четвер, 22 січня 2015 р.

Загальна характеристика класу Хрящових риб Конспект для учнів 8 класів.


Хрящові риби.


Малюнок 4. Хрящові риби.

У хрящових риб, до яких відносяться акули і скати, кістяк складається з хряща, але у деяких видів у хрящах відкладається стільки кальцію, що вони стають такими ж жорсткими, як кістки. Однак справжніх кісток у хрящових риб не було і немає. Але відсутність кісток не означає відсутність скелета. Структура скелета, правда, свідчить про більш простий організації хрящових риб порівняно з кістковими. Не вдаючись в анатомічні деталі, скажімо, що череп кісткових риб куди складніше, ніж череп хрящових риб.
За зовнішнім виглядом хрящових риб ні за що не переплутаєш з кістковими. Акули мають тонке торпедовідное тіло з асиметричним хвостовим плавцем, великими трикутними плавниками і п'ятьма-сімома щілистими зябровими отворами, розташованими з боків голови. Її плавники значно м'якше, ніж у кісткових риб, у яких їх підтримує ціла серія променів і голок. А на спині, різко виступаючи вперед, чорніє спинний плавець, що попереджає, якщо його вчасно побачити, про наближення підступного ворога. Переглянемо наступну відео-презентацію (відео 2) про акул, з якої мі дізнаємось багато цікавих фактів про них.






Відео 2 „Акули”.

До хрящових риб належать і скати - пряма протилежність акулам. Це повільні істоти з сплощеним тілом; вони живуть, частково зарившись у пісок і харчуючись двостулковими молюсками. Величезні грудні плавці ската, хвилеподібно згинаючись, переміщують його вперед у самого дна. Один з найвідоміших скатів - електричний скат, по обидві сторони голови у якого лежать електричні органи. Це видозмінені м'язи, які можуть призвести електричний розряд, досить сильний для того, щоб оглушити досить велику рибу. Про те як саме виглядасб скати та як вони пересуваються, мі звожемо дізнатись переглянувши наступний відео-фрагмент
 (відео 3).




Відео 3 „Скат”.

Шкіра хрящових риб, як і всіх інших, покрита лускою. Але якщо у кісткових риб луска ця буває двох типів - циклоїдна (у коропа і оселедця) або ктеноидная (окунь) - то у хрящових риб ми знаходимо луску третього типу - плакоїдних. Плакоїдних луски - це не що інше, як зуби, що сидять в шкірі акули. Ось так вони виглядаюсть.

Будова шкіри (електронний мікроскоп)

Малюнок 5. Будова шкіри (електронний мікроскоп). 

Саме завдяки їм шкіра акул і скатів нагадує грубу наждачний папір. Видозмінені шкірні зуби утворюють плавникові колючки у рогатих і колючих акул, хвостові голки у скатів-хвостоколів, пилкоподібні зуби на Рилєєв (рострум) в акул-пілоносов і риб-пив. Щелепні зуби, складені з дентину і покриті зовні емаллю, також представляють є модифікацією плакоїдних лусок. Форма зубів у акул може бути досить різноманітною. Вони бувають плоскими трикутними або загостреними конічними, бугровіднимі або шілообразнимі, гладкими або зазубреними, одновершинною або з додатковими верхівками. Зуби розташовані на щелепах прямими і косими рядами, причому в кожному прямому ряду (від краю щелепи до її внутрішньої частини) є зуби декількох генерацій. Функціонує зазвичай лише передній ряд (іноді кілька передніх рядів), інші зуби загнуті всередину і замінюють передні в міру їх зношування.

Будова зубів

Малюнок 6. Будова зубів.

Зір у акул розвинен слабо, око має малу роздільну здатність і у зв'язку з відсутністю колб в сітківці не здатний розрізняти кольори. При пошуках їжі більш важливу роль у акул грає нюх, а також сприйняття вібрацій води через органи бічної лінії (сейсмосенсорна система). Низькочастотні коливання сприймаються сплетінням нервових закінчень бічній лінії, яка йде уздовж всього тіла акули і розгортається віялом на її голові та щелепах. Важливість бічній лінії підтверджена дослідами. Акула, позбавлена можливості користуватися зором і слухом, реагувала на коливання води, викликані, скажімо, тим, що у воду кинули камінь. Але коли перерізали нерви, що йдуть від бічної лінії до мозку, акула переставала реагувати на які б то не було руху води. Досліди показали також, що бічна лінія якось пов'язана в акул з почуттям рівноваги. Крім усього іншого, акули здатні сприймати електричні поля у воді. Риби, птахи та ссавці створюють навколо себе електричне поле, і акула, завдяки наявності електрорецепторов (вони звуться ампул Лоренціні), розташованих групами на поверхні голови, може виявити навіть причаєну видобуток, причому на великому відстані.

