неділю, 18 грудня 2016 р.

Одномембранні органоїди клітини. Матеріал для учнів 10 класу.

  



Одномембранних органели: їх види і функції


Клітини еукаріот характеризуються складною будовою. Основними її складовими частинами є плазматична мембрана, цитоплазма, в якій містяться мембранні органели, включення, органели без мембран і ядро.
Мембранні органели мають одну або дві мембрани. Вони є постійними елементами клітини, характеризуються своєрідною будовою і виконують відповідні функції.
До двомембранним структурам клітини відноситься клітинне ядро, мітохондрії, а також пластиди (хлоро-, хромо - і лейкопласти). Немембранні елементами є рибосоми і клітинний центр.
Протягом клітинного циклу елементи цитоскелета можуть змінюватися. Так, наприклад, під час процесу поділу в клітці зникають цитоплазматические трубочки, з'являється нова структура - веретено поділу.
Одномембранних органели: зупинимося на їх характеристиці.
одномембранних органелиДані структури є складовими елементами еукаріотичних клітин, які відділяються від цитозоля однієї мембраною. Одномембранних органели клітини включають ендоплазматичну сітку, апарат Гольджі і похідні структури від нього - лізосоми.
Ендоплазматична мережа - це замкнута система канальців, які пронизують весь цитозоль. Вона розділяє клітку на окремі частини і відповідає за транспорт речовин. Ендоплазматичнийретикулум відкритий в 1945 році за допомогою електронного мікроскопа, який дозволив побачити особливо пухку структуру по всій цитоплазмі.
Ендоплазматична сітка буває гранулярная і агранулярна. Гладка (агранулярна) ендоплазматична мережа відповідає за синтез ліпідів і полісахаридів, а гранулярная містить на своїй поверхні рибосоми, в яких утворюються білки. Дана структура сприяє переносу різних з'єднань по всій клітці, забезпечуючи циркуляцію поживних речовин.
Варто відзначити, що цистерни гранулярного ретикулума зв'язуються з оболонкою ядра і беруть участь у формуванні нових оболонок ядер, які утворюються після поділу клітини.мембранні органели
Апарат Гольджі може бути різної форми, але в більшості випадків має вигляд потовщених дисків, які утворюють діктіосом. Від диктиосом відходять трубочки, на кінці яких зосереджені бульбашки. В апараті Гольджі накопичуються речовини, які синтезуються в клітці і виносяться з неї. Дана органела добре розвинена в залізистих клітинах.
Її бульбашки беруть участь у формуванні цитоплазматичної мембрани, а також окремих органоїдів - первинних лізосом.
одномембранних органели клітиниЛізосоми є мембранними структурами округлої форми, що містять ферменти, за допомогою яких клітина здатна розщеплювати різні органічні речовини. Ці одномембранних органели виконують ще одну функцію - розщеплюють деякі структурні елементи клітин без шкоди для її функціонування, забезпечуючи додаткове джерело живлення при недостатньому надходженні поживних речовин. Крім цього, лізосоми відповідають за знищення відмерлих і непотрібних органоїдів.
Слід зазначити, що всі одномембранних органели є важливими для збереження клітинного гомеостазу, оскільки забезпечують нормальне функціонування клітин.

Немає коментарів:

Дописати коментар