понеділок, 9 листопада 2015 р.

Бактерії. Матеріал для учнів 6 класу.



Корисні і шкідливі бактерії. Які бактерії найнебезпечніші для людини

Слово «бактерії» у більшості людей асоціюється з чимось неприємним і з загрозою для здоров'я. У кращому випадку згадуються кисломолочні продукти. У гіршому - дисбактеріоз, чума, дизентерія та інші неприємності. А бактерії є скрізь, вони бувають погані і хороші. Що ж можуть приховувати мікроорганізми?

Що таке бактерії

Бактерія в перекладі з грецької означає «паличка». Ця назва не говорить про те, що маються на увазі шкідливі бактерії.шкідливі бактеріїТаку назву їм дали через форми. Більшість цих поодиноких клітин виглядають як палички. Також вони бувають в вигляді трикутників, квадратів, зірчастих клітин. Протягом мільярда років бактерії не змінюють зовнішній вигляд, можуть змінюватися тільки внутрішньо. Вони можуть бути рухомі і нерухомі. Бактерія складається з однієї клітини. Зовні вона покрита тонкою оболонкою. Це дозволяє їй зберігати форму. Всередині клітини немає ядра, хлорофілу. Є рибосоми, вакуолі, вирости цитоплазми, протоплазма. Найбільша бактерія була знайдена в 1999 році. Її назвали "Сіра перлина Намібії". Бактерія і бацила означають одне і те ж, тільки мають різне походження.

Людина і бактерії

У нашому організмі постійно відбувається боротьба, яку ведуть шкідливі і корисні бактерії. Завдяки цьому процесу, людина отримує захист від різних інфекцій. Різні мікроорганізми оточують нас на кожному кроці. Вони живуть на одязі, літають в повітрі, вони всюдисущі.шкідливі бактерії назви
Наявність бактерій в роті, а це близько сорока тисяч мікроорганізмів, захищає ясна від кровотечі, від пародонтозу і навіть від ангіни. Якщо у жінки порушується мікрофлора, у неї можуть початися гінекологічні захворювання. Дотримання елементарних правил особистої гігієни допоможе уникнути таких збоїв.
Від стану мікрофлори повністю залежить імунітет людини. Тільки в шлунково-кишковому тракті знаходиться майже 60% всіх бактерій. Решта розташувалися в дихальній системі і в статевий. В людині живе близько двох кілограмів бактерій.

Поява бактерій в організмі

Тільки що народжений малюк має стерильний кишечник.шкідливі і корисні бактеріїПісля його першого подиху в організм потрапляє безліч мікроорганізмів, з якими раніше він не був знайомий. При першому прикладанні малюка до грудей мати передає з молоком корисні бактерії, які допоможуть нормалізувати мікрофлору кишечника. Не дарма лікарі наполягають на тому, щоб мати одразу після народження своєї дитини погодувала його грудьми. Також вони рекомендують продовжити таке годування як можна довше.

Корисні бактерії

шкідливі бактерії для людини
Корисні бактерії бувають: молочнокислі, біфідобактерії, кишкова паличка, стрептоміценти, мікоризи, ціанобактерії.
Всі вони відіграють важливу роль у житті людини. Одні з них запобігають появі інфекцій, інші використовують у виробництві лікарських препаратів, треті підтримують баланс в екосистемі нашої планети.

Види шкідливих бактерій

Шкідливі бактерії можуть викликати у людини низку серйозних захворювань. Наприклад, дифтерію, сибірську виразку, ангіну, чуму і багато інших. Вони легко передаються від людини, що заразилася через повітря, їжу, дотик. Саме шкідливі бактерії, назви яких будуть приведені нижче, псують продукти харчування. Від них з'являється неприємний запах, відбувається гниття і розкладання, вони викликають захворювання.
Бактерії можуть бути грампозитивними, грамнегативними, паличкоподібними.

