суботу, 25 лютого 2017 р.

Значення води в природі.Вода- розчинник.Матеріал для учнів 5 класу.

 


Вода - розчинник. Розчинні й нерозчинні речовини

Вода - розчин
Продовжимо знайомство з водою і зупинимося на її властивості розчиняти в собі інші речовини. Для цього проведемо такі досліди.
Дослід 1. Розчинення кухонної солі у воді. Візьмемо одну столову ложку кухонної солі (близько зо г), помістимо в посудину з прозорого скла і додамо до неї 100 мл води. Ретельно перемішаємо, доки вся сіль не розчиниться. Відтепер маємо розчин солі у воді.
Дослід 2. Розчинення цукру у воді. Послідовність виконання цього досліду та кількості речовин такі самі, як і у першому досліді. Весь цукор також розчиниться і навіть швидше, ніж сіль.

Виконуючи ці досліди, ми скористалися унікальною властивістю води розчиняти в собі інші речовини. Вода здатна розчиняти і рідкі, і тверді, і газуваті речовини. В усіх випадках утворена суміш речовин набуває одного з водою агрегатного стану. Зверни увагу, сіль і цукор до розчинення у воді були твердими, а утворені розчини -рідини. У таких сумішах розчинена речовина не відстоюється, її частинок побачити не можна. Про такі суміші говорять, що вони однорідні.
Із чого складається розчин
В описаних дослідах вода є розчинником, сіль і цукор -розчиненою речовиною. У першому досліді утворився розчин кухонної солі у воді. У другому - розчин цукру у воді. У цих розчинах вода - розчинник (мал. 115).
Розчинні і нерозчинні речовини
Продовжимо виконувати досліди.
Дослід 3. До вже утворених в дослідах 1 і 2 розчинів ще додамо по 30 г розчинених речовин. Після ретельного розмішування будемо спостерігати, як у посудині з розчином солі сіль розчинилася не вся, а цукор розчинився повністю. Це тому, що речовини розчиняються у воді не в будь-якій кількості, а лише до певних меж. Тому за розчинністю у воді речовини поділяють на розчинні, малорозчинні та нерозчинні.
Дослідимо розчинність глини, олії, лимонної кислоти. Як і в попередніх дослідах, виготовимо суміші цих речовин з водою. Побачимо, що тільки лимонна кислота утворила з водою однорідну суміш, тобто розчин. Отже, серед досліджених речовин лимонна кислота добре розчинна у воді, а глина і олія погано розчинні.
Варто зазначити, що зовсім нерозчинних речовин не існує. Тобі відомо, що метали нерозчинні у воді. Тоді чому для знезараження води радять тримати в ній срібну річ? Відповідь очевидна - якась мізерна частина срібла все ж таки потрапляє у воду.
Розчинення відбудеться швидше, якщо речовини подрібнити. Розчинимо однакову кількість кухонної солі екстра і кам’яної в однакових об’ємах води. Подрібнена сіль розчиниться швидше. Газуваті речовини краще розчиняються у холодній, ніж у теплій чи гарячій воді.
Розчинність твердих речовин залежить від температури води. У більшості з них вона зростає з підвищенням температури. Переконайся в цьому, виконавши завдання сторінки природодослідника.
Підсумки
Розчини - це однорідні суміші двох і більше речовин.
Вода розчиняє в собі багато речовин різного агрегатного стану. Її називають розчинником, а інші речовини - розчиненими речовинами.
За здатністю розчинятися у воді речовини поділяють на розчинні, малорозчинні й нерозчинні.
Сторінка природодослідника
Дослідницький практикум. Вплив температури на розчинення цукру і кухонної солі у воді.
Тобі знадобляться 4 прозорі посудини, кухонна сіль, цукор, ложки, щоб відміряти речовини й перемішувати розчини, холодна і гаряча вода. Якщо вдома є терези, то з дозволу дорослих скористайся ними для більшої точності експерименту.
Дія 1. Налий у 2 прозорі посудини однакову кількість холодної води і почни проводити розчинення речовин - кухонної солі і цукру. Спостерігай, як відбувається розчинення, щоразу додаючи в кожну посудину порції розчиненої речовини однакової маси. Після того як одна з речовин повністю не розчиниться, припини додавати її нові порції. Іншу речовину продовжуй додавати доти, доки й вона не перестане розчинятися. Запам’ятай і запиши в зошиті, скільки розчиненої речовини ти додав у кожну посудину.
Зроби висновок, яка речовина - кухонна сіль чи цукор - за кімнатної температури має більшу розчинність.
Дія 2. Повтори експеримент, але вже з гарячою водою і помісти в посудини відразу стільки розчинених речовин, скільки їх всього розчинилось у холодній воді. Продовжуй, як і в попередньому досліді, додавати нові порції солі і цукру, доки речовини перестануть розчинятися.
Зроби висновок про те, як нагрівання розчинника вплинуло на розчинність солі і цукру. Сформулюй практичну пораду, як слід змінити температуру розчинника, щоб збільшити або зменшити розчинність речовин у воді.

