середу, 15 лютого 2017 р.

Будова спинного мозку. Матеріал для учнів 8 класу.

  


Анатомія спинного мозку людини


Спинной мозг человека
Спинний мозок людини
Спинний мозок – це самий головний орган центральної нервової системи, який проходить через весь хребет людини. Він відповідає за зв’язок з усіма внутрішніми органами, иннервируя їх через нервові корінці.
Він має три шари покриття – це м’яка, тверда і павутинна оболонки. Для захисту від механічних ушкоджень між спинним мозком і кістковою тканиною хребта знаходиться епідуральний простір, заповнений жировою тканиною і судинами.

Особливості будови

Спинний мозок являє собою довгий шнур діаметром 1 див., який розташовується на протязі від 40 до 45 см. у каналі хребта. Від різних механічних пошкоджень спинномозковий канал захищений тілами хребців і їх дугами.
Умовне початок спинного мозку знаходиться в області потиличного отвору на рівні першого шийного хребця.
Закінчується він в ділянці між першим і другим сегментами поперекового відділу хребта, після чого набуває конічної форми. Такий конус утворений сполучною тканиною, що представлена у вигляді спинномозкової нитки, яка доходить до другого куприкового хребця відділу.
Зі спинного мозку відходить безліч нервових корінців, які в копчиковую відділі обволікають спинномозкову нитку, утворюючи своєрідний пучок. У шийному і поперековому відділах хребта знаходяться два потовщення, які представлені скупченням нервових волокон. Саме вони забезпечують рухи верхніх і нижніх кінцівок людини.
Схема строения спинного мозга
Схема будови спинного мозку
Якщо розділити спинний мозок людини на симетричні поздовжні половинки, можна помітити борозну в задній його частині. Спереду знаходиться серединна щілина, від якої відходять нервові рухові корінці, також є розділової кордоном.
Внутрішня будова також має свої особливості. Він складається з сірої і білої речовини, від яких відходить велика кількість нервових волокон. Вони забезпечують взаємозв’язок між кожним нейроном, що в свою чергу відповідає за рефлекси людини.
Особливістю сірої речовини є те, що саме від нього відходять нервові передні корінці центральної нервової системи. Задні ж волокна є відростками чутливих клітин, з яких утворюється спинномозковий вузол, що з’єднує задні і передні нервові корінці. А головною особливістю білої речовини є його здатність передавати нервові імпульси до головного мозку.




Спинний мозок складається з 31 сегмента, які утворені між парами нервових корінців, що відходять з спинномозкового каналу. Так як хребет являє собою сукупність п’яти відділів, кожен з них має певну кількість сегментів.
Спинний мозок трохи коротше хребта, і самі сегменти мають різну довжину. Тому певні номери хребців не сходяться зі спинномозковими відділами. Таку особливість необхідно враховувати при проведенні рентгенографії або інших процедур діагностики.

Біле речовина

Белое и серое вещество
Біле і сіра речовина
Ще одна особливість – це наявність в ньому білого речовини. Воно сформовано трьома парами кантиков – бічний, передній і задній. Головними складовими є нервові відростки, так звані аксони. Саме по них проходять всі імпульси до головного мозку людини.
Будова білої речовини істотно відрізняється від сірого, виконуючи при цьому різні функції спинного мозку. Воно становить більшу частину спинномозкового каналу, з якого виходять нервові корінці. Одні з них посилають сигнали в головний мозок, а інші іннервують нижню частину хребта.

Передній канатик розташований між латеральної і медіальної борозною спинного мозку. Бічний канатик знаходиться в проміжку між медіальної і задньою борозною і, відповідно, задній канатик – в області між задньої і латеральної борозною.

Сіра речовина

Особливістю будови сірої речовини є рухові і інтернейрони нейрони, які відповідають за рухові рефлекси, забезпечуючи взаємозв’язок між собою. Зовнішній вигляд сірої речовини чимось схожий з крилами метелика і складається з стовпів, з’єднаних між собою поперечною платівкою.
Канатики белого вещества и рога серого вещества
Канатики білої речовини і роги сірої речовини
Якщо розглядати спинний мозок в розрізі, то можна побачити, що в центрі сірої речовини розташований центральний канал, який заповнений ліквором. Він і шлуночок головного мозку, перебуваючи між мозковою оболонкою, забезпечують циркуляцію спинномозкової рідини.
Велика частина сірої речовини називається передні роги, менша ж – задні роги. Передні роги більш широкі і складаються з рухових нейронів, розташованих в передній частині сірого речовини. Задні роги, маючи більш вузьку форму, розташовані в задній частині і складаються з вставних нейронів.
Спинний мозок має проміжну частину, розташовану між передніми і задніми рогами сірої речовини. Такий проміжок спостерігається не по всій його довжині, а лише на ділянках між 8 хребцем шийного відділу та 2 сегментом поперекового. Саме в цій проміжній частині сірого речовини беруть свій початок бічні роги, які складаються з нервових клітин.

Особливості провідних шляхів

Нервові корінці складаються з безлічі нейронів, які в свою чергу утворені з нервових волокон. Одна частина з них входить в задній кантик спинного мозку, прямуючи в головний мозок. Таке розташування волокон утворюють так звані висхідні провідні шляхи. Вони знаходяться зовні волокон, направляючи вгору всі імпульси нервової системи. Також за цими шляхами проходять сигнали з головного мозку вниз до рухового центру.
Корешки спинного мозга
Корінці спинного мозку
Спинний мозок відповідає за проведення всіх нервових імпульсів до головного мозку, здійснюючи їх через пучки.
Клиновидні відповідають за провідникову функцію від верхньої частини тіла і верхніх кінцівок. Тонкий ж пучок забезпечує проходження імпульсів з нижніх кінцівок.
Також в нервовій системі людини є ще спинномозжечковый шлях, який проходить від скелетних м’язів до самого мозжечку.
Передня частина спиномозжечкового шляху утворюється вставочными нейронами, які розташовані в задньому розі сірої речовини. Тут проходить таламический шлях, головною функцією якого є провідність температурної та больової чутливості.

Основні функції

Будова і функції спинного мозку тісно взаємопов’язані між собою. Адже кожен його елемент відповідає за виконання певної функції центральної нервової системи.
Одна з них – це провідникова функція. Вона являє собою спосіб проходження нервових сигналів у будь-які частини організму. Наприклад, шийний відділ відповідає за верхню частину тулуба – це руки, голова і грудна клітина. В області попереку спинномозкові волокна дають сигнали органів шлунково-кишкового тракту, нирок і м’язової тканини. Крижовий відділ – імпульси у внутрішні органи малого тазу і нижні кінцівки.
Рефлекторна функція полягає у здійсненні природних і природних рефлексів людського організму.
Головною особливістю є те, що ця функція виконується без взаємозв’язку з головним мозком.
Це можуть бути реакції на дотик до чогось гарячого, на раптову біль або ж рефлекс на постукування в колінному суглобі, коли нога рефлекторно здригається.

Немає коментарів:

Дописати коментар