неділю, 4 грудня 2016 р.

Всесвіт і його складові. Галактики.Матеріал для учнів 5 класу.

  
Всесві

ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ - НАША ГАЛАКТИКА СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВСЕСВІТ

- Що таке Всесвіт? Що таке зоря? З чого складається Сонячна система?
Небесні тіла у Всесвіті розташовані не безладно, вони утворюють різноманітні системи. Прикладом однієї із них є відома вам Сонячна система.
Сонячна система входить до складу значно більшої системи, яку називають галактикою. Галактика — це величезна зоряна система, яка налічує мільярди зір. Галактика, до складу якої входить Сонячна система, називається Чумацький Шлях, або наша Галактика (з великої літери). Вона налічує понад 100 мільярдів зір.
Безхмарної та безмісячної ночі на зоряному небі можна побачити сріблясто-білу смугу. Її утворюють розташовані найближчі до Землі зорі Чумацького Шляху (мал. 40).
Мал. 40. Зорі Чумацького Шляху
Якщо дивитися збоку, то наша Галактика має форму диска. Вона нагадує дві складених одна на одну тарілки (мал. 41). Усередині цього диска розташована основна маса зір. Що ближче до центру, то більше скупчення зір. Наша Галактика є спіральною галактикою. Якщо дивитися згори, то видно, що від її центру відходять спіральні гілки, утворені скупченнями зір (мал. 42).

Мал. 41. Вигляд нашої Галактики збоку
Мал. 42. Вигляд нашої Галактики зверху
Галактика Чумацький Шлях обертається навколо свого центру. Разом з усіма зорями навколо центру Галактики обертається Сонце.
- 1. Розгляньте, як побудована наша Галактика  (мал. 43). 2. Зробіть висновок про розташування Сонця в межах нашої Галактики.
Сонце розташоване ближче до краю Чумацького Шляху, між його спіралями, де порівняно невеликі скупчення зір.
За допомогою сучасних потужних телескопів науковці мають можливість досліджувати далекі зорі та галактики.
Людський розум створив літальні апарати, що дали змогу вийти за межі Землі й розпочати освоєння космосу. Перший космічний супутник було запущено в космос у 1957 році. Це поклало початок ери космонавтики. У космічний простір запущено сотні супутників, космічних кораблів та автоматичних міжпланетних станцій, оснащених приладами для вивчення Землі та Всесвіту.

Мал. 43. Будова нашої Галактики
Мал. 44. Космічна станція
Завдяки досягненням сучасної науки й техніки стало можливим тривале перебування на космічних станціях космонавтів, які здійснюють важливі дослідження навколоземного простору (мал. 44).
Люди зрозуміли, що Всесвіт — це щось незрівнянно грандіозніше, ніж той невеликий простір, який існує навколо Землі. У Всесвіті існує незліченна кількість зір, об’єднаних у галактики, однією з яких є Чумацький Шлях.
- Галактика — це величезна зоряна система, яка налічує мільярди зір. Чумацький Шлях — це галактика, до складу якої входить Сонячна система. Сучасні уявлення про Всесвіт стали можливими завдяки досягненням науки і техніки.
- 1. Що таке галактика? 2. Як називається галактика, до складу якої входить Сонячна система? Скільки вона налічує зір? 3. Яку форму має наша Галактика? 4. Які рухи здійснює Галактика? 5. Де в межах Галактики розташоване Сонце? 6. Коли розпочалася ера космонавтики?
- Мандрівка просторами Всесвіту, про яку ти мрієш
Скориставшись знаннями, отриманими про Всесвіт, здійсніть уявну подорож просторами Всесвіту до небесного тіла, на якому ви хотіли б побувати. Чому ви хотіли б відвідати саме це небесне тіло? Що вам цікаво було б там побачити? Складіть про це коротку розповідь і презентуйте її в класі.

Немає коментарів:

Дописати коментар