середу, 22 лютого 2017 р.

Будова головного мозку людини. Матеріал для учнів 8 класу

  


Будова головного мозку і його функції


  • Загальні відомості
  • Функції головного мозку
  • Оболонки мозку
  • Анатомічні частини головного мозку
  • Кора головного мозку
Незважаючи на дивовижні здібності (інтелектуальні і екстрасенсорні) деяких людей, мозок людини працює далеко не на всі 100%, а лише на 5-7%. Завдяки цьому мозкова тканина володіє необмеженими резервними здібностями, що дозволяє відновлювати нормальну функцію навіть після великих інсультів. Це також створює цілий напрям наукових досліджень, які прагнути змусити працювати людський мозок на всю свою потужність. Цікаво, що тоді буде під силу людині?
Головний мозок є основним органом центральної нервової системи людини, він регулює всі процеси життєдіяльності людини. Знаходиться мозок у порожнині черепа, де він надійно захищений від зовнішніх негативних впливів і механічних пошкоджень. У процесі свого розвитку мозок набуває форми черепа. За зовнішнім виглядом нагадує драглисту масу жовтуватого, так як у складі мозкової тканини є велика кількість специфічних ліпідів.
Головний мозок завжди був і залишається надзвичайною загадкою для вчених, яку вони намагаються розгадати вже тисячі років і, напевно, ще стільки ж будуть це робити. Це досконалий механізм, створений природою, який дозволяє людині мати назву homo sapiens, або людина розумна. Наш мозок – це праця мільйонів років еволюції.

Загальні відомості

Головний мозок складається з більш ніж 100 млрд нервових клітин. В структурі органу анатомічно розрізняють великий мозок, який складається з правого і лівого півкуль, мозочок та стовбур мозку. Покритий мозок 3 оболонками і займає до 95% ємності черепної коробки.
4eb74c6e4c813f676dd173a504fb0d74 Будова головного мозку і його функції
Інфографіка: будова мозку людини
Маса мозкової тканини у здорових людей різна і в середньому знаходиться в межах 1100-1800 грам. Ніякого зв’язку між здібностями людини і вагою головного мозку не встановлено. У жінок, як правило, центральний орган НС важить на 200 грамів менше, ніж у чоловіків.
Головний мозок покритий сірою речовиною – основним функціональним кулею, де знаходяться тіла практично всіх нейронів, які утворюють кору головного мозку. Всередині знаходиться біла речовина, яка складається з відростків нейронів і являє собою провідні шляхи, по яким інформація потрапляє в кору для аналізу і слідом за цим команди передаються вниз.
Не тільки в корі головного мозку знаходяться центри управління, які називають екранними, вони присутні і в глибині мозку, оточені білим речовиною. Такі центри називають ядерними або підкорковими (скупчення тіл нервових клітин у вигляді ядер).
Всередині мозку знаходиться порожня система, яка складається з 4 шлуночків і декількох проток. Вона з’єднується з каналом спинного мозку. Всередині цієї системи циркулює ліквор, або спинномозкова рідина, яка виконує захисну функцію.
Відео-передача про мозок:
Вся правда про роботу мозку людини
d45a630b48c57c80d795e33fb65e9bc0 Будова головного мозку і його функції
Watch this video on YouTube

Функції головного мозку

Головний мозок має дуже складну будову, що відповідає виконуваним функціям. Дуже важко перелічити їх, так як сюди входить вся сфера діяльності людського організму. Зупинимося на базових функціях життєдіяльності:
  • Рухова активність. Всі рухи організму пов’язані з діяльністю ділянки кори мозку, які знаходиться в тім’яної частки в центральній передній звивині. Діяльність усіх груп скелетних м’язів знаходиться під керівництвом цієї частини мозку.
  • Чутливість. За цю функцію відповідає задня центральна звивина в тім’яної частки кори мозку. Крім шкірної чутливості (тактильна, больова, температурна, барорецепторная), центр пропріоцептивної чутливості, який контролює відчуття положення тіла і його окремих частин у просторі.
  • Слух. Ділянка мозку, яка відповідає за слух, знаходиться у скроневих долях кори.
  • Зір. Зоровий цент локалізується в потиличній оболасти кори.
  • Смак і нюх. Центр, який відповідає за ці функції можна знайти на кордоні лобової і скроневої частки, шлубине звивин.
  • Мова людини, як моторна функція, так і сенсорна (вимова слів і їх розуміння) знаходяться в центрах Брока і Верніке великих півкуль.
  • У довгастому мозковому відділі знаходяться всі важливі для життя центри – дихання, серцебиття, регуляції просвіту судин, харчових рефлексів, наприклад, ковтання, всіх захисного характеру рефлексів (кашель, чхання, блювотні рухи, сльозотеча та ін), регуляції стану гладких м’язових волокон внутрішніх органів.
  • Задній відділ органу регулює підтримку рівноваги і координацію рухової активності, крім того, там проходить безліч шляхів, які несуть інформацію у вищі і нижні центри мозку.
  • Середній мозок містить підкіркові центри, які регулюють зорові, слухові та рухові функції на нижньому рівні.
  • Проміжний мозок: таламус регулює всі види чутливості, а гіпоталамус перетворює нервові сигнали в ендокринні (центральний орган ендокринної системи людини), а також регулює діяльність вегетативної нервової системи.
  • Це основні центри головного мозку, що забезпечують людині життя, але існує безліч інших, наприклад, центр листи, рахунки, музичний, центри характеру людини, дратівливості, відмінність кольорів, апетиту тощо
    ef9059f7954cc63d464252f966be0ea9 Будова головного мозку і його функції
    Основні функціональні центри мозку