Перевір свої знання
1.    Які суміші називають розчинами?
2.    Чим відрізняються між собою розчинник і розчинена речовина?
3.    Порівняй розчинність у воді кухонної солі, цукру, олії та глини.
4.    Запиши в зошиті приклади розчинних і нерозчинних речовин.
Сторінка ерудита
Криму є близько 800 створених природою печер (мал. 116). Як природі вдається без кайла і лопати створювати в земній корі такі пустоти? Учені пояснюють це явище дією води. Вона розмиває, руйнує вапняковий шар гірських порід. Саме тому й утворюються різного роду порожнини, пустоти. Унаслідок хімічної взаємодії речовин з водою утворюються такі дивовижно красиві печери, як І\/Іармурова печера. Вважається, що вона одна з найкрасивіших печер світу. Вхід у цю печеру знаходиться на висоті 920 метрів над рівнем моря. Відкрили цю печеру нещодавно, всього 25 років тому, проте її вже встигли відвідати багато людей з усього світу.
Допоможуть дорослі
Поцікався, де саме та з якою метою твої рідні використовують таку властивість води, як здатність розчиняти речовини.

Розчини в природі. Значення води в природі та життєдіяльності людини

Вода так міцно увійшла в наш побут, ш;о ми і не уявляємо свого існування без неї. Цю речовину справедливо називають колискою життя. Адже перші живі істоти, ш;о з’явилися на нашій планеті мільйони років тому, мешкали у воді. Найбільш чистою природною водою є вода айсбергів, хоча і в ній міститься чимало домішок. Решта води на нашій планеті - це різного складу розчини.
Розчини в неживій природі
Вода - універсальний і досить поширений розчинник у неживій природі. Свідченням цього є вода морів і океанів, вода річок, озер, ставків, колодязна й артезіанська вода, ґрунтові води (мал. 117).

Найбільший вміст розчинених речовин має морська вода. Так, випарюванням 1 л морської води одержують до 35 г морських солей. Хто бував на морі чи океані, той пам’ятає солоно-гіркий смак морської води. Це тому, що, крім солоної кухонної солі, у її складі є ще й інші солі, гіркі на смак. Вода прісних водойм теж містить розчинені речовини, щоправда, у значно меншій кількості, ніж солоних.
Проте не лише тверді речовини розчинені в природній воді. І солона, і прісна вода є одночасно розчином газуватих речовин (складових повітря). Це має важливе значення для життєдіяльності тварин і рослин, які живуть у воді і дихають розчиненим у ній повітрям. Трапляється, що мілководні водойми нід час сильних морозів промерзають на велику глибину, що створює небезпеку для життя у воді через нестачу повітря. Запобігти цьому можна, якщо робити ополонки.
Роль води на планеті Земля
Світовий океан - так називають безперервний водний простір на поверхні Землі - відіграє величезну роль у житті планети. Улітку, поглинаючи сонячні промені, він охолоджує суходіл, а взимку віддає накопичене тепло, зігріваючи землю. Унаслідок випаровування води з поверхні Світового океану утворюються хмари, з яких на землю випадає живильна волога у вигляді дощу та снігу.
Навіщо вода потрібна в живій природі
Здатність води розчиняти різні речовини не менш важлива і в живій природі. Сучасний світ рослин і тварин, сама людина завдячують своїм існуванням воді. Рослинам вона потрібна, щоб розчиняти і транспортувати поживні речовини по всьому тілу. Адже рослини живляться тільки тими речовинами, які містяться в ґрунті в розчиненому стані. Посушливого літа, навіть за достатньої кількості в ґрунті поживних речовин, високих урожаїв збирати не вдається. Ось чому потрібно поливати рослини.
Вода підтримує форму та пружність рослин. Зелені рослини на світлі з води та вуглекислого газу утворюють органічні речовини.
Для багатьох тварин і рослин прісні та солоні водойми є місцем їхнього оселення. На малюнку 118 ознайомся з деякими з мешканців водойм і наведи власні приклади.
Пригадай, як швидко і вправно плаває риба у воді і яка вона безпорадна без неї.