Назви шкідливих бактерій


Таблиця. Шкідливі бактерії для людини. Назви
НазвиМісце проживанняШкода
Мікобактеріїїжа, водатуберкульоз, проказа, виразка
Правцева паличкаґрунт, шкіра, травний трактправець, м'язові спазми, дихальна недостатність
Паличка чуми
(Розглядається фахівцями як біологічна зброя)
тільки в організмі людини, гризунів і ссавцівбубонна чума, пневмонія, шкірні інфекції
Хелікобактер пілоріслизова оболонка шлунка людинигастрит, виразкова хвороба, виробляє цитоксини, аміак
Сібіроязвенная паличкагрунтсибірська виразка
Паличка ботулізмуїжа, заражена посудотруєння
Шкідливі бактерії здатні довгий час перебувати в організмі і всмоктувати корисні речовини з нього. При цьому вони здатні викликати інфекційне захворювання.

Найнебезпечніші бактерії

Одна з найбільш стійких бактерій - це метицилін. Його знають більше під назвою «золотистий стафілокок» (Staphylococcus aureus). Цей мікроорганізм здатний викликати не одне, а кілька інфекційних захворювань. Деякі види цих бактерій стійкі до дії потужних антибіотиків і антисептиків. Штами цієї бактерії можуть жити у верхніх відділах дихальних шляхів, у відкритих ранах і сечовивідних каналах кожного третього жителя Землі. Для людини з сильним імунітетом це не становить небезпеки.шкідливі бактерії для людини назви
Шкідливі бактерії для людини - це також патогени під назвою Salmonella typhi. Вони є збудниками гострої інфекції кишечника і черевного тифу. Такі види бактерій, шкідливих для людини, небезпечні тим, що виробляють токсичні речовини, які вкрай небезпечні для життя. При протіканні хвороби відбувається інтоксикація організму, дуже сильна гарячка, висипання на тілі, збільшується печінка і селезінка. Бактерія дуже стійка до різних зовнішніх впливів. Добре живе у воді, на овочах, фруктах і прекрасно розмножується в продуктах з молока.
До найнебезпечнішим бактеріям відноситься також бактерія Clostridium tetan. Вона виробляє отруту під назвою «правцевий екзотоксин». Люди, які заражаються цим патогеном, відчувають страшні болі, судоми і дуже важко вмирають. Хвороба називається правець. Незважаючи на те що вакцину створили ще в 1890 році, щороку на Землі від неї вмирає 60 тисяч чоловік.
І ще одна бактерія, яка здатна призвести до смерті людини, - це Mycobacterium tuberculosis.Вона викликає туберкульоз, який стійкий до впливу ліків. При несвоєчасному зверненні за допомогою людина може померти.

Заходи профілактики поширення інфекції

Шкідливі бактерії, назви мікроорганізмів вивчають зі студентської лави медики усіх напрямків. Охорону здоров'я щороку шукає нові методи для профілактики поширення інфекцій, небезпечних для життя людини. При дотриманні заходів профілактики не доведеться витрачати сили на пошук нових способів боротьби з такими захворюваннями.
Для цього необхідно вчасно виявляти джерело появи інфекції, визначити коло захворілих і можливих постраждалих. Обов'язково необхідно ізолювати тих, хто заражений, і провести дезінфекцію вогнища зараження.
види бактерій шкідливих
Другий етап - це знищення шляхів, через які можуть передаватися шкідливі бактерії. Для цього проводять відповідну пропаганду серед населення.
Під контроль беруть об'єкти харчування, водойми, склади зі зберіганням продовольства.
Кожна людина може протистояти шкідливим бактеріям, всіляко зміцнюючи свій імунітет. Здоровий спосіб життя, дотримання елементарних правил гігієни, захист себе при статевому контакті, використання стерильних одноразових медичних інструментів та обладнання, повне обмеження від спілкування з людьми, що знаходяться на карантині. При попаданні в епідеміологічний район або у вогнище зараження необхідно строго виконувати всі вимоги санітарно-епідеміологічних служб. Ряд інфекцій прирівнюються за своїм впливом до бактеріологічної зброї.

Немає коментарів:

Дописати коментар