середу, 10 липня 2013 р.

Це цікаво.

Кожна господиня використовує для приготування їжі або консервації спеції і приправи. Купити їх не представляє складності – їх завжди багато представлено на полицях магазину і на продовольчому ринку. Але це лише мала частина того, що є. Адже тільки перців існує більш ніж півтори тисячі видів: індійський, чилі, гвоздичний, бразильський, ямайський, англійська, білий, духмяний, червоний, кайенский … Тому все про спеції та приправи не розповісти нікому. Тим не менш, можна виділити 20-ть найпопулярніших в Росії спецій та смакових приправ і розглянути їх:


Кунжут . Кунжут – це насіння кунжуту (які Алі-баба називав сим-сим). Кулінари Сходу радить посипати булочки, пиріжки, м’ясні пироги і запіканки насінням кунжуту. Застосовується в харчуванні і кунжутне масло.

Мускатний горіх . Його використовують в молотом або натертим через тертку вигляді. Відмінно підходить до рагу, овочам, надає страві ніжний смак.


Каррі . Це суміш різних приправ з перцем. Варіанти складу каррі можуть бути самими різними, часто каррі містить чорний, червоний перець, гвоздку, мускатний горіх, імбир. Найпопулярніший складу каррі – чорний перець (5 частин), куркума і запашний перець (по 4 частини), по 3 частини імбиру, кардамону, кориці, червоного перцю. Всі перераховані компоненти змішують, а червоний перець іноді підсмажують.


Куркума . Ця приправа виготовляється шляхом перемелювання бічних коренів куркуми. Смак у неї трохи пекучий, гіркий, що віддалено нагадує імбир, колір – яскраво жовтий. Ідеально підходить для страв з рисом.


Тмин . Це насіння кмину. Улюблена пряність жителів країн Прибалтики. Його додають в соління, перші, другі страви, в салати, випічку, приправляють сир і сир.


Запашний перець . Друга назва – гвоздичний перець, він відмінно доповнює інші приправи і використовується при приготуванні гострих соусів і маринадів.


Імбир . Як приправу використовують мелене кореневище імбиру або його шматочки. Додають його в основному в різні екзотичні страви або в випічку.


Гвоздика . Це квіткові бруньки, зібрані з гвоздикового дерева і висушені. Пряна, гостра приправа. Цілі палички гвоздики використовують для додання смаку паштету, рагу, супу, а в молотом вигляді її кладуть у випічку.


Палений цукор . Використовується для карамелізації продуктів, а також як харчовий барвник. Отримують його шляхом нагрівання 20-25 грам цукру до тих пір, поки він не придбає коричневий колір і не почне диміти, після чого до нього додають приблизно 100 мл води, домагаються його розчинення.


Лимонний сік . Якщо страви потрібно надати приємний аромат і кислуватий смак, для цього використовують лимонний сік. Так само його використовують щоб нейтралізувати рибний запах.


Бергамот . Це плід цитрусового дерева з якого готують масло. Маслом бергамота ароматизують чай.


Каперси . Це темно-зелені маленькі солоні або мариновані пуп’янки колючого каперса. Каперси і кунжут – східні спеції і приправи для м’яса. Каперси відмінно доповнюють рибні, м’ясні страви, супи і соуси.


Кардамон . Ці дрібні насіння рослини використовуються для кондитерських виробів і інших видів солодкої випічки. Може вживатися цілими або ж меленими.


Коріандр . Це висушені насіння кінзи. Мають приємним, м’яким смаком, добре підходять для салатів, соусів, випічки.


Ваніль . Стручки рослини. Знайшли застосування в солодких стравах, так як при нагріванні набувають солодкий, але терпкий смак і приємний аромат.


Кориця . Це сушена кору рослини. Смак у неї специфічний, відмінно підходить для випічки і солодких страв.


Цедра . Це шкірка цитрусових фруктів без білої м’якоті. Використовується для кондитерських виробів в тертому вигляді.


Ванілін . Вживається для приготування солодких страв або тесту. При цьому не сипте цього синтетичного порошку більше, ніж сказано в рецепті, а інакше ризикуєте надати їжі гіркуватий неприємний присмак.


Червоний перець . Цей перець ділиться на кілька видів залежно від виду рослини, які відрізняються між собою видом стручка та його пекучістю. Стручки висушують, перемелюють. Самими пекучими з усіх видів червоного перцю є – чилі, табако, кайенский перець. Покладіть шматочок такого перцю на 10 секунд в борщ – цього часу буде досить,
щоб зрозуміти наскільки він пекучий.


Чорний перець . Незважаючи на свою назву, чорний перець може бути білим, зеленим або чорним – це залежить від ступеня його зрілості. Найсильнішим ароматом має білий перець, однак, він має менш гострий смак, ніж у чорного. Його найчастіше використовують під час варіння телятини або яловичини. Перець може бути грубого і дрібного помелу, а так само його можна зустріти у вигляді горошку.


Звичайно, можна було б ще розглянути чебрець, петрушку, шафран, чебрець, тархун, кріп, майоран, мигдаль, селера, фенхель, розмарин, материнка, м’яту … але це нескінченний ряд і завжди щось залишиться за межами розгляду. І хоча користь приправ і спецій, як лікарських рослин незаперечна, довелося обмежитися лише 20-ю позиціями опису. Наостанок порада – не купуйте додому прянощі, приправи, спеції оптом. Очевидно ж, що від тривалого зберігання вони не стануть краще і корисніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар