суботу, 11 лютого 2017 р.

Альтернативні джерела енергії. Матеріал для учнів 10 класу.

  


Альтернативні джерела енергії.


На початок ХХІ століття проблема використання енергетичних ресурсів набула особливо гострого характеру оскільки енергоспоживання у країнах світу зростає надзвичайно високими темпами. Так за останні 10 років використання палива та енергії збільшилось на 11%. Це пов’язано як з темпами економічного розвитку, так і з тенденцією зростанням кількості населення на планеті.
Проблема використання енергоносіїв полягає в тому, що людство переважно використовує невідновні енергоресурси, які з часом можуть вичерпатись, що призведе до різкого загострення енергетичної кризи не тільки в окремих країнах, а й у всьому світі.
Тому в останні роки загострилось питання використання альтернативних джерел енергії, які з часом можуть повністю замінити традиційні види палива і відвести загрозу енергетичного голоду. Крім того, використання альтернативної енергії є цілком безпечним та екологічно чистим, тобто позбавленим викидів продуктів згоряння та твердих відходів. Таким чином відпадає проблема утилізації шкідливих відходів, зокрема відпрацьованого радіоактивного палива АЕС.
В останні роки людство успішно використовує енергію вітру, енергію морів та океанів, сонячну, геотермальну енергію та енергію біомаси.
Енергію вітру здавна використовували для пересування морських вітрильників. Відомо, що цей вид енергії використовували ще 2 тисячі років тому в Китаї та Японії для роботи перших вітряних двигунів, а стародавні єгиптяни покращували умови важкої праці з допомогою вітряних водопідйомників та млинів.
вітрова електростанція
Енергія вітру в останні роки широко використовується на вітрових електростанціях. Найбільші вітрові установки зосередженні в західноєвропейських країнах, Австралії, Новій Зеландії, США та в країнах Латинської Америки. Проблема використання вітрової енергії полягає насамперед в тому, що вітер, як і будь-яке атмосферне явище, носить мінливий характер, а вартість вітрових установок для перетворення вітрової енергії в електричну досить висока. Тому і собівартість електроенергії, отриманої в результаті також вища, ніж собівартість електроенергії, отриманої в результаті спалювання традиційних енергоносіїв.
припливні електростанції
Енергія морів та океанів містить в собі значний потенціал. Це насамперед енергія хвиль, океанічних течій та морських припливів та відпливів. Людство дуже мало використовує цей вид екологічно чистої енергії, зосереджуючись на використанні енергії припливних хвиль. Так найбільші припливні електростанції працюють у Франції, Росії, Канаді, Китаї та в Південній Кореї.
сонячні електростанції
Виключно на сонячній енергії працюють сонячні електростанції в Криму, Канаді, сонячна ЕС Монтальто-ди-Кастро в Італії та німецька Финстервальде. Звісно перетворення сонячної енергії в електричну досить дороге задоволення, але в умовах забруднення навколишнього середовища та наростаючої енергетичної кризи використання сонячної енергії дає надію на покращення енергетичної та екологічної ситуації в світі.
Геотермальну енергію в багатьох країнах успішно використовують не лише для отримання електроенергії, але і для опалювання приміщень та вирощування сільськогосподарської продукції в теплицях. Найбільше геотермальну енергію використовують США та Ісландія.
Використанням біомаси для отримання електроенергії займаються майже в усьому світі. Серед країн які лідирують в цьому плані варто назвати Німеччину та Фінляндію, в яких потреби в пальному майже на 20% задовольняються за рахунок біопалива.
Ivanpah Solar Electric Generating System
Ivanpah Solar Electric Generating System
Цікавий спосіб використання сонячної енергії придумали в Каліфорнії. Замість сонячних батарей, електростанція Ivanpah використовує звичайні дзеркала. Вони фокусують сонячне світло на високу башту, отримане тепло використовується паровою турбіною для виробництва електроенергії.
Див відео: Google and Ivanpah Solar: Building the largest solar thermal project to date
І продовження: A Look at the World’s Largest Solar Plant

Немає коментарів:

Дописати коментар