Серед речовин, з яких складається тіло тварин і людини, найбільше води. Навіть кістки й зуби мають у своєму складі воду, не кажучи вже про кров, піт і слину. Яку роль відіграє вода в тілі людини? Насамперед роль розчинника. Тисячі хімічних реакцій, що відбуваються в живому організмі з їжею, без води були б просто неможливі. Поживні речовини, які утворюються при цьому, та речовини, що підлягають видаленню з організму, переносяться кров’ю. У складі крові багато води.
Улітку ми споживаємо води більше, ніж узимку. Це зумовлено ще однією важливою її роллю - захищати організми від перегрівання. Так, під час перегрівання у людини виділяється піт. Унасл ідок цього навіть за найбільшої спеки температура її тіла залишається постійною. Доросла людина щодоби споживає близько двох літрів води.
Як людина використовує воду
Щороку зростає споживання прісної води, а запаси її не збільшуються, а зменшуються. Жителі великих міст вживають у їжу переважним чином річкову воду. Така вода проходить тривалий обробіток, знезараження, фільтрування, опромінення озоном тощо. Усе це потребує великих витрат коштів. Пам’ятай про це і не допускай, щоб вода виливалася з не до кінця закритих кранів.
Вода здатна розчиняти в собі як мийні засоби, так і деякі забруднювачі. На цьому ґрунтується прання білизни.
Значну кількість ліків виготовляють у вигляді розчинів.
Консервуючи овочі та фрукти, готуючи варення і компоти, ми користуємося розчинами цукру, кухонної солі, оцтової та лимонної кислоти.
А ще воду як речовину людина використовує в багатьох хімічних виробництвах. Є багато заводів, де потрібно охолоджувати вироблену продукцію або нагрівати речовини перед проведенням хімічних реакцій. Досить часто це теж роблять за допомогою води.
Підсумки
Розчини - найпоширеніші суміші на Землі.
Природними розчинами неживої природи є вода океанів, морів, річок, озер, підземні води.
Усі процеси життєдіяльності організмів відбуваються за участю водних розчинів речовин.
Воду та її розчини широко використовують у побуті й на виробництві.
Сторінка природодослідника
Виконай завдання. Проведи спостереження за водоймами твоєї місцевості. З’ясуй, які природні та штучні водойми є на її території. З якою метою та як люди їх використовують? Чи є джерельна вода і чи часто йдуть дощі у твоєму краї? Експериментальним шляхом вияви розчинені речовини у воді різних водойм. Порівняй одержані результати та запиши їх у зошит.
Перевір свої знання
1.    Наведи приклади розчинів у природі.
2.    Яке значення води в живій природі?
3.    У якій воді міститься більше розчинених речовин? Як це довести?
4*.  Розглянь малюнок 119 і склади за ним розповідь про те, де і як людина використовує воду.
Допоможуть дорослі
Поспілкуйся з дорослими членами твоєї родини і склади розповідь про забезпечення вашої родини водою. Залежно від місця твого проживання з’ясуй таке:
-    з якого джерела ви берете воду для вживання в їжу;
-    яку воду ви використовуєте для прання, миття, поливу тощо;
-    чи сплачуєте ви за користування водою. Якщо так, то наскільки це відчутно для бюджету сім’ї;
-    якщо джерелом води є ваша криниця, то коли її викопали і на яку глибину;
-    чи ощадно ваша родина використовує воду.
Джерело: http://faqukr.ru/novini-ta-suspilstvo/64979-shho-take-voda-znachennja-vodi-v-zhitti-ljudini.html

Немає коментарів:

Дописати коментар