    Оболонки мозку

    Мозкова тканина укладена і захищена 3 оболонками, які виступають безпосереднім продовженням спинномозкових оболонок:
  • М’яка – прилягає безпосередньо з мозкового речовини, багата кровоносними судинами. Ця оболонка повторює всі вигини мозку, заходить глибоко в його борозни. Саме кровоносні капіляри даної оболонки продукують судинні сплетення мозкових шлуночків, які синтезують ліквор.
  • Павутинна – утворює простір між першою оболонкою і собою. Вона не проникає вглиб нервової тканини, а забезпечує місце для циркуляції ліквору, який перешкоджає проникненню в ЦНС патогенів (виконує роль лімфи).
  • Тверда – безпосередньо стикається з кістковою тканиною черепа і виконує захисну роль. Від твердої мозкової оболонки відходять великі відростки, які стабілізує мозкова речовина всередині черепа, перешкоджає його зсуву при травмах, а також відокремлює різні анатомічні ділянки мозку одна від одної.
  • Відео про будову мозку:
    Головний мозок, будова та функції
    38a93e5cebf6b0e02db00725383876f3 Будова головного мозку і його функції
    Watch this video on YouTube

    Анатомічні частини головного мозку

    Розрізняють 5 окремих анатомічних частини головного мозку, які сформувалися филоонтогенетически по різному. Почнемо з найстаріших частин, поступово рухаючись до молодих ділянок мозку.

    Довгастий

    Це найдавніша частина мозку, яка є продовженням спинного. Сіра речовина тут представлено у вигляді ядер черепно-мозкових нервів, а біле формує провідні шляхи вгору і вниз.
    Тут знаходяться важливі підкіркові центри координації рухів, регуляції метаболізму, рівноваги, дихання, кровообігу, захисних безумовних рефлексів.

    Задній

    Включає міст і мозочок. Мозочок називають ще маленьким мозком. Він знаходиться в задній черепній ямці і важить 120-140 грам. Має 2 півкуль, які з’єднані між собою за допомогою хробака. Міст виглядає як товстий білий валик.
    Задній мозок регулює рівновагу і координацію людини. Також там проходить велика кількість нервових шляхів, які несуть інформацію у вищі і нижні центри.

    Середній

    Складається з 2 верхніх (зорових) горбків та 2 нижніх (слухових). Тут знаходиться центр, який відповідає за рефлекс повороту голови в бік шуму.
    06e068ead9b95209e7c208511f9888dc Будова головного мозку і його функції
    Відділи головного мозку

    Проміжний

    У нього входить таламус, який виконує роль своєрідного посередника. Всі сигнали до півкуль мозку проходять тільки через колії таламуса. Також таламус відповідає за адаптацію організму і всі види чутливості.
    Гіпоталамус являє собою підкірковий центр, який регулює діяльність вегетативної нервової системи, отже, всіх внутрішніх органів. Він відповідає за потовиділення, терморегуляцію, просвіт і тонус судин, частоту дихання, серцебиття, кишкову перистальтику, утворення травних ферментів та ін. Також ця ділянка мозку відповідає за сон і неспання організму, харчову поведінку і апетит.
    Крім цього, він є центральним органом ендокринної системи, де нервові імпульси кори головного мозку перетворюються в гуморальний відповідь. Гіпоталамус регулює роботу гіпофіза шляхом вироблення релізінг-факторів.

    Кінцевий півкулі мозку)

    Це праве і ліве півкулі, які об’єднуються в одне ціле мозолистим тілом. Кінцевий мозок є самою останньою в еволюційному плані частиною мозкової речовини у людини і займає до 80% усієї маси органу.
    Поверхня має велику кількість звивин і борозен, які покриті корою, де і знаходяться всі вищі центри регуляції діяльності організму.
    Півкулі розділені на частки: лобову, тім’яну, скроневу і потиличну. Права півкуля відповідає за ліву частину тіла, а ліва навпаки. Але існують центри, які локалізуються лише в одній частині і не дублюються. Як правило, у правшів вони знаходяться в лівій півкулі, а у лівшів навпаки.

    Кора головного мозку

    Будова кори дуже складне і являє собою багаторівневу систему. Причому не на всіх ділянках однакову будову. У деяких розрізняють лише 3 шари клітин (стара кора), а в деяких 6 (нова кора). Якщо кору розправити, то її площа складе приблизно 220 тисяч квадратних міліметрів.
    Вся кора головного мозку функціонально розділена на окремі поля або центри (поля по Бродману), які відповідають за ту чи іншу функцію в організмі. Це свого роду карта того, що вміє людина, і де ці навички заховані в мозку.
    370529bd3a4b72a2483b42f3cb0e0952 Будова головного мозку і його функції
    Локалізація функцій організму в корі головного мозку
    Незважаючи на дивовижні здібності (інтелектуальні і екстрасенсорні) деяких людей, мозок людини працює далеко не на всі 100%, а лише на 5-7%. Завдяки цьому мозкова тканина володіє необмеженими резервними здібностями, що дозволяє відновлювати нормальну функцію навіть після великих інсультів. Це також створює цілий напрям наукових досліджень, які прагнути змусити працювати людський мозок на всю свою потужність. Цікаво, що тоді буде під силу люд

    Немає коментарів:

    Дописати коментар