Величезні розміри акул

Малюнок 7. Величезні розміри акул.

Озброєна нюхом, зором, електрорецепцією, здатністю вловлювати далекі і близькі коливальні сигнали, акула подібна обчислювальної машині, налаштованої на вирішення однієї задачі: добування їжі. Невірно буде сказати, що акули їдять без перепочинку. Але їжі їм потрібно багато, адже акулам необхідно постійно рухатися, щоб не потонути. Відсутність плавального міхура не дозволяє їм нерухомо «висіти» в товщі води. Тіло акул щільніше, ніж відтіснила вода, і триматися на плаву акула може, лише постійно рухаючись. Акулі весь час треба докладати зусиль до того, щоб не потонути. Якщо вона хоч на мить припинить хвилеподібні рухи м'язистого хвоста і плавників, вона не зможе подолати силу тяжіння, яка невблаганно потягне її вниз. На відміну від більшості кісткових риб, які після смерті спливають на поверхню води, акула, коли її тіло більше не в змозі рухатися, знаходить свій останній спочинок на дні. Скати, до речі сказати, вирішили проблему відсутності плавального міхура інакше, ніж акули - вони перейшли до придонному способу життя.
Вражає еволюційно просунута стратегія розмноження хрящових риб. Запліднення у них тільки внутрішнє. Більшість акул або живородящі або яйцежівородящі, тобто в обох випадках народжують живих дитинчат. Розвиток дитинчати, так само як і у ссавців, відбувається в утробі матері.

Цікаві факти про акул

• Акули з'явилися на Землі близько 300 млн років тому.
• Мускулатура і будова тіла забезпечує акулі прекрасну гідродинаміку: за кілька секунд вона розвиває швидкість від 60-100 км / ч.
• Зуби у акули зростають у кілька рядів, і втрачених тут же замінюється новим.
• Акули як вид надзвичайно широко поширилися по вертикалі океану: від поверхні до жахливої глибини в 5000 м.
• Акули не можуть дихати, якщо не рухаються: їх зябра не забезпечені ніякої мускулатурою, щоб самостійно проганяти воду: їм постійно доводиться ворушиться, щоб вода омивала легені.
• Акули надзвичайно короткозорі (бачать з відстані приблизно 2 метрів), але володіють прекрасним нюхом.
• На землі існує близько 370 видів акул - від карликової колючим акули до гігантської китової акули
• Китова акула - найбільша серед усіх акул. У довжину ця риба досягає 14 метрів
• До числа самих маленьких акул відносяться карликова колючий акулка, кубинська Кунья акула, светлохвостая акула і кілька інших видів. Їх представники в довжину зазвичай не перевищують 20-30 см.
• Дитинчата акули народжуються з гострими зубами і здатністю правильно полювати з першої спроби
• Акула відчуває запах мечуть ікру риб за півтора кілометра
• Акула чує запах однієї краплі крові на відстані майже в півкілометра
• З усіх акул самим розвиненим нюхом володіє молотоголових акула
• органи почуттів акули вловлюють будь-який рух за 90 метрів
• Сотні пір на морді акули на близькій відстані можуть вловити биття серця жертви
• У акули найсильніші щелепи з усіх тварин на планеті. Її укус у два рази сильніше укусу лева
• Зуби тигровій акули можуть прокусити черепашачий панцир
• Для людини ймовірність потонути в морі в тисячу разів перевищує ймовірність бути з'їденим акулою
• Побачивши видали блиск ювелірних прикрас, акула може прийняти їх за блискотіння рибної луски і кинутися в атаку
• Найнебезпечніше місце в світі, де можливі напади акул - пляж міста Аманзімтоті в Південній Африці
• Щороку по всьому світу люди виловлюють понад 100 мільйо

Немає коментарів:

Дописати коментар