоб вона висохнула. Тоді вітер розсіє грибні насіння - спори.
Гриби збирають рано ранком, до того, як їх нагріє сонце. У такому випадку їх можна буде зберігати більше тривалий час. Гриби, нагріті сонцем, розкладені товстим шаром, швидко псуються - покриваються слизом і видають неприємний захід. Такі гриби не придатні для переробки.
Коли попадається їстівний гриб, у жодному разі не висмикуйте його із землі, а обережно зріжте ножем у підстави, обов'язково залишивши в землі частина ніжки. У такий спосіб грибне місце зберігається на більше тривалий час. Зрізавши гриб, перевірте, чи не червивий він. Крім того, відрізаючи гриби ножем, ми зменшуємо можливість їхнього забруднення прилиплою землею.
Транспортувати гриби найкраще в кошиках або дерев'яних шухлядках, укладаючи в них не більше 2,5 кілограми грибів

Немає коментарів:

Дописати коментар