неділю, 1 листопада 2015 р.

Розвиток комах . Матеріал для 7 класу.


Стадії життєвого циклу - капустяний білан

За типом післязародкового розвитку капустяний білан відноситься до групи комах з повним перетворенням (метаморфозом).
Повне перетворення означає, що в процесі розвитку є стадія спокою, яку називають лялечкою. Під час розвитку з неповним перетворенням її немає.
Розглянемо розвиток з повним перетворенням на прикладі метеликів. Самки після запліднення відкладають яйця, з яких згодом виходять червоподібні личинки, які називаються гусінню. Метелики мають крила, живляться, висмоктуючи хоботком нектар, деякі взагалі не харчуються. А гусінь поїдає листя (ротовий апарат гризучого типу). Тобто личинка різко відрізняється від дорослої комахи. Личинка харчується, росте і накопичує певний запас поживних речовин у своєму тілі. Після цього вона утворює кокон, виділяючи захисну речовину навколо себе. Так утворюється лялечка. Вона не живиться і майже не рухається. Усередині кокона відбувається повна перебудова, утворюється доросла особина — імаго. Після певного часу вона виходить назовні.
Отже, у розвитку з повним перетворенням виділяють такі стадії:
1. Яйце
2. Личинка ( не схожа на імаго)
3. Лялечка
4. Дорослий організм (імаго)
Завдяки непрямому розвитку личинки не конкурують з дорослими особинами за їжу, територію та інші ресурси. Нерухома стадія без живлення дозволяє тваринам переживати несприятливі періоди (зиму, посуху тощо). Це сприяє кращому виживанню виду. У цьому полягає біологічний сенс розвитку з повним перетворенням.
До комах з повним перетворенням відносять метеликів, або лускокрилих, двокрилих, жуків, бліх, перетинчастокрилих тощо.
 
Завдяки метаморфозу дорослі форми отримують можливість жити в різних місцях проживання і використовувати різні харчові ресурси, тобто займати різні екологічні ніші, що знижує конкуренцію між цими формами.
Гусінь лускокрилих (денних і нічних метеликів), зокрема капустяного білана, харчується в основному листям, і ротовий апарат у них гризучого типу, дорослі ж метелики харчуються нектаром і ротові частини у них сисного типу.
Цикл розвитку
За рік буває віл двох до трьох поколінь капустянок. Перше покоління літає з середини квітня до початку червня. Друге - з середини липня до кінця серпня. Третє покоління, за сприятливих умов, з'являється з вересня до жовтня. У будь-якому випадку яйця, відкладені метеликами останнього покоління, дозрівають до весни наступного року. Гусениця, яка щойно з'явилася з яйця, відразу ж береться за їжу. Вона невтомно гризе листя рослини і тому досить швидко росте. Через приблизно 20-22 дні доросла гусениця вже готова обернутися на лялечку. За допомогою павутинових ниток вона прикріплюється до стебла, огорожі або гілки. Через 20 днів з лялечки виходить дорослий метелик.
Цикл розвитку капустянки
Метелик: вершини передніх крил капустяної білянки завжди чорні, забарвлення нижнього боку жовте, немов припудрене дрібним темним пилком. У самки на передніх крилах є дві великі чорні плями.
Яйця: жовті, витягнутої форми. Самка відкладає їх купками по 50-100 штук знизу на листі рослин родини хрестоцвітих (польової гірчиці, польової редьки і капусти). До моменту виходу гусениці яйце стає темно-жовтим.
Гусениця: синювато-зеленого кольору, з трьома жовтими подовжніми смужками і чорними цятками. Молоді гусениці зіскоблюють з листя капусти шкірку і м'якоть, дорослі з'їдають увесь лист.
Лялечка: лялечка капустянки підперезана. Забарвлення лялечки світло-зелене або світло-коричневе. За допомогою павутинових ниток вона прикріплюється до гілок рослин, огорож, стін. Поряд з лялечками цих метеликів нерідко зустрічаються кокони їздців Apanteles glomeratus - основних ворогів капустянок.
Ріпний білан: це найближчий родич капустянки. Він схожий на капустянку забарвленням. Цей метелик менших розмірів (довжина передніх крил до 3 см). Гусениці ріпного білана поїдають листя хрестоцвітих.
Звички: активні вдень; здійснюють міграції.

Немає коментарів:

Дописати коментар