вівторок, 16 липня 2013 р.

Генетика людини.

У чому зв'язок генетики батьків і майбутньої  дитини?

                      У чому зв'язок генетики батьків і майбутньої дитини?

Не знаючи законів генетики, наші предки підозрювали, що спадковість існує. Це питання цікавило філософів давнини, вчених середньовіччя і лише до середини 19 століття біолог Мендель розкрив головні закони генетики.
Через сто років розшифрували код ДНК, що є найбільш значною подією в біології сучасності. Тепер кожна людина знає, що ДНК - це інформація про генотип людини. Будь-яка клітина людського організму зберігає коди матері і батька. Це змішання дає індивідуальність людині.
Всі майбутні батьки думають, на кого буде схожий їхній малюк? Прогнозувати складно, тим більше передбачити, тому що природа робить все по-своєму. У комбінації генів грають роль сильні і слабкі гени. Сильні гени виражені в темному кольорі волосся, в їх хвилястості, в кольорі очей - карих, зелених або поєднанні цих кольорів, у темному відтінку шкіри. Ознаки сильних генів це ще і ніс з горбинкою, пухкі губи, великі вуха, високе чоло і інші виступаючі риси зовнішнього вигляду людини.
Слабкі гени видають себе світлим, рудим, прямим волоссям, очі мають сірий або блакитний колір, шкіра світла тощо. Сильні і слабкі гени відповідають за деякі спадкові хвороби або схильність до них.
Отримуючи сильні гени, дитина успадковує темне волосся від тата, карі очі від мами, пряме волосся від бабусі і квадратне підборіддя від дідуся. Або інший набір кольору, форми і структури зовнішності. Природа спадкування непередбачувана і цікава. Часом дитина успадковує риси обличчя або волосся або колір шкіри від далекого предка по маминій або батьковій лінії. Так і народжуються у темноволосих, смаглявих і карооких батьків світловолосі діти і навпаки.
Дуже складно прогнозувати майбутнє розвитку дитини, розмір його ступні. Звичайно ж, у високих батьків має народитися дитина схожою до їхнього росту. Але тут все залежить від того, як протікала вагітність, чим харчувалася майбутня мати тощо. Потім, після народження, розвиток залежить від харчування дитини, його рухливості, заняття спортом та інших факторів. А від батьків дитина переймає і міміку та, навіть, вираз обличчя.
Прогнозувати характер, темперамент дитини практично неможливо. Тут важливо виховання, яке отримує дитина, навколишнє оточення і положення в суспільстві. І потім, діти частіше наслідують у поведінці батьків, ніж отримують ці риси з народженням.
І взагалі, як стверджують психологи, більше всього у зовнішності дитина відіграє програмування майбутніх батьків. Якщо батьки планують спільно всі риси і схожість дитини, як свідчить практика, все так і виходе.
 
І ще, сини найчастіше схожі на своїх мам, оскільки отримують гени, відповідальні за зовнішність і цим обдаровує його мати.
Та хіба важливо, на кого схожа дитина? Важливо, щоб він народився і виріс здоровим морально і фізично.

Немає коментарів:

Дописати коментар