понеділок, 11 серпня 2014 р.

Корали навчились пристосовуватись до гарячої води

Корали навчились пристосовуватись до гарячої води
Похмурі прогнози про загибель коралових рифів у зв'язку з підвищенням температури Світового океану можуть бути переглянуті. Як виявилось, рифи навчились пристосовуватись до кліматичних змін.
Команда науковців зі Стенфордського університету досліджувала коралові рифи поблизу берегів Американського Самоа, де в останні роки вода в неглибокій лагуні прогрівається до +35°С. Хоча для коралів така температура вважається вкрай високою, тут не спостерігається ні їх вимирання, ні знебарвлення. Натомість, як відзначають дослідники, коралові рифи біля узбережжя Самоа «чудово себе почувають» і розвиваються.
Вчені пояснюють, що оптимальна для коралових рифів температура — величина змінна. У світі корали ростуть в найрізноманітніших умовах: при тому, що нормальними вважаються показники +26...+27°C, коралові рифи також зустрічаються у водах з температурою нижчою за +18°C, і близькою до +38°C (такі перепади спостерігаються в Перській затоці).
Вчені провели з коралами декілька тестів, переміщуючи їх в різні температурні умови. Було встановлено, що корали, переміщені з басейну із прохолодною водою у воду теплу, на деякий час сповільнюють свій ріст, але потім адаптуються і продовжують свій розвиток.
Не заперечуючи згубний вплив високих температур на корали, вчені припускають, що деякі види коралів можуть пристосовуватись до зміни середовища існування. Вони змінюють роботу своєї внутрішньої системи таким чином, щоб витримувати воду вищої температури.
Корали робили це віками, але найдивовижнішим відкриттям стало те, що тепер адаптація проходить в 50 разів швидше, ніж це відбувалось раніше, коли і клімат змінювався не так стрімко.
По суті, за два минулі роки самоанські корали «провели роботу», зіставну із проробленою за попередні століття. А це, в свою чергу, дає надію на те, що про масове вимирання коралових рифів у світі говорити зарано.

Немає коментарів:

Дописати коментар