неділю, 12 лютого 2017 р.

Нагрівання й переміщення повітря. Матеріал для учнів 5 класу.

  


                               Нагрівання й переміщення повітря

Вивчення параграфа допоможе вам:
•   дізнатися, чому з віддаленням від земної поверхні стає холодніше;
•    дослідити, як нагрівається повітря;
•    поглибити знання про особливості переміщення повітря.
Нагрівання й рух повітря. Крізь прозоре повітря сонячні промені проходять і майже не нагрівають його.
Станьте дослідниками природи
Сонячного дня доторкніться рукою до прозорого віконного скла. Воно буде прохолодним. Потім покладіть руку на підвіконня, освітлене сонцем. Непрозоре підвіконня буде теплим, нагрітим.
Так само, як крізь скло, сонячні промені проходять і через прозоре повітря, не нагріваючи його. Затримує сонячні промені й нагрівається непрозора земна поверхня. Повітря ж нагрівається від поверхні. Ось чому з підняттям у гори температура повітря нижча. Пояснюється це тим, що повітря віддаляється від нагрітої поверхні Землі. Саме тому на вершинах високих гір сніг лежить цілорічно (мал. 107).
Пригадайте, що відбувається з повітрям під час його нагрівання й охолодження.

Мал. 107 Сніг на вершині гори Кіліманджаро в Африці

Прозоре повітря нагрівається не сонячними променями, а від земної поверхні.
Вам уже відомо, що повітря, так само як тверді та рідкі тіла, нагріваючись, розширюється. Воно стає менш щільним, а тому легшим. Тепле легке повітря піднімається вгору — відбувається висхідний рух (мал. 108). Холодне повітря більш щільне й важке. Тому воно опускається — відбувається низхідний рух.
Подібні переміщення повітря відбуваються і в природі. Над екватором повітря добре прогрівається, стає легшим і піднімається вгору. Над полюсами, де протягом року температури низькі, повітря охолоджується, стає щільним і важким, а тому опускається.
Мал. 108. Рух нагрітого й охолодженого повітря
Нагріваючись, повітря розширюється, стає легшим, а тому піднімається вгору (висхідний рух). Холодне повітря більш щільне й важке, тому воно опускається (низхідний рух).
Нагрівання й охолодження повітря над суходолом та водною поверхнею. Ви вже знаєте, що ділянки земної поверхні — суходіл і вода — нагріваються неоднаково. Протягом дня суходіл нагрівається швидше й дужче, ніж вода в річці або морі. Тому й повітря над ним нагріється швидше. Тепле повітря піднімається вгору. Над водною поверхнею у цей час повітря холодніше. Воно переміщується з моря на суходіл на місце теплого. Вночі все відбувається навпаки: суходіл охолоджується швидше, а вода охолоджується повільно й ще довго зберігає тепло. Холодніше повітря із суходолу переміщується у бік моря (мал. 109, с. 145). Так народжується вітер — горизонтальний рух повітря.

Мал. 109. Нагрівання й переміщення повітря над суходолом та водною поверхнею

Пригадайте, до яких наслідків призводить відсутність повітря на Місяці.
Вітер — це горизонтальний рух повітря.
Значення повітря. Без повітря, як вам відомо, життя на нашій планеті неможливе. Киснем, що міститься в ньому, дихають майже всі організми на Землі.
Повітря атмосфери вберігає Землю від надмірного нагрівання сонячними променями вдень і сильного охолодження вночі. Тому його порівнюють з невидимою ковдрою, яка вкриває планету, зберігаючи тепло.
Скарбничка знань
Одній людині на добу потрібно близько 11 000 л (залізнична цистерна) повітря. Без їжі вона може витримати 5 тижнів, без води — 5 днів, без повітря — 5 хвилин.
Перевірка знань
1. Як відбувається нагрівання повітря?
2.      Поясніть, чому сніг на вершинах високих гір не тане навіть улітку.
3.      У чому полягають особливості нагрівання повітря вдень над суходолом та водною поверхнею?
4.      Яке значення має повітря для життя на Землі?
5.      Поміркуйте, чому для завбачення погоди важливо знати, звідки дме вітер.

Немає коментарів:

Дописати коментар