субота, 14 листопада 2015 р.

Міні- проект " Чому скисає молоко?"Матеріал для 6 класу.



Чому молоко скисає?

Чому молоко скисає
Молоко — це напій, який люблять і дорослі, і діти. Він корисний для здоров’я і добре втамовує спрагу. Але зберігати молоко досить важко — воно може скиснути, змінити свою структуру і смак. Чому ж це відбувається і як цього уникнути?

Інструкція

Для того, щоб зрозуміти причини скисання молока, потрібно зрозуміти, що ж собою представляє цей напій. Молоко містить в собі безліч корисних речовин. Його важливий компонент — це тваринний білок, також в його складі є розчинені жири та цукор. Всі ці компоненти можуть служити харчуванням для молочнокислих бактерій.
Коли бактерії починають розмножуватися, то в молоці відбуваються різні хімічні реакції, у тому числі згортання білка. Саме тому молоко скисає, тобто густіє, а також поділяється на дві складові частини — сироватку і більш густу згорнулася частину.
Що ж провокує розмноження бактерій? Перш за все, це температура зберігання. Кімнатної температури достатньо, щоб спровокувати реакцію. Тому молоко необхідно зберігати в холодильнику або в іншому прохолодному місці, якщо ви хочете зберегти його свіжим.
Також ризик скисання молока можна зменшити за допомогою спеціальної термічної обробки. Існує два типи подібної обробки — пастеризація і стерилізація. При пастеризації молоко нагрівається до 60-80 градусів Цельсія і знаходиться в такому температурному режимі від тридцяти хвилин до години. Після цього процесу термін зберігання молока збільшується на кілька днів за рахунок того, що значна частина молочнокислих бактерій гине.
Ще один спосіб збереження молока — це стерилізація. У цьому випадку рідина нагрівається до температури кипіння. Таке молоко може зберігатися в герметичній упаковці протягом декількох місяців. Це зручно, але є і деякі мінуси — корисні властивості такого молока зменшується.
При приготуванні молочних продуктів люди часто спеціально заквашують молоко. У цьому випадку хімічний процес починається через додавання в рідину спеціальних молочнокислих бактерій, наприклад, біфідобактерій, для отримання продукту з особливими властивостями.

Корисні бактерії


 Цей параграф присвячено бактеріям, які охороняють наш організм та використовуються у господарській діяльності людини.
Якщо знищити всі бактерії в організмі, чи буде тоді людина жити довше? Чи існують »хороші» бактерії, які допомагають знищувати «погані»? Йогурти, сметана, кефір складаються з бактерій? Навіщо виробляють продукт харчування, які заносять в організм всілякі погані бактерії? Яких на світі бактерій більше: корисних чи шкідливих?

У тілі здорової людини живе від 300 до 1000 видів бактерій, загальна маса яких складає близько 1 кг, а чисельність клітин — близько 10 квадрильйонів. Це в десять разів більше, ніж кількість клітин, з яких складається тіло дорослої людини. За чисельністю переважають саме корисні бактерії — їх частка становить до 70-80%. Решта припадає на умовно-небезпечні бактерії.Корисні бактерії покращують травлення, забезпечують організм деякими необхідними речовинами, пригнічують розвиток умовно-небезпечних бактерій,* навчають * організм людини боротися з хвороботворними мікроорганізмами.Найвідомішими корисними бактеріями є біфідобактерії та молочнокислі бактерії (мал. 32). їх найбільше у молочнокислих продуктах — кефірі, йогурті, ряжанці,кисляку. Молочнокислі бактерії [мол. 33) можуть самостійно розвиватись у молоці, викликаючи його скисання — молочнокисле бродіння. Біфідобактерй самі не зброджують молоко, їх у кисломолочні продукти вносять спеціально для того, щоб заселити ними кишечник людини. Інше джерело надходження корисних бактерій — це різноманітні соління, квашені та мочені овочі та фрукти.Бактерії корисні не лише для здоров’я, а й у практичній діяльності людини (мал. 34). За допомогою корисних бактерій виготовляють молочнокислі продукти та соління, а також деякі ліки, кормові добавки для свійських тварин, препарати, які підвищують та відновлюють родючість ґрунтів. Бактерії використовуються при обробці сировини у текстильній промисловості. Прадавні бактерії відіграли провідну роль в утворенні корисних копалин — самородної сірки, «болотної» залізної руди, нафти та газу. Особливе значення бактерії мають для переробки та використання різноманітних відходів: за їх допомогою здійснюється очищення стічних вод, а нерозчинні органічні рештки переробляються на біогаз.
Мал. 34. Бактерії і промисловість. Йогурт та кефір, квашені огірки — продукти діяльності молочнокислих бактерій; оцет «виробляють» оцтовокислі бактерії; самородна сірка та болотна руда часто є результатами діяльності прадавніх бактерій; природний газ та біогаз — продукт бактеріального бродіння; природне азотне добриво — це бульбочкові бактерії

 Пробіотики
Корисні бактерії, що захищають організм від шкідливих і додаються до продуктів харчування з метою лікування або профілактики захворювань, називають пробіотиками. На корисність молочнокислих бактерій, їх здатність протидіяти шкідливим бактеріям та навіть — старінню організму, першим звернув увагу наш видатний співвітчизник — професор Ілля Ілліч Мечников. Це сталось у 1907 р. — більш ніж за три чверті століття до того, як з’явився термін «пробіотик»
Ілля Ілліч Мечников (1845-1916 рр.). Видатний зоолог, ембріолог, імунолог та мікробіолог. Лауреат Нобелівської премїі' з фізіо-логіїта медицини (1908 р.). Один із засновників мікробіолог?! та імунології. Автор теорії імунітету, теорії походження багатоклітинності у тварин. Народився в Харківській губернії. Закінчив Харківський університет. Працював в Одеському університеті та Інституті Пастера у Парижі. Засновник Одеської бактеріологічної станції.

1 коментар: