вівторок, 6 квітня 2021 р.

Вегетативне розмноження рослин. Матеріал для учнів 10 класу.

 



Презентація



Вегетативне розмноження квіткових рослин широко поширена в природі, але ще частіше його використовує людина при розмноженні сільськогосподарських та декоративних рослин.
Найчастіше рослини розмножуються вегетативно живцями.
Живець — це відрізок будь-якого вегетативного органу.
Розмноження стебловими живцями
Стебловими живцями (відрізок пагіну з кількома бруньками) розмножують багато дерев і чагарників (тополю, вербу, смородину, троянди), а також багаторічних декоративних (флокси) і кімнатні рослини (бальзамін, колеус, пеларгонії та ін).

image-it10_8.png
 
Для цього навесні, до розпускання бруньок, однорічні здерев'янілі живці довжиною 25-30 см садять у добре підготовлений ґрунт. До осені на живцях зростуть придаткові коріння. Тоді живці викопують і висаджують на постійне місце.
Розмноження кореневими живцями
Для розмноження рослин, у яких на коренях можуть формуватися придаткові бруньки, використовують кореневі живці (відрізок кореня завдовжки 15-25 см). Кореневими живцями розмножують садову малину, шипшину, деякі сорти яблунь і декоративних рослин.

image-it10_7.png
 
На посадженому в ґрунт кореневому живцю з придаткових бруньок розвиваються надземні пагони, від основ яких відростають додаткові корені. Розвивається нове, самостійно існуюча рослина.
Розмноження кореневими відростками
У таких рослин як осика, горобина, тополя, бузок, вишня, малина, осот, іван-чай з придаткових бруньок на коренях виростають пагони — кореневі відростки. Ці рослини називають кореневідростковими.
 
image-it10_10.png
 
З часом у кореневідросткових багаторічників старі ділянки коренів руйнуються, і відростки стають самостійними рослинами.
 
Розмноження листовими живцями
Деякі види кімнатних рослин — бегонію-рекс, сансевьєру, сенполію (узамбарскую фіалку) розмножують листовими живцями. Листя садять у вологий пісок, і на них розвиваються придаткові бруньки і придаткові корені. У природі листям розмножується сердечник луговий.
 
image-it10_1.png


Розмноження відсадками
Смородину, аґрус, калину, яблуні можна розмножувати відсадками, необхідно пригнути навесні молодий пагін так, щоб його середня частина торкалася землі, а верхівка була спрямована вгору. На нижній частині пагона під брунькою треба надрізати кору, в місці надрізу пришпилити пагін до ґрунту та підгорнути вологою землею, верхівку пагона підв'язати до увіткненої в землю палиці.
image-it10_9.png
 
До осені в місці надрізу утворюються придаткові корені. Тоді пагін треба відрізати від материнської рослини і посадити на постійне місце.
 
Розмноження повзучими пагонами
Влітку від материнського рослини суниці відростає кілька повзучих пагонів — вусів, у вузлах яких розвиваються маленькі рослинки з листям і корінцями.
 
image-it10_2.png
Так само розмножуються журавлина, горлянка, луговий чай та ін.
 
Розмноження видозміненими пагонами
Розмножуються кореневищами такі бур'яни як пирій, яглиця, деревій, підмаренник.
Вони швидко розселяються і розмножуються, заповнюють кореневищами весь орний шар. Через кілька днів після прополки з'являються нові пагони з бруньок, які утворилися на шматочки кореневищ, які залишилися у ґрунті. Щоб знищити бур'яни, потрібно ретельно вибрати з ґрунту всі їх кореневища.
 
Кореневищами розмножують багато цінних декоративних рослин: іриси, королицю, конвалії, айстри багаторічні.
 
image-it10_3.png

Розмножують бульбами картоплю, топінамбур. Коли бульб недостатньо, можна розмножувати цінні сорти частинами бульби, оченятами-бруньками, паростками та верхівками бульб — це теж вегетативне розмноження пагонами.

image-it10_4.png
 
Цибулинами розмножують цибулю, тюльпани, нарциси, лілії. Одна цибулина може утворити кілька маленьких цибулинок-діток.
image-it10_6.png


У садівництві щеплення застосовують з давніх часів. Плодові дерева — яблуні, груші, сливи, вишні — часто розмножують щепленням. Бруньку-вічко або живець культурної рослини зрощують зі стеблом дичка. Дичок — молода рослина, вирощена з насіння плодового дерева. Коренева система дичка володіє більшою потужністю, невибагливістю до ґрунту, морозостійкістю й іншими якостями, яких немає у щепленої культурної рослини. Вічко або живець культурної рослини, взятої для щеплення, називається прищепою, а дичок, до якого прищеплюють, — підщепою.
Щеплення живцем
Щеплення живцем роблять навесні, поки не почали зростати бруньки.
Зрізаний з культурної рослини живець з'єднують зі стеблової частиною підщепи. Місце щеплення туго обв'язують, а зріз пенька замазують садовим варом. Якщо щеплення зроблене правильно, відбудеться зрощення підщепи з прищепою і бруньки прищепи почнуть розпускатися.
 
6-43_Privivka.jpg
 
Щеплення брунькою (вічком) — окулірування
Щеплення брунькою здійснюють у другій половині літа.
Для щеплення брунькою біля основи стовбура дички-підщепи гострим ножем роблять надріз кори у вигляді букви Т і відокремлюють кору дичка від деревини.
 
З культурного плодового дерева зрізають однорічний пагін. З нього видаляють листові пластинки, залишають тільки черешки. Потім із пагіну культурного сорту зрізають добре розвинуту бруньку з тонким шаром деревини довжиною 2-2,5 см і вставляють її під кору дичка в надріз. Місце щеплення туго обв'язують, так, щоб сама брунька залишалася вільною від обв'язування.
Privivka.png
 
Якщо щеплення зроблене правильно, через 2-3 тижні підщепа зростеться з прищепою, а навесні наступного року з прищепленої бруньки розвивається пагін. Після цього треба зрізати стебло вище місця щеплення. Через 2-3 роки пагін перетвориться у деревце культурного сорту.

Немає коментарів:

Дописати коментар